Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Джаз фестивал,Истанбул

Read more...

Сергей Лавров ще посети Турция


14:08

Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети Турция на 2 юли, предаде ИТАР-ТАСС. Очаква се по време на срещата да бъде дискутирано руско-турските сътрудничество в рамките на Организацията за Черноморско икономическо
сътрудничество.

Сред темите, които ще бъдат обсъждани са Ирак и Близкия изток, ситуацията около Иран и Косово. /News.bg

Inform,30.06.08

Read more...

Мнозинството турски граждани са против забрана на ПСР

Мнозинството от турците са против забрана на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, подозирана за дейности против светския характер на държавата, сочи публикувано днес проучване. Те считат, че решение на съда за разпускане на партията ще доведе до сътресения в страната.

Според проучването, осъществено от A&G и публикувано във в. „Миллиет“, 53,3% от анкетираните са против забрана на Партията на справедливостта и развитието, докато 34,3% одобряват това. Според проучването ПСР все още се ползва с най-голяма подкрепа в Турция въпреки задействаната срещу нея процедура по забрана. 43,4% от анкетираните ще гласуват за ПСР, ако изборите се провеждаха днес, а 18,1% биха гласували за Народната републиканска партия. Проучването е осъществено на 14 и 15 юни сред 1195 души. /АФП

Inform,30.06.08

Read more...

Европейски младежи за Турция: Видяхме една европейска страна

Младежи от ЕС се убедиха, че Турция трябва да заеме своето достойно място в Европа, след като опознаха страната. Според европейските младежи Турция е една “типична европейска страна” и “има много неща, които европейците биха научили от турците”. За разлика от някои европейски политици, младежите се убедиха от ползата, че Турция трябва да е част от ЕС.

цялата статия ТУК

Read more...

Турция във фокус-новини,30.06.08

Франция обеща да не възпрепятства преговорите на Турция с ЕС през времето на френското председателство
30 юни 2008 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Франция, която от утре поема ротационното председателство на ЕС, обеща да не възпрепятства преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Въпреки позицията на френския президент Никола Саркози на отявлен противник на членството на Турция в ЕС високопоставени френски представители заявиха, че няма да се противопоставят на преговорите. Очаква се по време на френското председателство да бъдат отворени още три преговорни глави – “Свободно движение на капитали”, “Енергетика” и “Образование и култура”. Противниците на членството на Турция в ЕС във Франция смятат да формират лоби за възпрепятстването на отварянето на трите преговорни глави. Също така тази седмица Съвещателна комисия ще обсъжда окончателния текст на конституционните промени, който беше гласуван от Националното събрание - долната камара на френския парламент, и бе отхвърлен от Сената, предвиждащ референдум за приемането в ЕС на страни, чието население надвишава 5 % от общото население на ЕС.

Турската модна марка “Вакко” се бори с проблеми в регистрацията за продажбата на изделия на марка “Лоелла”
30 юни 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Една от водещите модни марки в Турция “Вакко” се бори с големи проблеми, свързани с регистрацията на английската марка “Лоелла”, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “Вакко”, която продава артикулите на английската марка Лоелла, протестира срещу изтеглянето от търговската мрежа на изделията на тази марка заради обстоятелството, че друга фирма в Турция – “Изйелкен текстил” е закупила правото да продава същата марка. “Изйелкен текстил” е внесла жалба в наказателния съд за интелектуални и индустриални права срещу “Вакко”. Според “Вакко” случаят е израз на опорочаване на търговския етикет и опит за печелене на фирмите по нелоялен начин, пише вестникът.

“Радикал”: Прокюрдската ПДО започва подготовката си по устната защита по делото за забрана на партията
30 юни 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция започва тази седмица подготовката си по устната защита по делото за забрана на партията, пише турският вестник “Радикал”. В нея ПДО ще защитава възгледа, че ако Конституционният въпрос не вземе решение за забрана на партията, ще остави вратичка за решаване на кюрдския въпрос в Турция. ПДО трябваше да изложи устната си защита на 26 юни, но по искане на партията срокът за това беше удължен и тя ще бъде представена на 16 септември. На редовния конгрес на партията на 20 юли ще бъде избран нов председател, който трябва да изложи позицията на партията на тази дата. По думите на председателя на Комисията по защитата Нурсел в защитата си ПДО ще се опира на гледището си за състоянието на кюрдския въпрос в Турция.

АНКА: Илкер Башбуг ще заеме мястото на Яшар Бююканът в началото на август
30 юни 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуг ще заеме мястото на началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът на заседанието на Висшия военен съвет в началото на август тази година, предава турската агенция АНКА. Предстои генерал Яшар Бююканът да излезе в пенсия. Това ще обърне погледите към командването на сухопътните сили, защото тазгодишният командващ сухопътните сили ще поеме поста на генерал Башбуг в 2010 година. За командващи на сухопътните сили се спрягат две имена – на командващия Първа армия армейски генерал Исмаил Кочман и на началника на жандармерията армейски генерал Ъшък Кошанер. По-сигурна обаче е кандидатурата на генерал Кошанер, посочва агенцията.

“Сабах”: 4 селски пазачи са ранени при сблъсък с група от ПКК в провинция Сиирт, Югоизточна Турция
30 юни 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Сиирт. 4 селски пазачи са били ранени при сблъсък между турските сили за сигурност и група от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Ерух, провинция Сиирт, Югоизточна Турция, пише турският вестник “Сабах”. При смяна на дежурството от временните селски пазачи до село Гьорендорук, околия Ерух, е бил открит огън от страна на членове на ПКК. При стрелбата са били ранени леко 4 пазачи. Била им е оказана веднага медицинска помощ, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Иран и Турция започнаха преговори за изграждане на нов газопровод
30 юни 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Иран и Турция са преговаряли за изграждането на нов газопровод, свързващ двете страни, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Националната газова компания на Иран посочи в изявление като цитира министъра на петрола Гулам Хюсеин Нозери, че Турция и Иран се намират на предварителен етап от преговори за изграждане на нов газопровод между двете страни. Газопроводът ще започва от находището на природен газ в Южен Парс и по границата на двете страни ще стига до Базарган. На преговорите е бил разискван и въпросът за увеличаване доставките на природен газ от Иран за Турция, както и възможностите за доставки на природен газ през новия газопровод за Европа.

РФИ: Гей парадът в Истанбул премина без сблъсъци
30 юни 2008 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Първият гей парад в София беше съпроводен от насилие и доведе до арестуването на 60 души. Нищо подобно не се случи вчера в Турция, където подобна инициатива също се провежда за първи път.
Жером Бастион от Истанбул коментира пред РФИ:
“В празнична атмосфера малкото пъстро и цветно шествие премина по булевард Истиклял в центъра на Истанбул, под учудените, а често и подигравателни погледи на минувачите. Това всъщност е втората поредна година когато асоциацията на хомосексуалистите организира свой парад и то в страна, в която на това да афишираш, че си различен, се гледа с лошо око. Само преди месец местното правосъдие издаде присъда за закриване на асоциацията, която обаче обжалва решението и продължава да действа. Така се появиха малки кръгли плакати с надпис: “Не пипайте моята асоциация”, развявани от около 200 участници в парада.

Анадолска агенция: Вицепремиерът на Люксембург Жан Аселборн пристига на посещение в Турция
30 юни 2008 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Люксембург/Анкара. Вицепремиерът на Люксембург и министър на външните работи и миграцията Жан Аселборн пристига днес на посещение в Анкара, предава Анадолската агенция. Аселборн и съпровождащата го делегация ще бъдат приети от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и от министъра на външните работи и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан.

Си Ен Ен Тюрк: Двама войници са ранени при сблъсък с група от ПКК в провинция Сиирт, Югоизточна Турция
30 юни 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Двама турски войници са били ранени снощи при сблъсъци между турските сили за сигурност и терористична група от Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Турски сили за сигурност, които са претърсвали за мини района на село Гьорендорук в околия Ерух, провинция Сиирт, са влезли във въоръжен сблъсък с група терористи от ПКК. След като са забелязали групата терористи турските части са ги призовали да се предадат, при което бунтовниците са отвърнали с огън на призива и са ранили двама войници. Ранените са били откарани веднага в болница. Горещите сблъсъци с терористите в района продължават.

Ен Ти Ви: Тази седмица ще бъде критична за делото срещу управляващата ПСР в Турция
30 юни 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тази седмица е критична за делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието в Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура в Турция Абдуррахман Ялчънкая ще изложи утре, 1 юли, в 10 часа устно позицията си по обвинението срещу ПСР и писмената защита на партията. От своя страна ПСР ще представи устната си защита на 3 юли, четвъртък. След като бъде изслушана ПСР, ще започне същинското събиране на доказателства по делото от специално определен от председателя на Конституционния съд докладчик. След като събирането им приключи, ще бъде определена дата за разглеждане на делото. Решението по делото трябва да бъде взето от 11-те конституционни съдии, като при отсъствие на някой от тях, той ще бъдат заместван от резервните членове на съда. Освен забрана, на ПСР може да бъде наложено наказание за лишаване от държавна субсидия като партия.

Турски печат: НРП реши да не участва в конгреса на Социалистическия интернационал
30 юни 2008 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни теми от вътрешнополитическия живот на Турция изпълват страниците на турските всекидневници днес. Голяма част от публикациите са посветени на делата по забрана на Партията на справедливостта и развитието и Партията на демократичното общество и решението на Народнорепубликанската партия да не участва в заседанието на Социалистическия интернационал в Атина, започващо днес. Вестник “Хюриет” в публикация със заглавие “Вместо в Атина на фестивала в Дут” пише, че Дениз Байкал - лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/, която взе решение да не участва в заседанието на Социалистическия интернационал в Атина заради позиции, насочени срещу поведението на тяхната партия, вместо да замине за гръцката столица е присъствал на фестивала в Дут в околия Аяш, Анкара. Вестникът посочва, че до последния момент Байкал е очаквал от лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу, който е председател на Социалистическия интернационал, съобщение, че е възпрепятствано намерението на ръководството на Социнтерна да бъде предупредена НРП, че поведението й е в разрез със социалдемокрацията. Вестникът пише, че Централният изпълнителен съвет на партията ще има заседание в сряда, 2 юли, с дневен ред позицията на партии в Социалистическия интернационал и заседанието в Атина.
Вестник “Радикал” също се спира на решението на НРП за неучастие в конгреса в Атина, след като не е постигнат положителен резултат за искането на Байкал да се възпрепятства намерението на някои представители на СИ да бъде критикувана НРП за поведението и позициите по вътрешнополитически въпроси. Вестникът отбелязва, че някои социалдемократически партии от Германия и скандинавските страни са внесли предложение за разискване поведението на НРП за това, че в редица посоки не съвпада с устава и програмата на СИ и принципите на европейската социалдемокрация. Вестникът отбелязва, че при срещата миналата седмица между заместник-председателя на НРП Онур Оймен и лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу не е бил постигнат положителен резултат за предотвратяването на тези намерения. Папандреу е посочил, че може малко да направи, ако НРП не се съобразява с устава и програмата на СИ.
Вестник “Сабах” в публикация със заглавие “В устната си защита ПСР ще посочи като “свидетел” Еджевит” пише, че ПСР се готви за устната си защита пред Конституционния съд по делото за забрана, която ще се състои на 3 юли. Устната защита на управляващата партия ще включва три раздела – обща защита, защита на личности, раздел с приложени документи по делото. Отделна част ще бъде посветена на защитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Според вестника защитата ще представи реформите в рамките на 6-годишното управление на ПСР, които опровергават основното обвинение, че е противник на светския характер на държавата.
В публикация, озаглавена “В защитата от три раздела присъства и Еджевит”, вестник “Милиет” пише, че в устната защита на ПСР ще бъде отделено място и на разрешенията на бившия премиер Бюлент Еджевит за изграждане на училища от турския теолог Фетхуллах Гюлен. Вестник “Заман” пише в статия със заглавие “Не излезе пред европейските социалисти, отиде на фестивала в Дут”, че европейските социалисти, които се събират днес в Атина, за да обсъждат глобални проблеми, искат наказването на НРП. Вестникът посочва, че след като опитите това да се възпре се оказаха неуспешни, Байкал заедно с близки от обкръжението си се включи във фестивала в Дут, където обсъди със съпартийците си икономически проблеми.

