Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Започва Свещеният месец Рамазан за мюсюлманите

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне в понеделник

Рамазанът е деветият месец в мюсюлманския календар

Тази година свещеният за мюсюлманите месец Рамазан ще започне в понеделник, предадоха световните агенции.

Висши религиозни съвети в Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн и в Обединените арабски емирства обявиха, че тъй като полумесецът на новолунието не е бил наблюдаван след падането на нощта в събота, то тогава неделята ще бъде последния, 30-и ден от настоящия месец Шабан, който предшества свещения за мюсюлманите Рамазан.

С това становище се съгласиха и религиозните власти в Сирия, Йемен, Египет и палестинските територии. Либийските религиозни власти оповестиха, че тъй като над Либия е забелязан полумесецът, там Рамазанът ще започне днес.

По традиция мюсюлманите наблюдават внимателно небето, за да видят полумесеца при новолуние и тогава обявяват началото на свещения месец, отбелязва Ройтерс.

Рамазанът е деветият месец в мюсюлманския календар. През него от сутрин до вечер мюсюлманите спазват строг пост, като се въздържат от ядене, пиене, пушене и сексуални отношения, припомня Асошиейтед прес.

Рамазанът е един от петте стълба на исляма. Останалите са проповядването на вярата, молитвите, поклоничеството и даването на милостиня, припомня Франс прес.

Inform

31 Август 2008

*
Започва Свещеният месец Рамазан за мюсюлманите

31 август 2008

От 1-ви септември започва месец Рамазан, през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

Inform
*
РАМАЗАН БАЙРАМ

Първият голям религиозен празник на мюсюлманите е Рамазан Байрам. 30 дни преди самия празник Рамазан Байрам се пости от изгрев до залез. Това постене се нарича "Оруч". Но за разлика от християните при мюсюлманите не трябва да се яде и пие от изгрев до залез. По традиция един час преди слънцето да изгрее, започват да бият тъпани, които събуждат хората. За да могат те да се нахранят преди изгрев, а който се събуди по- късно няма право да яде цял ден. В света има и бедни и богати хора, но богатите нямат представа какво е да стоиш гладен, а това въобще не е лесно. Поставени пред такива условия по- заможните разбират какво е да нямаш храна и това ги подтиква да помагат на по- бедните. Краят на деня, когато вече е позволено да се яде, се нарича "Ифтар".
Три дни преди Рамазан Байрам е "Кадир геджеси". Според легендата на тази вечер всички дървета започвали да се кланят, а от небето се отваряла врата, но това го виждат само истински вярващите. Всички желания, изречени през тази вечер от хората, които виждат тази врата се сбъдват. Празникът Рамазан Байрам продължава три дни. Първият ден преди Байрама жените месят мекици и ги раздават на съседите си. А децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици и разни сладки. На Байрама рано сутринта мъжете отиват на джамия на "Байрам намаз", където ходжата обявява започването на празника. Същия ден по- младите посещават по- възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка за всички грешки, които са направили. Организират се много веселби.

Inform
*
Рамазан Байрам По време на празника "Рамазан Байрам" денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се "оруч". Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Поверие разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери "ифтар" за бедните.

Inform
*

МЕСЕЦ РАМАДАН – ВРЕМЕ НА ИЗОБИЛИЕ И БЛАГОДАТ

Месец Рамадан –свещеният месец за мюсюлманите; месецът, от който започва ислямското летоброене и история; месецът, през който е низпослан Свещения Коран; месецът, който се явява опорна точка за един от стълбовете на Исляма – говеенето.

“Рамадан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него, а който е болен или на път – да се издължи в други дни. Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни.” /2:185/

Говеенето е довод за вярата на рабите във Всевишния Аллах. Говеенето е служене на Всевишния. То е израз на дълбоката и искрена любов на мюсюлманина към Неговия Създател. Говеенето изпълва човека с надежда да спечели благоволението на Аллах. Наградата за говеенето е велика, защото Всевишният го е отредил за Себе Си.