Анадолска агенция: НРП в Турция няма да участва в заседанието на Социалистическия интернационал в Атина

30 юни 2008 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция няма да участва в заседанието на Социалистическия интернационал, което започва днес в гръцката столица Атина, предаде Анадолската агенция. Това стана ясно от изявлението на заместник-председателят на НРП Онур Оймен.Той изтъкна, че ръководството на НРП възприема натиска на европейските социалисти над НРП заради въпроси като делата за забрана на Партията на справедливостта и развитието и Партията на демократичното общество не като партиен въпрос, а като проблем между държавите. “НРП няма проблем с принципите на Социалистическия интернационал и възприема докрай тези принципи, но не приема политиката спрямо Турция на някои страни членки, която предизвиква напрежение и показва различията в позициите”, каза Оймен. Той посочи, че няма да участват в срещата не заради партията си, а заради страха си за Турция.

Си Ен Ен Тюрк: С разисквания по скандала с подслушването на депутати започва работата на турския парламент
30 юни 2008 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентът на Турция ще започне седмичните си заседания с разисквания на скандала за подслушване на депутати и магистрати, който се разгоря преди седмици, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Във вторник в дневния ред на парламента ще бъде предложението за разследване на премиера Реджеп Тайип Ердоган и министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, внесено от опозиционната Народнорепубликанска партия, за нарушаване на тайната на личния живот чрез използване на методи за подслушване. Депутатите ще разглеждат и закона за пазара на електроенергия, за събирането на общинските данъци по електронен път и продажба на имоти на чужденци.

Read more...

Турция: Решаваща седмица за делото срещу партията на Ердоган



11:53

Съдебната процедура за забрана на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по обвинение, че поставя в опасност светския характер на държавата, тази седмица ще навлезе в нов етап, предава АФП. Прокурорът на Касационния съд Абдурахман Ялчънкая ще говори пръв пред Конституционния съд във вторник на заседание при закрити врата. Той ще се опита да убеди съдиите в целесъобразността от забраната на партията на премиера Ердоган.


В четвъртък партийните представители на свой ред ще се явят пред 11-те съдии – също при закрити врата – за да представят защитата. След слушанията докладчикът на съда ще напише препоръките си, което отваря пътя за определянето на график за пренията и за обявяването на присъдата. Освен забраната на ПСР прокурорът Ялчънкая иска да се забрани за срок от 5 г. упражняването на политическа дейност на 71 нейни видни представители, сред които президента Абдулах Гюл и премиера Реджеп Ердоган.

Процедурата е последният кръг от ожесточената борба между ПСР и защитниците на строгото съблюдаване на светския характер на държавното управление – преди всичко армията и мнозинството от магистратите – започнала след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г. Абдураман Ялчънкая, който постави началото на съдебната процедура през март, смята, че ПСР е основният двигател в проект, целящ установяването на ислямистки режим в Турция.

Управляващата партия, която е с ислямистки корени, отхвърля обвиненията, като заявява, че е мишена на политически мотивирана процедура и изтъква верността си към светския характер на държавата. Според анализатори вероятността за забрана на ПСР се е увеличила след като същият съд в началото на юни отмени конституционна поправка на правителството, разрешаваща носенето на ислямски забрадки в университетите, срещу което се вдигнаха просветските среди. ПСР може да извлече полза от това решение, като наблегне на факта, че отменянето на закона прави безпредметна линията, защищавана от обвинението. ПСР се отказа от ислямистките си корени и застана зад кандидатурата на Турция за Европейския съюз, но защищава позицията, че стриктното тълкуване на светския характер на държавата е пречка за религиозната свобода.

Мнозина се опасяват, че забраната на ПСР ще доведе до политически хаос в страната при положение, че партията се радва на голяма популярност, а опозицията е слаба и разединена. ПСР спечели последните парламентарни избори с 47% от гласовете. Следващите избори са през 2011 г. /БГНЕС

Inform,29.06.08

Read more...

Турция във фокус-новини,29.06.08

Турска бизнес делегация е на посещение в Ирак

29 юни 2008 | 18:02 | Агенция "Фокус"


Анкара/Багдад. Турска бизнес делегация, начело с министъра на търговията Кюршад Тюзмен, е на посещение в Ирак. Целта на визитата е да бъдат обсъдени възможностите за турски инвестиции на иракския пазар и да бъдат стимулирани търговските отношения между двете страни, съобщава „Хюриет”.
Тюзмен ще вземе участие в турско-иракски бизнес форум и ще се срещне с иракския премиер Нури ал Малики.
В състава на турската делегация има представители на 25 компании от различни сфери – здравеопазване, транспорт, енергетика, строителство.

Read more...

Ще се завърне ли Фейтула Гюлен в Турция като Хомейни в Иран?

feuullah_gulenпроф. Владимир Чуков

Ненадейно името на известния турски ислямски писател и проповедник Фейтула Гюлен попадна във фокуса на световното внимание чрез две значими събития. Те нямат пряка логическа връзка помежду си, но всяко едно поотделно засвидетелства влиянието на този мислител в международен план.

След проведено от авторитетните периодични издания – американското „Foreign Policy” и британското „Prospect” онлайн допитване до 500 000 души за най-авторитетните интелектуалци в света, на първо място застава именно Фейтула Гюлен. За непредставителността на сондажа говори фактът, че първите десет места се заемат само от мюсюлмански духовни личности. Такива са например носителят на Нобелова награда - бангладешецът Мохамед Юнис, египетският проповедник Юсеф Кардауи, носителят на Нобелова награда - турчинът Орхан Памук и други. Организаторите на допитването заявяват, че най-много са гласувалите от личните сайтове на съответните личности, което хвърля сянка върху достоверността на получените резултати. Така или иначе, фактът, че Гюлен излиза на първо място, дори и в подобен тип изследване, говори, че неговите привърженици са изключително организирани, сплотени и активни. Усилията им са насочени към неговата скорошна реабилитация.

Вторият факт е оневиняването на известния проповедник от турската съдебна система, обвинен за организиране на терористична формация в страната. Това е третата присъда, която е окончателна, след като прокуратурата е оттеглила жалбата срещу решението на касационния съд. С това на практика се премахват всички правни препятствия пред Гюлен, възпрепятстващи завръщането му в родината. Той живее в САЩ от 1998 г., където официално е на лечение.

Фейтула Гюлен напуска Турция, за да избегне арестите, предприети от армията вследствие на безкръвния преврат от 28 февруари 1997 г. След тази дата последователите на бившия премиер-ислямист Неджметин Ербакан стават обект на безкомпромисно преследване. Паралелно с това, военните обвиняват някои офицери в симпатии към Гюлен и ги уволняват. Въпреки всичко, създадената от Гюлен „образователно-религиозна империя”, със статут на фондация, продължи да функционира. Счита се, че тя обхваща повече от 500 звена (университети, училища, институти, пансиони и други, развиващи дейност в около 90 страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка. „Социалният ислям” на Гюлен стриктно се придържа към деполитизацията си, но създадените от него и натрупали популярност институции, като телевизия „Саманиолу”, вестник „Заман”, списание „Оксам” и други, не могат да не третират проблеми от политическо естество.

Всъщност авторитетът на Гюлен сред мюсюлманската общност се трупа най-вече чрез отворените му контакти с представители на другите религии. Той се срещна с покойния папа Йоан Павел ІІ, с вселенския партриарх Бартоломей, със сефарадския равин Елияху Бакши-Дорон и други. Възприемайки част от идеите и възгледите на създателя на движението „Нур” (светлина) Сайд Нурси, Гюлен се опитва да стане „просветителя” на турския ислям. Извоювайки си желаното място в сърцата на религиозните турци, той несъмнено се превръща в потенциален съперник на всеки местен политик, който се състезава на ислямистката писта в Турция. Дори формално погледнато, логично Фейтула Гюлен по естествен път се явява конкурент на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто лидер е сегашният премиер Реджеб Ердоган. Социолози твърдят, че привържениците на Гюлен традиционно гласуват за десните консервативни партии, а на изборите през 2002 и 2007 г. са дали гласа си за ПСР. Дали биха направили същото, ако техният кумир е в страната?

Не е ясно какви са плановете на Гюлен след официалното отпадане на пречките за неговото завръщане. Още по-силни са съмненията дали той ще наруши практиката си и ще се захване с политика. Едно е ясно. Неговото евентуално присъствие в Турция ще нанесе удар върху монолитността и ще раздроби ислямисткото движение. Сред слуховете за въпросното решение на турското правосъдие е и този, че се създава още един инструмент за нанасяне на удар срещу управляващите ислямисти. Намират се и хора, които считат, че завръщането на Фейтула Гюлен ще бъде сходено с това на Хомейни в Иран. Въпросът е обаче кого ще сгромоляса Гюлен в този хипотетичен случай? Дали светската държава или неговия потенциален идеологически конкурент – Реджеб Ердоган? Логическите разсъждения ни водят към отговора, че целта е по-скоро да се формира ядро, ислямистко по съдържание, но опозиционно настроено към популярната ПСР и евентуално към нейната правоприемничка. Най-вероятно Фейтула Гюлен и неговият авторитет ще бъдат използвани като част от инструментариума за доунищожаване на силно консолидираното ислямистко течение около Ердоган.

Остават въпросите дали Гюлен ще желае да се включи в подобен сценарий, ако такъв съществува? Мнозина приближени до него изключват шумното завръщане на Гюлен в родината. Нещо повече, те дори не вярват той скоро да стъпи на турска земя. Приближеният до авторитетния проповедник журналист Хюсеин Гулярджи отбелязва, че тези, които смятат, че Гюлен ще стане втори Хомейни, дълбоко грешат. Според него Фейтула Гюлен е изключително скромен човек, очевидно желаещ да се разграничи от идеите и действията на създателя на ислямската революционна държава в Иран. Писателят Ахмед Хакан от своя страна отстоява тезата, че Гюлен със сигурност няма да се забави да се завърне в Турция. Той обаче също изключва бъдещи действия, зад които прозира политически контекст. Самият проповедник заявява в своя блог, че неговият престой в САЩ не е политическо изгнание. Той претендира, че през този период непрекъснато е пътувал и е контактувал с различни звена на своята фондация.

Интересното в случая е, че ако Фейтула Гюлен се завърне в Турция, това ще се възприеме като своеобразен реванш от неговите привърженици по целия свят. Те ще се активизират в проповедта на „просветения” му турски сунитски ислям. В кръга на влиянието му попада и България, в която преди години бяха открити негови последователи. Логично е да се направи заключението, че динамизиране на действията на последователите на Гюлен се очаква и в нашата страна. Така съдбоносните за съседна Турция политически събития, които се очаква да достигнат своята кулминация през идните месеци и в които главни действащи лица са ислямистите (умерени или по-консервативни), е възможно да имат своя отзвук и в България. Причината се корени не само във факта, че Турция е съседна държава, но и че най-голямото етническо и религиозно малцинство у нас са турците, изповядващи ислямската религия. Земетресенията в една страна винаги се чувстват и у съседите. Същото важи и за тези, които имат политически характер.

Inform,юни 2008

Read more...

Пожарът близо до турския курорт Мармарис овладян

Пожарникарите овладяха горския пожар на хълм близо до турския средиземноморски курорт Мармарис, който стана в разгара на туристическия сезон, предаде Ройтерс.

„В резултат на сериозни усилия по суша и въздух пожарът бе овладян, без да причини щети в населените области“, съобщиха от Главно управление по горите. Причината за пожара, който започна в 15 ч. българско време, все още не е изяснена. Пет хеликоптера, 30 противопожарни коли и 120 пожарникари взеха участие в операцията, уточни същият източник.

Inform,юни 2008

Пожар избухна близо до турския курорт Мармарис

29/06/2008

AНКАРА, Tурция -- Огромен горски пожар избухна в петък (27 юни) близо до курорта Мармарис на турското егейско крайбрежие. Разпалван от силните ветрове, пожарът застраши сградите на хотел, докато пожарникарите успеят да овладеят положението. Според съобщения в местните медии пожарът започнал около 3 ч. следобед местно време в района на Армуталан. Причината за пожара все още се изяснява. Хеликоптери и други превозни средства участваха в операцията по потушаване на пожара, който стигна до 200 метра до хотела. Гостите на други два хотела в района са били евакуирани. През последните дни в Турция бяха регистрирани големи горещини, като температурите в много райони, особено близо до крайбрежието, достигнаха 40 градуса по Целзий.

В други новини от петък се съобщава, че четирима души са били убити, а 12 са били ранени при нападение срещу държавен минибус в Източна Турция. Според осведомителната агенция Анадолу нападателите са открили огън срещу минибуса в провинция Ван. Местните власти не изключват това да е било нападение на терористичната Кюрдска работническа партия, докато осведомителната агенция Доган твърди, че нападението е било предизвикано от кръвна вражда. (НТВ, Ройтерс, AП, Осведомителна агенция Анадолу, Доган - 27/06/08)

Inform

Read more...

Kатастрофа в Турция

Едно момиче и две момчета са загинали при тежката катастрофа в Турция

28 юни 2008 13:14 Агенция "Фокус"

Истанбул. Едно момиче и две момчета са загинали при тежката катастрофа в Турция вчера. Инцидентът е станал не далеч от град Чорлу. По първоначална информация - възможно е да става дума за пътен инцидент, предизвикан от движение с превишена скорост. При влизане на магистрален път колата, с която са пътували тримата, се е ударила челно в дърво. Няма други пострадали при инцидента. Един от загиналите е от София, двама са от Ботевградско.От българското Генерално консулство в Одрин уточниха за „Фокус”, че роднините са уведомени още вчера и днес са пристигнали в Турция, за да приберат телата на загиналите, както и лекият автомобил, с който е станала катастрофата.

Трима български младежи са загинали при тежка катастрофа в Турция

28 юни 2008 12:45 Агенция "Фокус"

Истанбул. Трима български младежи - момиче и две момчета са загинали на място вчера при тежка катастрофа в Турция. Това съобщиха за Агенция “Фокус” техни близки. Някои от загиналите са били от Ботевградско. По първоначална информация - инцидентът е станал на около 180 км. от българската граница в посока Истанбул.Информацията беше потвърдена пред "Фокус" от българското Генерално консулство в Одрин.

Read more...

Турция във фокус-новини,28.06.08

Около 100 руски туристи в Анталия останаха без хотел заради фалит на туроператор
28 юни 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анталия. Около 100 руски туристи в Анталия останаха без хотел, след като тяхната туроператорска компания “Детур” банкрутира. Генералният консул на Русия в Анталия Мирджалол Хусанов съобщи, че в момента “ситуацията е под контрола” на дипломатическата мисия. Представители на генералното консулство провели няколко срещи с представители на местната администрация и призовали властите да предприемат извънредни мерки.
“Турската страна ни увери, че ще се ангажира плътно с разрешаването на проблема,” отбеляза Хусанов. Той каза, че валийството на Анталия е организирало кризисен щаб, чиито членове са се свързали с ръководствата на хотелите и са ги призовали да настанят пристигналите туристи, да гарантират продължаването на почивките им и безпрепятственото отпътуване на руснаците от хотелите.
Информацията е на ИТАР-ТАСС.

Али Бабаджан участва в срещата на министрите на Африканския съюз в Египет

28 юни 2008 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Кайро. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан е на посещение в Египет, където ще участва в заседанието на комисията на министрите на Африканския съюз, което се състои днес в египетския курорт Шарм ел-Шейх, предаде Анадолската агенция. Бабаджан ще участва на срещата по покана на председателя на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг.

Read more...

Пътуващите за Турция да използват и ГКПП Лесово и Малко Търново

28 юни 2008 | 09:24 | Фокус

Затруднено е пропускането на ГКПП-Капъкуле поради ремонт въпреки създадената от българска страна организация за максимално бързо преминаване.
Препоръчва се на българските граждани, които пътуват за Турция, да използват и граничните пунктове Лесово и Малко Търново.
Турските граждани, които пътуват от Европа, ще бъдат информирани за това при влизането им в нашата страна.

Read more...

Катастрофа

Микробус с турска регистрация се преобърна среднощ...


повече тук

Read more...

Турция във фокус-новини,27.06.08

Комисията за хармонизация с ЕС прие законопроект за подписване на протокола от Киото
27 юни 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисията за хармонизация с ЕС към парламента на Турция прие законопроект за подписване на протокола от Които от страна на Турция, предаде Анадолската агенция. Предвижда се законопроектът да бъде внесен за разглеждане в общото събрание на парламента в близките седмици.

Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан заяви, че няма да има данъчна амнистия
27 юни 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан заяви категорично, че няма да има нова данъчна амнистия, пише турският вестник “Заман”. Унакътан опроверга публикациите в някои вестници от последно време, че за онези, които имат данъчни задължения, ще има облекчения. Той призова данъчните служители от службите, към които има неплатени данъци, да преманат към действия по събиране на задълженията и посочи, че министерството ще бъде всячески в помощ на онези, които искат да си платят данъците. Унакътан каза също, че вдигането на крайния срок за издължаване от 24 на 36 месеца ще улесни онези, които имат данъчни задължения.

Рахшан Еджевит разбуни духовете в Демократичната лява партия в Турция
27 юни 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Демократичната лява партия в Турция Зеки Сезер скъса мостовете с Рахшан Еджевит, която е в разногласия с ръководството на партията по различни въпроси, предаде турската агенция АНКА. Рахшан Еджевит обвини Зеки Сезер, че по негово време партията не се е разраснала и не се е състояло очакваното отваряне към обществото. Съпругата на покойния основател и дългогодишен лидер на партията Бюлент Еджевит поиска от Сезер оставката му, но той не я подаде, след като председателският съвет на ДЛП му оказа натиск да не подава такава и заяви, че стои зад него. В противовес заяви, че ще започне опозиционна борба вътре в партията. Тя и нейните привърженици ще опипат почвата на предстоящите в много области конференции на партията.

АНКА: 22 % поскъпва електроенергията за битови нужди в Турция
27 юни 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 22 % поскъпва електроенергията за битови нужди в Турция, а с 21 % за промишлени от 1 юли, предава турската агенция АНКА. Чрез въведената автоматична система за оценяване електроенергията ще нараства на всеки три месеца.

“Милиет”: 14 109 чужди фирми са открити в Турция между 2002 и 2008 година
27 юни 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на Дружеството на международните инвеститори /YASED/ в Турция Тахир Уйсал заяви, че между 2002 и 2008 година в страната са открити 14 109 чужди фирми, докато за преиода 1954-2002 година те са 5 438, пише турският вестник “Милиет”. На семинар за икономическото състояние в света и в Турция Уйсал посочи, че тази цифра е показател за интереса на чуждестранните инвеститори към страната. Той изтъкна, че в момента Турция преживява политически притеснения, но отражението им в икономиката ще се види след една година. “За първите 4 месеца в страната са влезли 5,3 милиарда долара и се надяваме до края на годината цифрата да достигне 15 милиарда долара”, каза турският бизнесмен. Участниците в семинара изразиха надежда, че политическите проблеми ще бъдат преодолени и чуждите инвеститори ще предложат нови стратегически планове с дългосрочна перспектива.

“Милиет”: Ако бъде отхвърлена от ЕС, Турция може да се отклони по друг път
27 юни 2008 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Френският вестник “Ле Монд Дипломатик” предупреди в своя публикация, че една Турция, лишена от равновесието на ЕС, може да се отклони по друг път, пише турският вестник “Милиет”. Престижният френски вестник пише, че след като се поставят препятствия пред напредването на Турция в преговорния процес, отново трябва да се подложат на разискване отношенията между ЕС и Турция. Вестникът задава въпроса дали ако се възпрепятства влизането на страна с близо 80 милиона мюсюлманско население в съюза, няма да се подхрани ислямистката вълна. Той коментира, че ако не бъде приета в ЕС, Турция може да тръгне по друг път и привлича вниманието върху това, че основна пречка за присъединяването на Турция е позицията на Франция, което може да бъде погрешна стратегия за бъдещето, защото ще подсили национализма в страната.