Пророкът /Аллах да го благослови и с мир да го дари/ е казал: "Аллах каза: Всяко дело на синовете на Адам е за тях самите, освен говеенето. То е за Mен и наградата за него Аз я давам." /Бухари/

Говеенето не е просто един от обредите в Исляма. То е мерило за искреността - тaйнство между Аллах и Неговия раб. Няма друга система или религия, която дава на човека такъв метод за духовно извисяване и стремеж към Него – Единствения. Пратеникът на Аллах /с.а.с./ е казал :

“Говеенето е предпазване от Огъня.”

И още : “Който говее през месец Рамадан с вяра и очакване на награда от Аллах, на него се опрощават предходните грехове.” /Муслим и Бухари/

И е казал : “От Рaмадан до Рамадан се опрощава онова, което е във времетраенето между тях, ако не са извършени големи грехове” /Муслим/

И още: “В Рая има врата “Ар-Раййан”, през нея в Съдния Ден ще влязат само говеещите. Никой друг, освен тях не ще влезе от там…” / Бухари /

Кой би допуснал да пропилее всичко това? Кой не би искал да даде всичко от себе си, за да спечели тази благодат?

Всеки би положил максимални усилия, би се отрекъл от всичко, което ще му попречи, за да получи Неговата благодат. А това, което се иска от нас е толкова малко, в сравнение с онова, което ни предлага Аллах Всевишния! От нас се иска само да се откажем от няколко незначителни земни блага и то не напълно. Говеещият трябва да изостави това, което Аллах е забранил.

Пратеникът /с.а.с./ е казал: ”Когато някой от вас говее, да не изрича непристойност и да не проявява безразсъдство.” /Муслим/

Говеенето е божествено предписание за самоуспокоение и самоконтрол, за поддържане на човешкото достойнство и свобода. Тези резултати винаги се проявяват, ако човек правдиво говее.

Пророкът /с.а.с./ е казал: “Колко говеещи има, които не притежават нищо от говеенето, освен гладуването. И колко отслужващи нощната молитва има, които не притежават нищо от нея, освен бдението нощем.”

Месец Рамадан е велик месец. През него е низпослан Коранът - за напътствие на хората с ясни знаци от напътствието и разграничението и като изцеление за вярващите.

Пророкът /с.а.с./ е казал: “При вас дойде Рамадан, благословен месец. Аллах, Всемогъщ е Той и Превелик, предписа за вас като задължение говеенето през този месец. Разтварят се тогава дверите на небето и се затварят дверите на Ада, и се слагат окови на сатаните – непокорници. На Аллах тогава принадлежи нощ (нощта Кадр) , по-добра от хиляда месеца. Онзи, който не се възползва от нейното благо, той се е лишил.”/ Нисаи /

Нека се възползваме от този месец - благодат от Всевишния Аллах. Да отворим душите и сърцата си за Него - Той иска толкова малко от нас: "Човек изоставя страстите си и храната заради Мен." / Муслим /

Говеенето е едно от проявленията на единство на ислямската общност. То е символ на нейната солидарност и взаимопомощ – заговяване в едно и също време, разговяване в едно и също време, няма разлика между богат и беден, водач и воден. Единствените критерии са богобоязливостта и отдадеността на Всевешния Аллах.

Inform

*

„Кока-кола“ с празнична украса за Рамадан

Компанията Coca-Cola щe отбележи с размах мюсюлманския празник Рамадан.

С приближаването на празника се очаква излизането на пазара на кутийки с газираната напитка, които ще бъдат украсени с ислямския полумесец.

Продуктите с празничното оформление ще може да бъдат намерени по магазините в 11 ислямски страни - Турция, Саудитска Арабия, Пакистан, Индонезия, Мароко, Тунис и др.

Оформлението на опаковките е специално разработено от фирмата, която работи от години за концерна.

По принцип компанията Coca-Cola в продължение на години се придържаше към неутрален дизайн на продукта си. В последно време обаче тя все по-често се ориентира към дизайн, допадащ на потребителите от различни сектори, в това число - и към религиозни групи.

През 2006 година ръководството на концерна обяви, че ще провежда политика на ангажиране на работа на мюсюлмани. Също така Рамадан ще бъде прибавен и в празничния календар на корпорацията.