“Милиет”: Очакваме Турция да бъде посетена от 27 милиона туристи през 2008 година, каза Ертугрул Гюнай
27 юни 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на културата и туризма в Турция Ертугрул Гюнай заяви, че през 2007 година Турция е посрещнала 23 341 000 туристи и очаква тази година този брой да бъде много по-голям, пише турският вестник “Милиет”. На галавечер под надслов “С целта на Анталия към 10 милиона”, организирана в Анталия от Съюза на средиземноморските туристически хотели и агенции, Гюнай изтъкна, че състоянието на развитие на туризма в страната в настоящия момент е било цел на всички министри на туризма преди него и дотук е нямало да се стигне без техните усилия. Турският министър на туризма изтъкна, че очакват миналогодишната цифра да бъде надмината още до септември и до декември 2008 година страната да бъде посетена от близо 27 милиона туристи.

“Милиет”: Мехмет Али Шахин даде ход само на едно дело по член 301 от турския наказателен кодекс
27 юни 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин даде ход само на едно от 7-те дела, повдигнати по член 301 от турския наказателен кодекс след неговата промяна за обида на турското, турската държава и нация, пише турският вестник “Милиет”. След промяната на член 301 от турския наказателен кодекс в правосъдното министерство са постъпили 60 досиета с обвинение по този член. След преглеждането на тези досиета дали са спазени изискванията и дали искането за повдигане на обвинение е основателно, 7 от тях са представени на министър Шахин. Шахин е дал разрешение за разглеждане само на едно от тези дела, повдигнато за обида на турските сили за сигурност. Той е изтъкнал като аргумент за позицията си решения на Европейския съд за правата на човека.

Агенция “Фокус” припомня, че член 301 от турския наказателен кодекс предвижда съдебно преследване за оскърбление на турското, турската държава и турската нация. По него са осъдени редица известни турски писатели и журналисти. Под натиска на Европейската комисия в рамките на реформения процес за влизане в ЕС този член беше променен преди три месеца.

Али Бабаджан ще участва в срещата на министрите на Африканския съюз в Египет
27 юни 2008 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Кайро. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан е на посещение в Египет за участие в заседанието на комисията на министрите на Африканския съюз, което ще се състои днес и утре /27-28 юни/ в египетския курорт Шарм ел-Шейх, предаде Анадолската агенция. Бабаджан ще участва на срещата по покана на председателя на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг.

Анадолска агенция: Борбата срещу тероризма ще продължи докрай, реши Съветът за национална сигурност
27 юни 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция реши да продължи борбата срещу тероризма и терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ с цялата си решимост и различни средства, предаде Анадолската агенция. На редовното си заседание вчера Съветът за национална сигурност на Турция обсъди проблеми на борбата срещу тероризма, енергийната политика и обстановката в Ирак. В рамките на развитието на енергийния сектор в света и състоянието му в Турция е обърнато внимание на необходимостта от разработването на местни енергийни източници заради непрекъснатото нарастване на нуждите на страната.

Турски печат: Послание от ПАСЕ към Турция: забраната на ПСР ще бъде преврат срещу демокрацията

27 юни 2008 | 09:32 | Агенция "Фокус"

Страсбург/Анкара. Вчерашното екстрено заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, на което беше обсъдено състоянието на демокрацията и демократичните институции в Турция заема важно място на страниците на турските всекидневници. В публикация, озаглавена “Европа: Да се забрани Партията на справедливостта и развитието е преврат на правосъдието”, вестник “Радикал” пише, че заседателите от ПАСЕ са изтъкнали, че ако Конституционният съд в Турция забрани ПСР, това ще бъде равносилно на съдебен преврат, след който може да последва и военен преврат. В доклада, изготвен от белгийския представител Люк Ван ден Бранде, се посочва, че ако Турция се забави с реформения процес, ще се превърне в режим на БААС. Докладът предлага също демокрацията в Турция да се постави отново под наблюдение. В доклада на Бранде се изразява надежда, че по делото срещу ПСР ще бъде взето решение, което е съобразено със стандартите на Европейската комисия и венецианските критерии. Вестникът представя и позициите на парламентарните групи на ПАСЕ по делото за забрана на ПСР. Според председателя на групата на социалистите Андреас Грос забраната на ПСР ще бъде първата крачка към преврат. Вестник “Сабах” в публикация под заглавие “Послание за ПСР към Турция” пише, че с 65 гласа “за” и 3 гласа “против” ПАСЕ е приел доклада за състоянието на демокрацията в Турция. Докладът посочва, че след прекратяването на надзора над демократичните институции в Турция през 2004 година процесът на наблюдение и контрол трябва да бъде възстановен. В доклада се изтъква, че партии на религиозна основа има и в страни членки на Съвета на Европа и ако те са на власт и вземат решения, противоречащи на светския характер и конституцията, се предприемат съдебни мерки срещу техните решения, а не се иска забраната на партиите. Вестник “Заман” също се спира на позицията на ПАСЕ, изразена на вчерашното заседание в публикация със заглавие “Остро предупреждение от Европа: Забраната на партии ще бъде преврат срещу демокрацията”. Вестникът цитира мнението на представителите на ПАСЕ, че докладът не цели да накаже Турция, а да спаси демокрацията в страната.

Read more...

Меле пред НДК

Снимка: БГНЕС

Масов побой стана снощи в София, съобщиха от МВР.

Няколко души са нападнали група младежи, които са гледали полуфинала Германия-Турция на видеостената пред НДК.

Според очевидци нападателите са били облечени с тъмни фланелки с надписи "Атака".

Сред пострадалите в побоя има етнически турци, ранените са откарани в болница.

Все още няма яснота каква е била точната причина за побоя.

Зам. председателят на ПГ на “Атака” Павел Шопов определи като “поредна инсинуация” твърденията, че привърженици на партията са участвали в побоя пред НДК.

Шопов отрече подобно участие на "Атака": Не мога да коментирам глупости!

Inform,26.06.08

Read more...

Турция във фокус-новини,26.06.08

Проблемите за връщането на осъдени терористи обсъдиха експерти и юристи на кръгла маса в Истанбул
26 юни 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министерствата на правосъдието на САЩ и Турция организираха кръгла маса по проблемите за връщането обратно на осъдените за тероризъм, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В кръглата маса участват експерти и представители на институциите, свързани с изпълнението на процедурите в тази насока. На семинара от 24 до 26 юни в Истанбул взеха участие представители на Турция, САЩ, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Ирак, Холандия, Испания и Швейцария. Първият заместник-министър на правосъдието на Турция Ахмет Кахраман привлече вниманието върху това, че терористичните организации, които действат в Турция, действат в същото време и в Европа и се занимават основно с трафик на хора и наркотици, изнудване, пропагандна дейност. Той изрази недоволство от това, че те добре се възползват от международните средства и възможности да се прикриват и продължават да действат в други страни, след като са наказвани в едни. Координаторът по борбата срещу тероризма в Европа Жил Де Керхове изтъкна, че трябва да се засили прилагането на Европейското споразумение за задържане и да се улесни неговото изпълнение.

НРП в Турция преминава в атака срещу предупрежденията, че ще бъде изключен от Социнтерна
26 юни 2008 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал и екипът му преминават в атака след предупреждението, че партията им не е социалдемократическа и ще бъде изключена от Социалистическия интернационал, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В тази връзка Байкал изпрати своя заместник Йондер Сав в Атина с посланието към лидера на ПАСОК Георгиус Папандреу да възпрепятства това действие. В противен случай Байкал няма да присъства на заседанието на Социалистическия интернационал, което ще се състои между 30 юни и 2 юли в Атина. Според социалистите от Германия, Франция и Швеция с политиката, която следва, НРП вече се е отдалечила от социалдемократическата идентичност. Според Байкал обаче Социнтернът не трябва да оказва натиск върху политиката, която те следват. Той каза, че като партия нямат грешна политика. “Ние защитаваме светския характер и демокрацията. Ако това се разбира погрешно, ще дадем отговор”, е позицията на Байкал, пише вестникът.

Терорист от ПКК задържаха силите за сигурност в Батман, Югоизточна Турция
26 юни 2008 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Батман. Терорист от Кюрдската работническа партия задържаха в Батман силите за сигурност в Турция, предаде Анадолската агенция. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция той е бил задържан вчера в 15,30 часа.

Очакваме с нетърпение визитата на премиера Ердоган, каза вицепремиерът на Ирак Берхам Салих
26 юни 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Вицепремиерът на Ирак Берхам Салих заяви, че очакват с нетърпение визитата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Багдад, която ще има голямо значение за отношенията между двете страни, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според Салих посещението на турския премиер е важно за разширяването на политическото и икономическото сътрудничество между двете страни. Той каза, че решаването на важни проблеми в Ирак зависи много от връзките с Турция и на това мнение са и премиерът Ердоган и президентът Гюл.

22 нелегални имигранти са задържани в провинция Айдън, Западна Турция
26 юни 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Айдън. 22 нелегални имигранти са били задържани в околия Дидим, провинция Айдън, Западна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Дежурни жандармерийски екипи, които са проверявали крайбрежната ивица, са задържали при мястото Кафа, околия Дидим, 22 имигранти, опитващи се да избягат с надуваем катер. Задържаните са от афганистански произход. С тях са задържани също и трима турски и един чужд гражданин, които са свързани с организацията на трафика. Задържаните афганистанци са предадени на отдела за чужденци в полицията в Айдън за извършване на необходимите процедури по експулсиране от страната, пише вестникът.

Шофьор на минибус загина, а 4 войници са ранени в провинция Диарбекир, при нападение на ПКК
26 юни 2008 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Един човек е бил убит, а 4 войници са били ранени в околия Лидже, провинция Диарбекир, в резултат на въоръжено нападение на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, предаде Анадолската агенция. Срещу 4 цивилни автомобила, които са изпълнявали временни задачи и са превозвали войници от мястото Тапантепе до Диарбекир, е бил открит огън от група на ПКК. При стрелбата е загинал шофьорът на минибуса Мехдин Догандемир – 28-годишен, и са били ранени 4 войници. След злополучния случай е в района е била предприета широкомащабна операция за задържане на терористите.

Съветът за национална сигурност на Турция заседава с наситен дневен ред
26 юни 2008 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Наситен е дневният ред на започналото заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, предава турската агенция АНКА. На заседанието, което се провежда в президентския дворец “Чанкая” под председателството на президента Абдуллах Гюл, ще бъдат обсъдени борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, преговорният процес с ЕС, последното развитие на Кипърския въпрос, действията по посредничеството на Турция в мирните преговори между Сирия и Израел, събитията в Ирак и други актуални регионални въпроси. Ще бъде обсъдено също и нарасналото напрежение между правителството и правосъдните органи, макар това да не фигурира в предварителния дневен ред на заседанието. Ще бъдат разисквани и дискусиите за представители на турските въоръжени сили в последните дни, намерили място в медиите, посочва агенцията.

При нападение на екстремисти в Турция пострадаха петима души
26 юни 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. В резултат на нападение на екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция загина един шофьор и са ранени четирима военнослужещи, съобщи източник, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс.
В североизточната част на страната екстремистите са открили огън по колона от военни автомобили.
ПКК е призната за терористична организация в Турция, САЩ и ЕС.

Съветът за национална сигурност на Турция заседава днес

26 юни 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"

Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция заседава днес, съобщава турският вестник “Хюриет”. Това е редовното заседание за месец юни. То ще започне в 13,30 часа в президентския дворец “Чанкая” и ще бъде председателствано от президента Абдуллах Гюл. На него ще бъдат обсъдени вътрешни и външнополитически въпроси.

Read more...

Турция увеличава БВП на глава от населението 3 пъти за 5 години

Турският държавен министър на икономическите дела Мохамед Шимшек заяви, че благодарение на либералната стопанска политика на сегашното правителство страната е увеличила брутния доход на глава от населението 3 пъти само за период от 5 години. На заседание на Консултативния инвестиционен съвет на Турция въпросният министър е отбелязал, че през 2002 г. цифрата е била 3 300 долара, дакото през 2007 г. тя вече е 9 900 долара. Той е прогнозирал, че ако параметрите на развитие на националната икономика продължат със същия темп, то през 2010 г. този показател ще е вече 12 000 долара.

Шимшек е акцентирал върху факта, че правителството е положило огромни усилия и е гарантирало постоянен ръст на икономиката от 6,7% годишно. Именно той стои в основата на добрите икономически характеристики и най-вече на повишаването на жизнения стандарт на обикновения гражданин.

Inform,юни 2008

Read more...

Ислямската забрадка забули идеите на Ататюрк

Турска журналистка, облечена по вкуса на управляващата партия.

Колкото повече се ожесточава спорът как да са облечени жените в Турция, толкова повече забрадени дами могат да се видят по улиците

Божидар Божков, снимки Росен Моллов

Сградата на в. "Заман" (в превод време - б.а.) на бул. "Йенибосна" в Истанбул сразява с внушителния, модерен вид и функционалността си. Но това е първото впечатление. Когато човек влезе вътре, неминуемо се сблъсква и с полъх от миналото, и то далеч не близкото - само три момичета от всичките 21, които срещам, не са забрадени. Макар че климатиците работят постоянно и температурата е в границите на поносимото, на човек му става жегаво, като гледа как хигиенистките например се мъчат да си вършат работата, покрити от глава до пети в специална синя роба. Тя така е скроена, че задължително включва и ислямска забрадка и почти наподобява арабския хиджаб. Останалите пък са се навлекли във всевъзможни плътни дрехи, някои от които вероятно идват в повече даже и през зимата. Технически сътруднички, журналистки, фоторепортерки... Те си дават вид, че се чувстват почти като равни сред преобладаващо мъжката редакция. И може би това щеше да е усещането и на всеки гост в "Заман", ако не беше фактът, че ислямската забрадка, или тюрбанът, както в момента я наричат в Турция, тези дни е основна тема на редакционните коментари на вестника. Нещо повече - това е и сюжетът както за почти всички турски медии, така и за обществения и политически живот на иначе светската държава, който почти я е разделил на два крайни лагера. Така че - проблем има.
Самият възход на "Заман" до внушителните му 900 000 бройки тираж днес, случайно или не, съвпада и с възраждането и разцвета в последните 15 години на политическия ислям в Турция. Зам. главният редактор на вестника Абдулхамит Билиджи не носи характерните за проислямистките турски политици мустаци и в облеклото и поведението му няма нищо, с което да подсказва, че им симпатизира. Говори умерено и балансирано като истински либерален журналист. Така е до момента, когато му отварям темата за забрадките. Тук тонът на Билиджи става патетичен, а той ми изнася една емоционална лекция за правото, което демократична Турция следва да даде на жените си - да се забраждат. А дали съпругата му носи ислямска забрадка? "Да", гордо отговаря зам. главният редактор на "Заман".
Хатидже (името й е променено по нейна молба - б.а.) е типичен представител на светската турска жена. Тя е екскурзовод в Истанбул, където развежда групи от България и почти целия бивш СССР. Родена е в едно от кърджалийските села, но в момента роднините й живеят във Варна. Изселила се е в Турция в началото на 90-те. Свободното владеене на български и руски я прави ценен кадър за туристическия бизнес, който заема едно от най-важните пера в южната ни съседка. Ислямската забрадка е едно от нещата, които Хатидже ненавижда най-силно. Това е и причината никога досега да не е посетила нито една друга мюсюлманска страна: "Не понасям да се забраждам, а това е задължителното условие за една жена, ако иска да влезе в Иран например. Дъщеря ми ходи миналата година в Пакистан. Но аз нямам нейната търпимост да се навличам и да ми е горещо. Предпочитам да обикалям Европа." Хатидже наблюдава с тревога увеличаващия се брой забрадени жени в Истанбул, но има обяснение за случващото се. "Причината далеч не е само в опитите на Ердоган (Реджеп Ердоган - министър-председател на Турция и шеф на управляващата с пълно мнозинство проислямистка Партия на справедливостта и развитието - б.а.) да мачка светската държава, като премахва разделението между политиката и религията, макар че безспорно и това дава своите резултати. Много момичета

използват забрадката като своеобразен протест

и даже не си дават сметка какво отъждествява тя. Слагат я и заявяват - ето ме, аз съм различна. Само че те вече се губят в общото море забрадени и подозирам, че скоро ще трябва да се разсъбличат, за да ги забелязват. Други го правят по чисто материални подбуди. Из цяла Турция обикалят всякакви ислямски фондации и предлагат финансова помощ на тези, които забрадят жените в семейството си. Разбира се, има и крайно религиозни, но аз лично не вярвам, че една жена доброволно ще си сложи тюрбан. Или е била убеждавана дълго от родителите или мъжа си да го направи, та внушението най-накрая е проработило, или е била заставена. Ето, г-жа Хайруниса Гюл, съпругата на президента ни, постоянно се хвали, че е интелигентна жена и сама е решила да носи тюрбан и той покривал главата, а не мозъка й, но същевременно не крие, че сватбата й е била уредена от родителите й. Това може ли да е жена със самостоятелно мислене? А и в Корана никъде не пише, че една жена задължително трябва да се покрива, освен ако не се намира в джамията. Това е привнесено от арабите и е символ на женското унижение и на нищо повече", разсъждава Хатидже.
Че много млади туркини носят забрадка не от силна привързаност към исляма, може да се види и с просто око. По централните улици на Истанбул често срещана е гледката на забрадено момиче, което страстно и съвсем демонстративно целува приятеля си. Други пък правят странни комбинации в тоалета - от строго покрита с тюрбан глава облеклото преминава в дънки и маратонки. Но докато това е едното лице на свободна Турция, Хатидже се притеснява от последствията, които могат да донесат действията на управляващите ислямисти. "В центровете на големите градове няма проблем, но в крайните бедни квартали и особено в малките населени места постепенно психологическият натиск към жените да се забраждат ще се засилва. Ако тази партия остане още дълго на власт, очаквам, че ще е много трудно в бъдеще за едно младо момиче да ходи свободно облечено, ако не живее в град като Истанбул", казва тя.
Вероятно воден от същите подбуди, Конституционният съд на Турция отмени преди три седмици прокараните от ислямистите законови поправки, с които бе премахната въведената някога от основателя на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк забрана на забрадени жени да посещават държавни институции и учебни заведения. За края на септември пък в КС е насрочено внесеното от главния прокурор второ подобно дело -

за забрана на управляващата партия,

обвинена, че работи срещу светската форма на управление. Повечето турски медии не се и съмняват, че забраната ще е факт, а само спорят дали още през септември или към средата на октомври. Очакванията са, че КС ще забрани и на Ердоган и повечето от сподвижниците му, които в момента са по върховете на властта, да упражняват политическа дейност в близките пет години, а възходът на лишения от харизматичните си лидери политически ислям най-после ще бъде спрян. Пресата е пълна и с дописки как юристите на Ердоган в момента обмислят каква нова партия да регистрират на мястото на сегашната.
Докато за Хатидже всичко това би било победа на демокрацията, зам. главният редактор на "Заман" обвинява конституционните съдии в налагане на "съдебна диктатура". Той така е озаглавил и един от последните си коментари: "Добре дошли в юристокрацията". "Как може решение, прието от 411 депутати (всъщност за забрадките в парламента гласува и опозиционната Партия на националистическото движение - б.а.), зад които стои 80% от турската нация, да бъде отменяно от няколко човека, за които не е ясно с каква подкрепа се ползват", възмущава се Абдулхамит Билиджи. "Институция, призвана да защитава конституцията, поставя под съмнение нейни ясни текстове - това е ненормална ситуация, каквато би била нощен пазач да краде или сол да гние". Част от коментарите си Билиджи публикува и в чуждоезичните издания на "Заман", едно от които излиза в България. Макар в Европа "Заман" често да е цитиран като авторитетно и сериозно издание, за Хатидже това е вестникът, който активно стои зад управляващите ислямисти. "Ако трябва да се сърдим обаче на някого, че пръв даде тон за навлизането на ислямистите във властта, то това е една жена. Казва се Тансу Чилер", сърдито отсича Хатидже. Чилер е бивш премиер на Турция и светска дама, но през 1995 г. нейната Партия на верния път се договаря за коалиция с ислямистите. Оттогава на практика те почти не са напускали властта, маскирайки се под различни имена. Управляващата в момента партия е сформирана през 2001 г., след като съдът забрани предшественичката й - проислямистката Партия на добродетелта. Тя пък бе създадена на мястото на друга забранена ислямистка организация - Партията на благоденствието, на чийто лидер Неджметин Ербакан съдът наложи забрана да упражнява политическа дейност като заплаха за националната сигурност и светската държава.

Ислямистите в Турция имат опит в мимикрирането

и никой не се и съмнява, че ако отново формацията им бъде забранена, почти веднага ще възкръснат с ново име.
В Турция телевизиите имат две характерни особености - там забулени жени не се допускат за водещи. Поне засега. И втората е, че по национални празници поставят до логото си на екрана лика на Ататюрк като символ на привързаността към идеалите му. Мустафа Кемал присъства и на всяка крачка в Турция с портрети или паметници. Но точно при сегашното правителство малко не на място биха звучали думите му: "Ислямът е парадоксална идеология на безнравствения бедуин","разлагащ се труп, който трови нашия живот".