Inform

*

Още ТУК

Read more...

Орхан Памук издаде нов роман



“Музей на невинността” е новият роман на турския лауреат на Нобелова награда за литература Орхан Памук, съобщи “Ню Йорк Таймс”. Романът излезе в Турция , а до десетина дни предстои да бъде публикуван и на немски език. Изданието на английски се подготвя в момента.

В оригиналната си версия романът е 592 страници. Памук обяви окончателното приключване на новото си произведение още през май 2007 г. Тогава той го нарече “амбициозно” и поясни, че е работил над него десет години. Издателят на Орхан Памук Нихат Туна говори за три теми, които са преплетени в книгата, любов, брак и семейство.

“Музей на невинността” е моят най-нежен роман, който показва най-много търпение и зачитане към хората, казва авторът в интервю за турския ежедневник “Сабах”. Според вестника за два дни след излизането на романа са продадени 100 000 екземпляра. Произведенията на Орхан Памук – “Името ми е Червен”, “Бялата книга”, “Сняг”, “Истанбул” и др. – са преведени на повече от 40 езика в милионни тиражи. Той е популярен в целия свят, а в родината си е обект на преследвания на фундаменталистите. Памук се произнася срещу избиването на арменци в Османската империя по време на Първата световна война и е обвинен “в опозоряване на турската национална идентичност”.

Inform,неделя, 31 август 2008

Read more...

Религиозният празник Рамазан започва на 1 септември 2008 г.

Анадолска агенция: Религиозният празник Рамазан започва на 1 септември

август 2008 | Агенция "Фокус"

Анкара.

На 1 септември започва свещеният за цялата ислямска общност религиозен месец Рамазан, предава Анадолската агенция.
Честването започва с първата предпразнична молитва вечерта на 31 август, неделя.
Първото ядене /сахура/ в ранни зори, преди да е изгряло слънцето, ще бъде сутринта на 1 септември.
Първият ифтар /специално религиозно ядене в края на деня по време на религиозния месец Рамазан/ на 1 септември ще започне в Анкара в 19.30 ч., в Истанбул - в 19.46 ч. и в Измир - в 19.51 ч.

Още:

Свещен Рамазан Една различна атмосфера

*
Още ТУК

Read more...

Турция във фокус-новини,31.08.08

Турция заплаши да ограничи вноса от Русия - 2008-08-31

Но как ще се справи с недостига на газ, ако Русия спре доставките
В петък Турция заплаши да ограничи вноса от Русия в хода на търговските преговори, при които излезе наяве неудобната позиция на страната между НАТО и Москва. Министърът на външната търговия Кюршад Тюзмен заяви, че страната му може да наложи ограничения пред руските стоки, след като хиляди турски камиони бяха задържани на руската граница.

Inform
*
Турция настоява за мирно разрешаване на кризата в Грузия
31 август 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция настоява кризата в Грузия да бъде разрешена по пътя на дипломацията, предаде РИА Новости.
“Главното условие за осигуряване на мира в Грузия е всички проблеми да се решават по мирен път”, каза турският външен министър Али Бабаджан по време на пресконференция след края на срещата с грузинския си колега Ека Ткешелашвили.
Бабаджан призова всички страни, въвлечени в конфликта, да действат хладнокръвно и да не допускат конфликтът да се разрасне.

Вселенският патриарх Вартоломей е бил следен, твърди турски вестник
31 август 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските служби са следели Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава радио “Скай”, позовавайки се на информация на вестник “Радикал”. Според нея турски военни са следели действията на Варотоломей по време на посещението му в Измир през 2005 г. В статията се посочва, че документите датират от 2005 г. и са намерени в архивите на паравоенната организация “Ергенекон”, чието ядро беше разбито наскоро.
Според публикацията нареждането за проследяване на Вартоломей е дадено от военни, отговарящи за турските войски в Егейския регион и занимаващи се със заплахи срещу Турция.