Президентът на Турция Абдула Гюл и съпругата му Хайруниса



За разлика от повечето мюсюлмански държави, в Турция ислямизацията се прокарва от държавния апарат, не от моллите.


Inform,26.06.08

Read more...

Двама турски граждани са пребити пред НДК

25 юни 2008 | 22:24 | Фокус

София. Двама турски граждани са пребити пред НДК, докато гледали на видеостена мача между Германия и Турция – полуфинал от Европейското първенство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В момента е настанала голяма суматоха пред видеостената, въпреки че няма тежко пострадали. Двамата заявиха пред репортер на „Фокус”, че ги е нападнала група от десетина души, които са започнали да ги удрят с бирени бутилки по главите. Единият от тях е с разбит нос, а от главата на другия тече кръв. С тях е имало и трети турчин, който не е пострадал.
На място има полиция и линейка. Лекарите се опитаха да убедят турците да ги откарат в болница, те обаче не бяха много съгласни. На развален български турските граждани разговаряха с лекарите, след което линейката с един от тях потегли към болница. Преди това обаче те многократно тръгваха и се връщаха.

Надежда БОЧЕВА

Read more...

Турция във фокус-новини,25.06.08

Трима активисти на ПКК са убити при операция на турската армия25 юни 2008 15:32 Агенция "Фокус"Анкара. Трима активисти на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са убити при сражение с турски военнослужещи в източната част на Турция, предаде АФП.При престрелката е бил ранен един военнослужещ. Сражението е избухнало в района на Агръ, където се повежда мащабна операция срещу силите на ПКК.

16 нелегални имигранти са били задържани близо до турския курорт Мармарис25 юни 2008 13:50 Агенция "Фокус"Мармарис. 16 нелегални имигранти са били задържани в село близо до турския курорт Мармарис, пише турският вестник “Сабах”. По предварително получено сведение жандармерийските екипи в Мугла са задържали в село Ташлъджа 16 нелегални имигранти от палестински произход. Задържаните са дошли в Мармарис от Ван, след като по нелегален път са влезли в страната през турската граница. Те са се добрали до Мармарис от Ван чрез автобус по свои пътища. В Мармарис е трябвало да се срещнат с трафикантите на хора, които да ги преведат в Гърция. На човек задържаните са платили по 6 хиляди долара. Те са били предадени на отдела за чужденци на полицията в Мугла за извършване на необходимите процедури за експулсиране от страната.

Си Ен Ен Тюрк: 50 000 е броят на милионерите в Турция25 юни 2008 13:28 Агенция "Фокус"Вашингтон/Анкара. С 8 хиляди души се е увеличил броят на доларовите милионери в Турция за една година, сочи докладът за световното богатство, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според доклад, изготвен от международната компания “Мерил Линч”, броят на доларовите милионери в страната през 2006 година е бил 42 000 души, докато за 2007 година броят им е 50 000. Предполага се, че те притежават общо богатство от 50 милиарда долара. Според изследването най-много е нараснал броят на милионерите в Индия, Китай и Бразилия.

Двама терористи от ПКК са убити, а един войник е ранен при сблъсък в провинция Ван, Източна Турция25 юни 2008 13:14 Агенция "Фокус"Ван. Двама терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити, а един войник е бил ранен по първоначални данни при сблъсък между жандармерийски части и група на ПКК в планината Тендюрек в района на провинция Ван, пише турският вестник “Хюриет”. Според изявление на валията на Агръ Мехмет Четин вчера вечерта е започнала операция срещу ПКК в планината Тендюрек. Тази сутрин между жандармерийските части и групата на ПКК е възникнал въоръжен сблъсък, при който са били убити двама, а ранени трима терористи. Раненият войник е бил откаран в болницата в Агръ и подложен на лечение. Няма опасност за здравето му. Операцията в равнинните области на провинция Ван и Агръ срещу ПКК продължава, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Ще се борим до последна капка пот за победа, каза турският селекционер Фатих Терим25 юни 2008 12:48 Агенция "Фокус"Базел/Анкара. Техническият директор на турския национален отбор по футбол Фатих Терим заяви, че турските национали ще се борят до последна капка пот за победа в критичния полуфинален мач довечера с Германия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Терим посочи, че целите му не свършват с това турският национален отбор да играе на полуфинален мач на еврошампионата. Турският селекционер изтъкна, че не се страхуват от Германия и ще водят борба до последен дъх, като не се крият зад оправданието за контузени и наказани футболисти, които няма да излязат на терена тази вечер.

“Хюриет”: Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава утре25 юни 2008 12:19 Агенция "Фокус"Анкара. Утре ще се състои заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, пише турският вестник “Хюриет”. Това е редовното заседание за месец юни. То ще започне в 13,30 часа в президентския дворец “Чанкая” и ще бъде председателствано от президента Абдуллах Гюл. На него ще бъдат обсъдени вътрешни и външнополитически въпроси.

Четирима жандармеристи са ранени при преобръщане на военен автомобил до Невшехир, Централна Турция25 юни 2008 12:11 Агенция "Фокус"Невшехир. Четирима жандармерийски войници са били ранени при преобръщане на военен автомобил при общинския център Учхисар близо до Невшехир, Централна Турция, пише турският вестник “Хюриет”. Кола на жандармерийското управление в Невшехир, която е пътувала в затвор тип Е до центъра на града, се е преобърнала в ров след като се е сблъскала с куче, излязло изневиделица на пътя. При инцидента са били ранени четирима жандармеристи. Те са откарани в държавната болница в града за оказване на медицинска помощ.

“Хюриет”: Топката е кръгла, дал Бог, може да спечелим, каза Сюлейман Демирел за мача Турция-Германия25 юни 2008 11:57 Агенция "Фокус"Анкара. Бившият президент на Турция Сюлейман Демирел изрази искрена надежда, че турският национален отбор по футбол ще спечели мача срещу Германия на полуфинала на Евро 2008, пише турският вестник “Хюриет”. Демирел взе участие вчера в приема по случай националния празник на Хърватия. На въпрос за мача с Хърватия Демирел каза, че още с влизането му в салона посланикът на Хърватия ги е поздравил за победата. За мача с Германия бившият турски президент каза, че при последните срещи германският отбор е загубил от турския, вероятно полуфиналът ще бъде поредната му загуба.

Делото срещу обвиняемия за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк ще бъде открито25 юни 2008 11:39 Агенция "Фокус"Истанбул. Делото срещу обвиняемия за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк О. Ш. ще бъде открито за медии и наблюдатели, пише турският вестник “Радикал”. Хрант Динк беше редактор на вестник “Агос” в Истанбул и беше убит преди повече от година пред редакцията на вестника от турски националистично настроени младежи. Причината делото да бъде открито е, че обвиняемият ще навърши 18 години на 28 юни. Делото ще се гледа на 7 юли в 14 съд за тежки престъпления в Истанбул. Предишните заседания на съда по делото бяха закрити, пише вестникът.

“Сабах”: Абдуррахман Ялчънкая изложи устно аргументите си за забраната на прокюрдската ПДО25 юни 2008 11:06 Агенция "Фокус"Анкара. Вчера главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура на Турция Абдуррахман Ялчънкая изложи устно позицията си пред Конституционния съд за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, пише турският вестник “Сабах”. В рамките на половин час той представи аргументите си по повдигнатото искане за забрана на ПДО. Ялчънкая поиска и забрана за политическа дейност на 221 представители на ПДО, сред които Ахмет Тюрк, Лейла Зана, Махмут Алънак и депутатите от партията. ПДО ще представи своята устна позиция на 16 септември.

Анадолска агенция: Забраната на една политическа партия ще бъде злополука, каза Матю Брайза25 юни 2008 10:49 Агенция "Фокус"Вашингтон. Отговарящият за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Матю Брайза заяви във връзка с делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, че ще бъде злополучна последица забраната на една партия като резултат от политическите противоборства в страната, предаде Анадолската агенция. Матю Брайза каза това на семинар във Вашингтонския стратегически институт в отговор на въпроса как делото ще се отрази на отношенията Турция-САЩ. Брайза изтъкна, че забраната на ПСР няма да съответства на европейските стандарти и венецианските критерии. Той посочи, че демократичната политическа система и конституционният ред на Турция е в процес на еволюция. Американският дипломат изтъкна също, че ако заради евентуална забрана на ПСР преговорите с Турция бъдат замразени, това ще се отрази отрицателно на интересите на цялата международна общност.

“Сабах”: Турският премиер се срещна с командващия сухопътните сили на Турция генерал Илкер Башбуу25 юни 2008 10:24 Агенция "Фокус"Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна изненадващо с командващия сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуу, пише турският вестник “Сабах”. В изявление на пресцентъра на Министерския съвет се казва, че вчера вечерта Ердоган и генерал Башбуу са вечеряли заедно. На вечерята, която е продължила два часа, са били обсъдени борбата срещу тероризма и някои събития в страната, както и публикациите по адрес на генерал Башбуу, които го представят като следващия началник на Генералния щаб.


“Заман”: В колата на заместник-кмет от ПДО в Турция е заловен 60 кг хероин
25 юни 2008 09:47 Агенция "Фокус"
Истанбул. Заместник-кметът на околия Юксекова, провинция Хаккяри, Шакир Йълдъз е бил задържан с 60 килограма хероин в район Бейликдюзю, Истанбул, пише турският вестник “Заман”. Наркотикът е бил открит в автомобил при операция на отдела за борба с наркотиците към полицията в Бейликдюзю. Заедно с Йълдъз, който е представител на Партията на демократичното общество, е бил задържан и неговият помощник Абдюлкадир К., за когото се предполагаше, че е убил полицая Шакир Йълдъз при тържествата за празника “Невруз”, пише вестникът.

Турски печат: Мачът Турция-Германия и словесните пререкания между опозиция и управляващи на вниманието на печата
25 юни 2008 09:29 Агенция "Фокус"
Анкара. Мачът от полуфинала на европейското първенство по футбол, който трябва да изиграе довечера Турция с Германия, и словесните пререкания между опозиционните политически лидери Дениз Байкал и Девлет Бахчели от една страна и премиера Реджеп Тайип Ердоган от друга обхващат значително място на страниците на турските всекидневници днес. Вестник “Радикал” пише, че призивът на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели към премиера Ердоган да се оттегли на една страна, без да чака решението на Конституционния съд по делото за забрана, е срещнал остро противодействие от страна на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Вестникът цитира оценките на Бахчели за изявлението на заместник-председателя на ПСР Денгир Мир Мехмет Фърат пред вестник “Ню Йорк таймс” за думите му, че революцията на Ататюрк е една травма за турското общество и за управлението на ПСР.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Ердоган: Политиката не се прави като се проси съжаление от конкурентите”, пише, че Ердоган е дал твърд отговор на призива на Бахчели да се оттегли от политиката. “Ако някои ще се оттеглят настрана, това ще го каже народът”, заявява турският премиер.
Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Социалните кърлежи” пише, че лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели е охарактеризирал правителството и ПСР като “социални кърлежи”. Същият вестник на първа страница пише, че прави впечатление, че преди историческия мач между Германия и Турция и в двете страни “вее” атмосфера на приятелство. Вестникът пише, че на много булеварди и магазини в Германия се веят германското и турското знаме. Според западни коментатори като че ли ще се срещат един срещу друг два германски национални отбора.
Вестник “Милиет” също цитира думите на премиера Ердоган към Девлет Бахчели, че подобни нелегитимни предложения към политически сили, които са получили 47 % на изборите не се вписват в демократичните ценности.

“Заман”: Две земетресения разтърсиха тази нощ провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
25 юни 2008 08:37 Агенция "Фокус"
Хаккяри. Две земетресения разтърсиха тази нощ провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник “Заман”. Първият трус е бил усетен в 00:23 часа и е бил с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер, а вторият е бил усетен в 6:05 часа. Той е бил с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер. Епицентър и на двата труса е Хаккяри. При трусовете няма материални щети и човешки жертви. Жителите на Хаккяри обаче са много уплашени и някои от тях дълго време след трусовете не са се прибрали по домовете си, пише вестникът.

Read more...

Германия забрани кюрдска телевизия заради реклама на ПКК

В Германия днес беше преустановено излъчването на кюрдския телевизионен канал Roj TV.

Това съобщи сайтът lenta.ru

Причина за спирането на телевизията стана политическа реклама на Кюрдската работническа партия /ПКК/, чиято дейност в Германия е забранена.

Германският вътрешен министър Волфганг Шойбле заяви, че телевизията пропагандира използването на насилие в борбата за независим Кюрдистан и "вербува доброволци за въоръжен конфликт с Турция".

Roj TV привлече вниманието на немската полиция още през септември 2007 г., а през май 2008 г. в нейните офиси бяха извършени обиски.

ПКК, която се бори за независим Кюрдистан, е призната за терористична организация в Турция, САЩ и Европейския съюз.

Нейната дейност е забранена в Германия от 1993г.

Inform,юни 2008

Read more...

Експо 2008

Videos

Експо 2008 в испанския град Сарагоса. На световното изложение, посветено на опазването на водните ресурси на планетата, участват 140 страни и организации от целия свят. Още от входа на експото се вижда, че всичко е построено специално за тримесечното изложение, което продължава до 14 септември. Погледнати от далече, модерните палати напомнят на плискащи се вълни, айсберги и огромни водопади. Всеки от участниците се е постарал да покаже най-атрактивното от природните си богатства по най-впечатляващия начин, за да привлече в павилиона си повече посетители, броили по 35 евро за билет.

Inform,25.06.08

www.expozaragoza2008.es/

EXPO ZARAGOZA 2008

This website, which is put into implementation by Turkey aims to promote the Turkish Pavilion at the International EXPO to be held in Zaragoza, Spain, this year.

http://www.expozaragozaturkey.org/

Inform

Read more...

Военните в Турция в последен щурм към властта

в. Ню Йорк таймс



Протестиращи в Истанбул носят плакат, на който пише „През 80-те ние бяхме малки, сега обаче вие сте малки”. Все повече турци протестират срещу желанието на военните да контролират властта. Снимка: В. Ню Йорк таймс

Докато управляващата в Турция партия се стяга за решението на Върховния съд, което може да я закрие и да забрани политическата дейност на много от членовете й, представители на партията искат да говорят за действията си, причинили такъв проблем. „Внимавайте, говорите на грешник”, каза Садуллах Ергин, представител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чиито основатели, някои бивши ислямисти, сега искат Турция да бъде по-отворено общество за изповядващите религията си мюсюлмани.

Престъплението на Ергин е описано подробно в обвинение от над 160 страници срещу партията и представителите й. След като беше внесено през март, то парализира турската политика. Ергин е обвинен за изказване, че забраната за носене на ислямски забрадки в университетите нарушава човешките права, за подписването на законопроект за отмяна на забраната и за участието му в дебати по темата в телевизионно предаване. Престъплението му се състои преди всичко в това, че е близък с премиера Реджеп Тайип Ердоган, лидера на ПСР. С контрола й над президентството, парламента и правителството, фракцията стигна по-далеч от всяка друга в съвременна Турция, като сложи край на властта на светската върхушка.

Според прокуратурата партията се е опитала да превърне Турция, която е светска демокрация, в ислямска държава - обвинение, което Ергин твърди, че е “политическо, незаконно”. Дори либералите в страната, които първи биха се изказали срещу ислямистката дейност на правителството, са съгласни с тази преценка. Много хора разглеждат делото като последен отпор на старата светска гвардия - властна класа, включваща армията и съдиите, които отчаяно опитват да се задържат на власт. Опитът на армията да свали Ердоган миналата година доведе до про-ПСР отплата на изборите, и сега военните се обърнаха към юридическите си съюзници, за да опитат да спрат Ердоган. Решението на конституционния съд се очаква през следващите няколко месеца. „Те играят последната си игра, каза Баскън Оран, професор по международни отношения в Анкарския университет. Армията вече не може да прави преврати. Последният шанс да останат във властта е конституционният съд”, добави Оран.

В събота вечерта няколко хиляди души демонстрираха в центъра на Истанбул, като надуваха свирки, тропаха по барабани и носеха кръгли розови табели, на които беше написано “Вдигайте шум срещу превратите”. „За първи път хората говорят срещу превратите. Те бяха наистина ядосани. През всичките тези години им дойде им до гуша и сега го показват”, каза абсолвентът Хилял Каплан.
Народнорепубликанската партия (НРП), която е подкрепяна от старата гилдия, твърди, че Ердоган пълни министерствата със свои хора и трябва да бъде спрян, за да бъде запазен светският характер на Турция. Ердоган настоява, че иска светска държава, дори с повече свободи за гражданите й.

Настоящата борба на Турция е последната глава в забележителната история, която започна през 1920 година, когато проевропейски настроеният Мустафа Кемал Ататюрк разруши всички връзки с Изтока, като промени азбуката с латиница, постави джамиите под държавен контрол и унищожи религиозната йерархия. „Турското общество е травматизирано, заяви Денгир Фърат, заместник председател на ПСР. Те са били принудени за една нощ да променят облеклото си, езика си.”

„Общества без подобна травма не би ги било грижа как се обличат хората”, каза Фърат, чието престъпление според обвинението е, че е казал пред журналист, че “хората, които са нервни заради ислямските забрадки, трябва да се прегледат на психиатър”. Болезненият опит на Турция, която е уникална в мюсюлмански свят, създаде едно чувствително общество, което остава изключително стеснително по въпросите на религията, етническото и класово разделение.

Турската политическа система има и друга особеност: силният кръг от генерали и съдии управляват страната зад сцената години наред, като след 1960 година свалят избраните правителства четири пъти. Те упражняват влиянието си чрез серия неправителствени институции, които наложиха вето на образователни и съдебни въпроси, както и по въпроси за сигурността. Тези институции бяха отслабени чрез модернизирането, което правителството предприе като част от усилията за присъединяване на Турция към ЕС, засилвайки тревогата на светските среди.

Заглавие на водещ турски всекидневник от 40-те години на миналия век илюстрира силата на класовото разделение. “Стана горещо и хората се стекоха към плажовете”, беше посочено в заглавието, но другата част от него гласеше: “Гражданите не могат да се къпят.” Превод: Обикновените турци прогониха привилегирования елит от плажовете. „Старата гвардия презира хората. За тях масите са безформени и невежи”, казва Оран.

Класовото разделение се е запазило и в наши дни - ПСР представя масите и подхранва опасенията на светските жени, че начинът им на живот ще бъде ограничен в по-открито религиозно общество. Либералите казват, че друго притеснение, свързано с Ердоган, е, че той заменя сегашния елит на Турция със себе си. „Ако ПСР спечели, това няма непременно да означава, че печели и демокрацията. Но ако ПСР загуби, демокрацията също ще загуби”, каза Митхат Санджар, професор по право в Анкара.

Притеснително е, че пред февруари една компания със силни връзки с Ердоган - неин главен директор е зет на премиера - купи вестник “Сабах” на търг, в който не са участвали други компании, с финансиране от държавни банки. Покупка, която членовете на партията бяха принудени да обяснят. „Според тях високият процент гласовете, които са получили, им дава правото да правят каквото си поискат”, каза Бирген Келеш, депутат от НРП, имайки предвид 47-те процента от гласовете, които Ердоган спечели на изборите миналата година. „Това не е демокрация.”

Но светската партия вече не е авангард на либерализма. Тя гласува срещу закон за разширяване на свободата на изразяване, и против закон за връщането на имоти на религиозните малцинства. И двата закона са ключови в усилията на Турция за присъединяване към ЕС и членовете на светската партия упрекват Ердоган, че се нагажда към европейците. „Сегашното правителство опитва да получи законност в страната, като угажда на чужденците”, каза Келеш. Тя твърди, че европейците използват партията, за да реализират амбициите си в Турция.

Председателят на смесената парламентарна комисия ЕС-Турция Йост Лагендейк каза: “Не можете да твърдите, че сте проевропейски настроени и да гласувате срещу всички закони, които са необходими, за да бъдете приети в ЕС.” Истинската промяна причинява болка и много либерали смятат, че Ердоган е напреднал с промените прекалено много и твърде бързо. „Конституционната поправка, която ще позволи на жените да носят ислямски забрадки в университетите беше приета от парламента без адекватно обяснение на ограниченията й, каза Оран. Предупредихме ги хиляда пъти да изяснят това, но те не го направиха. Сега за това трябва да плащат не само те, но и ние”, добави Оран.

По БТА

Inform,25.06.08

Read more...

Европа ни предупреди за екокатастрофа в Черно море

Съветът на Европа предупреди черноморските страни за опасност от екологична катастрофа в региона и призова към всеобща мобилизация, съобщи БНР.

Всяка година от Дунава в Черно море се вливат 280 тона кадмий, 60 тона живак, 4 500 тона олово, 6 000 тона цинк, 1 000 тона хром и 50 000 тона въглеводороди !

Българско национално радио,24.06.08

Read more...

История на съвременна Турция

НОВА КНИГА ЗА ТУРЦИЯ !

Историята на съвременна Турция е история на Република Турция, която е създадена като резултат на Освободителната война от 1919 г. от Мустафа Кемал Ататюрк.

ВИЖТЕ ТУК

Read more...