Орхан Памук издава любовния роман “Музей на невинността”
31 август 2008 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук пусна на пазара в Турция последната си книга “Музей на невинността”, любовна история между богат мъж и бедна девойка в Истанбул, предаде АФП.
В книгата турският романист, превеждан на 40 езика, разказва за страстта на двама влюбени в 30 години история на Турция от 1970 година, като говори за деликатни теми като сексуалността и девствеността в една мюсюлманска страна.
“Музей на невинността” е най-лиричният ми и изпълнен с търпение и уважение към човека роман”, обясни романистът в интервю на вестник “Сабах”.

Четирима турски военнослужещи са загинали при нападение на активисти на ПКК
31 август 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима турски военнослужещи са загинали при нападение на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде РИА Новости. Кюрдски сепаратисти са обстрелвали пост на турската армия в провинция Бингьол в югоизточната част на Турция. При възникналата престрелка са убити и двама членове на ПКК. Съобщава се и за ранени турски военнослужещи.

Ръст на туристите се регистрира в Турция


31 август 2008 | 08:25 | Агенция "Фокус"

Анкара. Ръст на туристите се регистрира в Турция. Според данни на министерството на туризма през юли броят на туристите е нараснал с 12,7%. Чуждестранните туристи са били 4,1 милиона, съобщава “Репортер”. За период от една година туристите са достигнали 25,3 милиона.
С 15,3% са нараснали туристите в периода януари-юли.

Read more...

Калотина и Капитан Андреево остават задръстени

Опашката на Калотина от чакащи за излизане от страната автомобили към 16.30 часа е около 2 км., съобщават от пресцентъра на МВР.
Около 1850 автомобила и към 5 хил. души са напуснали страната от сутринта до сега.
Граничните полицаи работят на шест работни места и при пълен капацитет на състава - 25 служители обслужват неспиращия от вчера поток от транзитно преминаващи на път за Западна Европа пътници предимно от Турция.
Ритъмът на работа от българска страна е оптимален, техниката работи на пълен капацитет при пълна изправност и без затруднения още от началото на засиления трафик на границата.Опашката на Капитан Андреево в рамките на турския пункт Капъ куле е около 400 автомобила. Потокът от пътници е обслужван на девет гишета от общо 37 служители на пункта.
До момента на Капитан Андреево са били задържани трима турски граждани при опит за нелегално преминаване на границата, укрити в багажници на автомобили.
До сега на пункта, освен леките коли са преминали и 18 автобуса с транзитно преминаващи на път към Западна Европа.На Калотина са отворени 6 трасета, а на Капитан Андреево 9, съобщи директорът на граничната полиция гл. комисар Красимир Петров.
От граничната полиция очакват потокът да остане интензивен до понеделник. Засилени са проверките за укрити лица.
Препоръчват се алтернативни маршрути през останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево.


Inform,30.08.08

Read more...

Сватбени обреди на пет етноса представят на “Етъра”

Проектът е подкрепен с 3 000 лв.
Сватбените обреди на пет етнически общности, населяващи България, ще бъдат представени на двудневен фолклорен празник в архитектурно-етнографския музей на открито “Етъра” край Габрово. Това съобщи директорът на музея Ангел Гоев. Турска, каракачанска, циганска, руска и българска балканджийска и тракийска сватба ще видят габровци и гости на туристическия комплекс в събота и неделя. Обичаите представят групи за автентичен фолклор от Варненско, Пловдивско, Карловско, Севлиевско и Бургаско.
Фолклорният празник е под надслов “Диалог, роден от традицията” и се организира по повод на международната Година на междукултурния диалог. Проектът е подкрепен с 3 000 лв. от регионалния център за култура “Фабриката” и Швейцарската културна програма за Югоизточна Европа.
Обичаят “Сладкая водка” е свързан с първата брачна нощ на младоженците от етноса на донските и кубанските казаци, чиито потомци живеят във Варненско. Старинната казашка сватба ще представи съставът за изворен фолклор от село Казашко с хореограф Стоян Стоянов. Групата за ромски фолклор “Романи яг” от град Средец с хореограф Дафина Димитрова ще представи обичаите “вечер на къната” и “носене на сладка ракия”. Севлиевски хореографи са подготвили българска балканджийска сватба и турска сватба от село Ряховците. Пловдивското с. Войнягово е подготвило българска тракийска сватба, а културно-просветното дружество на каракачаните от Карлово ще представи обичая “Годеж”.
Автентична музика, пищни костюми, сватбени песни и танци ще огласят днес и утре единствения в България музей на открито.


Inform,събота, 30 август 2008

Read more...

Трима души загинаха при две експлозии в Турция

Трима души загинаха при две експлозии в Турция

[Reuters]

Трима души са загинали и 26 са тежко ранени при двете силни експлозии, които избухнаха вчера в завод за производство на барут в Къръккале, на около 70 км източно от Анкара, съобщи министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл, цитиран от Анадолската агенция.

Първата експлозия, която избухнала около 14,50 ч. в сушилен цех, била последвана от втора, много по-мощна, в сектор от завода, където били складирани 2,5 тона барут. В момента на експлозиите в завода нямало работници, уточни министърът, цитиран от Франс прес.

Две от жертвите са собственикът на фирма, която щяла да пребоядисва сградата, и негов служител. Пожарникарите успяха да потушат пожара след експлозиите, които предизвикали паника сред жителите. В града има още три завода за тежко въоръжение, пистолети и боеприпаси. Пожар в завода за боеприпаси през 1997 г. продължи няколко дни и доведе до евакуация на част от града, припомня Франс прес.

Inform,30.08.08

Read more...

Култура и спорт: В Турция бе открита статуя на Марк Аврелий

photo

Гигантската мраморна глава показва Марк Аврелий в младежките му години. [Археологически изследователски проект Сагаласос]

08/2008

Археолози откриха мраморна статуя на римския император Марк Аврелий в Турция.

Група археолози откриха фрагменти от гигантска мраморна статуя на римския император Марк Аврелий в град Сагаласос, Турция. Между откритите части са главата, дясната ръка и долната част на краката. Аврелий е смятан за един от "петимата добри императори" в римската история. Археолозите съобщиха, че статуята се е намирала в най-голямата зала на римските бани в Сагаласос. Главата на статуята е много добре запазена и се смята за едно от най-добрите изображения на Марк Аврелий, намерени досега.

*

Най-новият роман на турския нобелов лауреат Орхан Памук "Музей на невинността" ще излезе на пазара в петък (29 август). Книгата ще бъде издадена и на 30 чужди езика.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Read more...

Бизнес: “Рено” представи автомобил по проект на турски и румънски инженери

photo

“Рено” представи своя нов модел “Симбол” на автомобилното изложение в Москва. [Гети Имиджис]

08/2008

Сглобен в Турция модел на “Рено” направи своя дебют в Москва.

“Рено” представи на автомобилното изложение в Москва във вторник (26 август) своя нов модел “Симбол”, който е проектиран от инженери от Румъния, Франция и Турция. "Рено" ще сглобява колата в Турция заради близостта на страната до пазарите на Централна Европа, Близкия изток и Африка.
*
Френският производител на вятърна енергия “Пърфект Уинд” ще инвестира 210 млн. евро в 150-мегаватова вятърна електростанция в Турция, съобщи дружеството в свое изявление. "Пърфект Уинд", което е собственост на испанското дружество “Ибердрола”, планира да инвестира около 1,5 млрд. евро в сектора на възобновяемата енергия в Турция през следващите пет години.
*
Германската верига от магазини за електроника “Медиа Маркт” откри своя най-голям магазин в Турция в четвъртък (28 август) в търговския център “Анкара Форум”. Това е шестият магазин, който "Медиа Маркт" отваря в Турция за една година, каза по време на пресконференцията Мустафа Алтъндаг, директор на “МедиаСатурн Холдинг”, отговарящ за дейността в Турция. В новия магазин се предлагат повече от 70 000 продукта. "Медиа Маркт" е най-големият търговец на дребно на електроника в Европа.
*
Турция откри своя търговска камара в Прищина в понеделник (25 август). На церемонията присъстваха турският държавен министър Каза Язъджъоглу, който заяви, че службата ще помогне за засилване на икономическите отношения между двете държави и ще привлече турския бизнес в Косово.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Read more...

30 август-Ден на Победата


30 АВГУСТ-ДЕН НА ПОБЕДАТА!

(По повод победата на турската армия в Гръцко-турската война, 1919-1922 г.)

Read more...

Турция във фокус-новини,30.08.08

В Истанбул са задържани 21 предполагаеми членове на “Ал Кайда”

30 август 2008 | 00:37 | Агенция "Фокус"

Анкара. В рамките на спецоперация вчера, турската полиция е арестувала в Истанбул 21 души, за които се предполага, че принадлежат към терористичната групировка “Ал Кайда”, съобщи Лента Ру.
Според данни на турската полиция арестуваните са преминали бойна подготовка в Афганистан, а в Истанбул са подготвяли терористични атаки. Те ще бъдат изправени пред съда в близките дни.

Read more...

Ройтерс: Турция пред тежък избор между Русия и НАТО

Ройтерс: Турция пред тежък избор между Русия и НАТО

По време на студената война тя бе южният фланг на НАТО, но след рухването на Съветския съюз, Русия се превърна неин главен търговски партньор

29.08.2008

Членуващата в НАТО Турция върви по тънка линия между лоялността си към алианса и икономическите си интереси в съседна черноморска Русия, като някои се опасяват, че Анкара може да се окаже на фронтовата линия на нова студена война, коментира агенция Ройтерс.

Фото: ЕПА/БГНЕС

Доказателство за турската дилема в противопоставянето между Запада и Русия във връзка с действията й в Грузия бе видяно миналата седмица, когато два американски кораба преминаха през истанбулския пролив на път към Черно море.

Русия обвини Запада, че повишава напрежението със струпването на военни кораби на НАТО в Черно море след кратката война между Русия и Грузия.

Близка съюзничка на САЩ, която се стреми да се присъедини към ЕС, Турция е коридор към морето.

По време на студената война Турция бе южният фланг на НАТО, изолиран страж на съветските граници. Но след рухването на Съветския съюз, Русия се превърна главен търговски партньор на Турция, доставяйки основната част от енергийните ресурси, необходими на страната.

Сегашното напрежение поставя Турция в много трудна позиция, защото тя е под натиск от Русия и от нейните западни съюзници, заяви Волфанго Пиколи, анализатор в консултантската група Евразия.

Турция отново е фронтова държава като по времето на студената война, но разликата сега е, че нейната зависимост от Русия е много по-голяма, каза той.

Турция се опасява, че вече усеща признаците на възможен провал с Москва, засягащ тяхната търговия за над 38 млрд. долара.

Анкара протестира пред Русия във връзка с търговските ограничения, тъй като 10 хиляди турски камиони са задържани на различни руски гранични пунктове. Русия казва, че инспекциите на турските камиони се дължат на новия митнически закон, но турските служители виждат по-мрачни мотиви.

Бизнесът се опасява, че Турция може да загуби три милиарда долара в краткосрочен план, ако забавянията продължат и министърът на външната търговия отговори остро на стъпката.

Ако вие ни притеснявате, и ние ще направим това, цитират турските вестници думите на министъра на външната търговия Кюршат Тюзмен към руски служители.

Турция, която граничи с Грузия, е сдържана след избухването на кратката война между Москва и Тбилиси по-рано този месец. За разлика от западните си съюзници, тя се въздържа от осъждане на руските действия.

Но членките на НАТО може да поискат по-твърд поддръжник на източния фронт.

Турция трябва да действа като член на НАТО, ако държи на мястото си в трансатлантическите отношения. Тя стана член преди години и това означава, че трябва да подкрепи стъпките, които предприема НАТО, заяви високопоставен американски служител, цитиран от вестник "Сабах".

Анализатори заявиха също, че САЩ може да поискат Турция да промени условията на конвенцията от Монтрьо, която регулира трафика на кораби през пролива Босфор в Истанбул.

Зависимостта на Турция от руския газ и петрол обаче може да затруднят предприемането от Анкара на тези стъпки.

Миналата година Русия осигури над 60% от внесения в Турция природен газ през два газопровода, както и 56,4% от въглищата, използвани за енергийния и строителния сектор, които процъфтяват. Анкара поиска миналата година от руската държавна компания "Газпром" да увеличи доставките си, за да покрие вътрешните си нужди.

Потенциални проблеми с руските газови или въглищни доставки могат да създадат големи проблеми на Турция през зимата.

По газопровода може да възникнат технически проблеми, което означава, че имаме истински проблеми. Това означава проблеми за индустрията, за потребителите, икономиката ще пострада, заяви енергийният анализатор Неджет Памир.

Турция работи усилено след разпадането на Съветския съюз да се превърне в енергиен център, доставящ каспийски газ и петрол на европейските пазари и страната често се хвали с важното си геостратегическо положение.

Но ако напрежението в Кавказ продължи да нараства, Турция може да не се окаже в толкова благоприятно положение.

Геостратегическото значение на Турция може понякога да бъде недостатък и пример за това е този случай, заяви Пиколи.

Превод: БТА

Read more...

Анкара придвижва идеята за „Кавказки клуб”

29. 08. 2008

turkey_euАнкара придвижва идеята за „Кавказки клуб”

Гасан Насър

Турската дипломация активизира усилията си за реализирането на идеята за създаване на „Кавказки клуб”. Тя бе официално лансирана от премиера Реджеб Ердоган по време на посещението му в Москва и Тбилиси, осъществено непосредствено след прекратяването на огъня между армиите на двете държави. В тази светлина беше проведена среща между главния секретар на турското министерство на външните работи Юнал Чивек и руския заместник-външен министър Владимир Титов (бивш посланик в София). Пред турския вестник „Радикал” представител на руската страна пояснява, че става въпрос за турско предложение, което ще бъде обсъдено много внимателно. В същото време в Анкара заявяват, че не става въпрос за формирането на „съюз”, а за инициатива за сътрудничество, която да открие допирните точки в интересите на всички държави от региона.

Наблюдатели отбелязват, че създаването на международноправен субект, наречен „Кавказки съюз”, практически е невъзможно, тъй като интересите на потенциалните участници са твърде различни и откровено противоречиви. Примери в това отношение са следните реалности: Турция е член на НАТО, Грузия се стреми към такъв статут, но в същото време е във война с Русия, Армения и Азербайджан също са в състояние на война, а Анкара не поддържа дипломатически отношения с Ереван. На практика реалното състояние на политическата обстановка в Кавказ е израз на амалгама от скрити противопоставяния и открити военни конфликти. Следователно стремежът за изграждането на регионален съюз в контекста на правоспособен международноправен субект е пълна илюзия.

Идеята на Анкара е да се започне серия от посредничества от страна на държави от региона, които са в състояние да допринесат за преодоляването на пъзела от конфликти. Например, според руско официално лице, Москва би могла да се нагърби да придвижи напред спрените преговори между Армения и Азербайджан по спорния анклав Нагорни Карабах.

На този етап Баку е отговорило положително на създаването на своебразен регионален „клуб”, който със собствени сили да разреши или поне да се опита да разреши натрупаните конфликти в Кавказ. Според вестник „Заман”, близък до управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, в Москва гледат благосклонно на турските идеи. Доказателство в това отношение е фактът, че именно по тези идеи ще говорят идния понеделник турският външен министър Али Бабаджан и неговият руски колега Сергей Лавров, който се очаква да посети Анкара. Предвидено е руският първи дипломат да внесе допълнителни детайли за формирането на регионалната структура, в която се предвижда да влязат Русия, Турция, Грузия, Армения и Азербайджан.

Първите арменски отзиви, макар и неофициални, също са окуражителни. В статия, отпечатана в западен вестник, бившият външен министър на Ереван Уртан Оксаниян твърди, че създаването на регионален съюз за сигурност между Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Турция, Европа и САЩ би създало много добра предпоставка за изграждането на неутрален Кавказ. Според арменския общественик той ще бъде от полза на всички. Оксаниян отбелязва, че идеята не е нова. Тя е била лансирана в региона още през 1999 г., а Турция сега единствено я поставя отново на вниманието на местната и световната общественост. В тази връзка бившият дипломат номер едно в Еревен отстоява тезата, че своеобразен прототип би могла да бъде Организацията за черноморско икономическо сътруничество (ОЧИС). Все пак бившият арменски политик изразява съжаление, че въпреки очевидните й функции за сътрудничество и респективно за добросъседство, Турция не е отворила границите си с неговата родина, независимо от обстоятелството, че и двете държави са членки на ОЧИС. Въпреки това, според Оксаниян, предложението за създаване на нова регионална структура с подобни функции е възможност, която не трябва да бъде пропусната. Най-малкото поради това, че създаването на такъв „клуб” ще бъде придружено от засилени контакти на дипломатическо равнище, които ще са от голяма полза за разведряването на обстановката в региона след руско-грузинските военни действия.

Трудно предвидим е краят на тази политическа инициатива на Анкара. Арменският дипломат уместно напомня, че и до този момент съществуват международни организации, които – ако бяха по-ефективни, биха могли да намалят напрежението във взривоопасния кавказки регион. Тук възелът от конфликти е толкова силно заплетен, че нормалната човешка логика би квалифицирала усилията на турското МВнР като напразни и излишни. Все пак, често зад външно изглеждащото алогично, могат да бъдат постигнати „пробиви”, стига да е налице общата воля. Така всеки опит за омиротворяването на размирния Кавказ е добре дошъл.

Inform

Read more...

Турция във фокус-новини,29.08.08

В Турция арестуваха 21 предполагаеми членове на “Ал Кайда”
29 август 2008 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция арестува 21 предполагаеми членове на международната терористична мрежа “Ал Кайда” при мащабна операция в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, предаде АФП. Всички те са получили военно обучение в Афганистан и са подготвяли терористични атаки, съобщава турската агенция, без да посочва източниците, на които се позовава.

Експлозия разтърси фабрика в Турция
29 август 2008 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експлозия разтърси фабрика в турската провинция Кирикале и причини пожар, предаде агенция Ройтерс. Фабриката принадлежи на турската компания МКЕ, която е основен снабдител на армията.
На мястото на инцидента пристигнаха спасителни екипи, пожарна и линейки. От полицията не съобщават за ранени.

Експлозия във фабрика за барут в Къръккале предизвика пожар
29 август 2008 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Къръккале. Експлозия е станала във фабриката за барут “МКЕ” в Къръккале днес в 14,50 часа, предаде Анадолската агенция. В резултат на експлозията е възникнал пожар. Били са изпочупени стъклата на къщите и офисите в района. На мястото са пристигнали много линейки и пожарни коли. Пожар е възникнал и на близките земеделски площи в резултат на изхвърчалите искри. На мястото е пристигнал валията на Къръккале Мустафа Бахреттин Демирер. Започнало е разследване във връзка с инцидента.

Дълбоки петролни сондажи ще направи турската ТРАО в Черно море
29 август 2008 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Управителния съвет на Анонимното сътрудничество на турските петролни компании /ТРАО/ Мехмет Уйсал заяви, че от 2009 година за 5 години в турската акватория на Черно море ще бъдат направени 7-8 дълбоки петролни сондажа, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На семинар на тема “Утрешната стратегия в петрола”, организиран от изследователския център за стратегически технически и икономически проучвания, Уйсал изтъкна, че Турция има нарастващи енергийни нужди и през 2015 година ще има недостиг на природен газ. Той каза, че цел на ТРАО е да разшири търсенето и добива на петрол в Турция и посочи, че трябва да се правят много повече сондажи, особено в моретата. Уйсал посочи, че ТРАО ще засили проучванията особено в района на Туз гьолю /Соленото езеро/ между Коня и Аксарай. Той посочи, че интерес към участието в сондажите са проявили и компании.

Серж Саркисян очаква Абдуллах Гюл за мача на арменския и турския национален отбор в Ереван
29 август 2008 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Президентът на Армения Серж Саркисян очаква турския си колега Абдуллах Гюл за мача на арменския и турския национален отбор