Турция във фокус-новини,24.06.08

Не смятам, че преговорният процес с Турция трябва да бъде спрян или отложен, каза Йоост Лагендейк
24 юни 2008 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Председателят на Смесената парламентарна комисия ЕС-Турция Йоост Лагендейк заяви, че не споделя мнението преговорният процес с Турция за присъединяване към ЕС да бъде спрян или отложен, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция бъде забранена, предаде Анадолската агенция. Той изтъкна, че е трудноразбираемо от гледна точка на европейските стандарти да бъде забранена управляваща партия, но това не трябва да оказва влияние върху крачките към ЕС, посочва агенцията.

Държавният министър на Турция Кюршад Тюзмен замина за Испания
24 юни 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара/Мадрид. Държавният министър на Турция Кюршад Тюзмен замина за Испания с наситена програма с цел засилване на икономическите връзки между Турция и Испания, пише турският вестник “Сабах”. Тюзмен е съпровождан от близо 50 турски бизнесмени от различни сектори на икономиката. Преди да отлети от летището в Истанбул турският министър заяви, че за последните 5 години търговският оборот между двете страни се е увеличил два пъти и за 2007 година е достигнал 6,5 милиарда евро. Програмата на Тюзмен предвижда да открие днес семинар за турско-испанските търговски и икономически отношения и да се срещне с министъра на промишлеността и туризма на Испания Мигел Себастиян Гаскон и председателя на Испанската търговска камара Хавиер Гомез Наваро. Тюзмен ще има и срещи с испански индустриалци и бизнесмени и ще представи възможностите за инвестиции в Турция.

Процентът на възрастното население в Турция нараства, сочи изследване
24 юни 2008 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Процентът на възрастното население в Турция се увеличава, каза проф. д-р Чичек Фадълоглу – завеждащ катедра в Медицинския факултет на Егейския университет, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според изследване, ръководено от проф. Фадълоглу, това нарастване следва световните тенденции за увеличаване на възрастните жители на планетата. Хората в света над 60 години от 629 милиона сега през 2050 година ще станат 2 милиарда. Според прогнозата в изследването през 2030 година възрастното население в Турция ще бъде 15 %. Турската професорка изтъкна, че докато през 80-те години на изминалия век Турция е била младо общество, между 1998-2005 тя вече е общество на средна възраст, а след 2010 година ще бъде застаряващо общество, пише вестникът.

Един турски войник загина при сблъсъци с кюрдски бунтовници от ПКК в провинция Диарбекир
24 юни 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Eдин войник е загинал при горещи сблъсъци между турски части и терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ при започналите операции в околиите Диджле и Силван, провинция Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Операцията срещу групата на ПКК е започнала вчера вечерта след предварително получена информация. Войниците са влезли в престрелка с група кюрдски бунтовници в равнинните райони на околия Силван и Диджле, които са отвърнали с огън на призива да се предадат. След инцидента операцията по задържането на терористите е разширена. Тя се подкрепя и с хеликоптери от въздуха. Тялото на убития войник е изпратено в родния му град Елязъг за погребална церемония, пише вестникът.

Френският сенат отхвърли конституционните промени, предвиждащи референдум за членството на Турция в ЕС
24 юни 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Общото събрание на Сената във Франция отхвърли предложените промени в конституцията, които предвиждат референдум за присъединяването на Турция към ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След като сенатът се противопостави на промените, предложението ще бъде върнато отново в общото събрание на Камарата на представителите. Комисията по външни отношения към Сената миналата седмица излезе с изявление, че приемането на тези промени от събранието на Камарата на представителите нанася голяма вреда на дипломатическите отношения между Турция и Франция, които са били добри приятели в течение на историята. Следващия месец промените ще бъдат разгледани отново на общо заседание на Камарата на представителите и сената. За приемането им ще се изисква 3/5 да гласуват “за” тях.

“Милиет”: Абдуррахман Ялчънкая представя днес устното си становище по делото срещу прокюрдската ПДО
24 юни 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура в Турция Абдуррахман Ялчънкая ще изложи днес пред Конституционния съд устното си становище по делото за забрана на Партията на демократичното общество /ПДО/, пише турският вестник “Милиет”. От своя страна ПДО ще представи устната си защита пред съда на 16 септември. Днес Ялчънкая ще представи позицията си, изложена в обвинителния акт и в същинската писмена защита, че ПДО е център на сепаратистки действия, като я подкрепи с аргументи. След като ПДО се възползва от правото си на устна защита, ще започне събирането на доказателства по делото от страна на докладчик, определен от Конституционния съд, след което ще бъде насрочена дата за разглеждането му.

“Сабах”: 500 000 души ще гледат утре вечер мача Турция-Германия от огромни екрани до Бранденбургската врата
24 юни 2008 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Турските емигранти, живеещи в Германия, ще бъдат изправени утре пред много сложна дилема, пише турският вестник “Сабах”. В подкрепата си за утрешния полуфинален мач на еврошампионата те ще бъдат разделени между родината си Турция и Германия, която има осигурява работа и възможност за материални печалби. 500 000 души ще наблюдават мача от огромни екрани, разположени до Бранденбургската врата. Полицията ще охранява зрителите, за да няма сблъсъци и нежелани инциденти. Фарук Каплан - турски емигрант, собственик на кафе в Берлин посочва, че е много щастлив, защото имат два отбора на полуфинал. “Която и страна да спечели, ще празнуваме победата заедно с германските ни приятели”, изтъква Каплан. Мустафа Йълдъз пък – служител в културно дружество заявява, че всички са турци, но в същото време усещат себе си като германци. “Засега атмосферата е много спокойна и миролюбива”, заявява комисарят на берлинския комитет за Европейския шампионат по футбол Гюнтер Пининг, като се надява, че няма да се стигне до нежелани инциденти. Канцлерът на Германия Ангела Меркел също планира да наблюдава утре вечер мача от стадиона.

“Заман”: Мачът на Турция с Германия на полуфинала на Евро 2008 ще бъде лична гордост за Фатих Терим
24 юни 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утрешният мач на Турция с Германия на полуфинала на Европейското първенство ще има специално значение в кариерата на турския селекционер Фатих Терим и в турската футболна история, пише турският вестник “Заман”. Терим, който е едно от най-важните имена сред националните треньори, които е формирала Турция, ще изживее лична гордост от утрешния мач. Като човекът, който сложи едно начало като отведе турските национали през 1996 година на еврофиналите във Великобритания, за първи път ще се радва на отбор-негов възпитаник, играещ на полуфинал на еврошампионата. Това ще бъде 76-ият мач на националния отбор, откакто Терим е негов селекционер. Под негово ръководство турският тим има 35 победи, 22 равни мача, 18 загуби, пише вестникът.

“Сабах”: ПКК не е терористична организация, заяви северноиракският кюрдски лидер Масуд Барзани
24 юни 2008 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Лидерът на местното северноиракско самоуправление Масуд Барзани заяви, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ не е терористична организация, пише турският вестник “Сабах”. В интервю за италианския вестник “Темпо” Барзани каза, че те не се страхуват от никого. “Да си завоюваш териториите, което може да отвори път за една криза в целия регион, е като да играеш на хазарт”, каза северноиракският кюрдски лидер.

“Сабах”: ПАСЕ призова за решение според венецианските критерии по делото срещу ПСР в Турция
24 юни 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Луис Мария де Пуч поиска Конституционният съд в Турция да вземе решение, съобразено с венецианските критерии по делото срещу Партията на справедливостта и развитието, пише турският вестник “Сабах”. На пресконференция в Страсбург вчера Пуч призова Турция да се придържа към здрав разум и да действа според Хартата за правата на човека и критериите от Венеция. Той каза, че със заседанието, посветено на Турция, което ще се състои в четвъртък, ПАСЕ няма за цел да се намесва във вътрешните работи на страната, а да отправи призив да се действа внимателно и разумно. Той изтъкна, че вместо да се чакат кризите, е по-добре събитията да се обсъждат и анализират докато се случват, за да може да се реагира адекватно, пише вестникът.

Анадолска агенция: 15 войници са ранени при експлозия в артилерийски полк в провинция Газиантеп
24 юни 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. 15 войници са били ранени при експлозия в 106 артилерийски полк в околия Ислахие, провинция Газиантеп, предаде Анадолската агенция. В резултат на експлозията е възникнал пожар. Ранените войници са били откарани в болницата в Ислахие, където им е оказана незабавна помощ. След това войниците с тежки изгаряния са отведени в държавната болница в Газиантеп, а останалите в Искендерун. Помощник-валията на Газиантеп Мехмет Окур посочи, че по случая е започнало разследване на военната прокуратура.

Турски печат: “Травмата “Фърат” в Анкара” – реакции за думите на представител на ПСР пред “Ню Йорк таймс”

24 юни 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. зявлението на заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция Денгир Мир Мехмет Фърат пред репортер на вестник “Ню Йорк таймс” и реакциите по него, делото за забрана на ПСР и предстоящия мач с Германия от полуфинала на европейското първенство по футбол са основните теми на турските всекидневници днес. Вестник “Сабах” пише, че Фърат, който привлече прожекторите към себе си с изявлението си пред американския вестник, че революционните действия на Ататюрк са една травма за турското общество, не се отказа от своите думи на специална пресконференция. Вестникът цитира думите на Фърат, че медиите имат голяма роля за свободата на словото и мисълта, но не трябва да преиначават думите на тези, които са ги казали. Той обясни, че е казал, че всяка революция е социална травма, а Ататюрк е предприел много революционни действия и някои от тях все още имат голямо отражение в психологията на турския народ. Вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Ердем от ПСР: Това са реакционни думи” помества реакцията, която породиха думите на Фърат сред турските политици. Вестникът пише, че думите на Фърат са срещнали голямо противодействие. Според депутата от ПСР Вахит Ердем те са реакционни и подсилват повече напрежението в Турция. Вестникът цитира и заместник-председателя на Народнорепубликанската партия /НРП/ Онур Оймен, че думите на Фърат показват хора с какъв манталитет управляват в Турция. Според реакциите на другите цитирани подобни мисли целят да върнат Турция назад.
Под заглавие “Травма “Фърат” в Анкара” вестник “Милиет” също се спира на случая и цитира реакциите на председателя на парламента Кьоксал Топтан, на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, на ректора на Анкарския университет проф. д-р Нусрет Арас и други публични лица. Според всички тях революционните действия на Ататюрк са онези, които са довели Турция до съвременното й състояние на просперираща държава.
Вестник “Заман” на първа страница помества публикации във връзка с предстоящия мач с Германия утре вечер. Вестникът цитира национала Семих Шентюрк, който с гола си в мача срещу Хърватия помогна за победата на отбора си. Според Шентюрк Турция трябва да победи Германия поне с 1:0, а той да е един от голмайсторите.

Read more...

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP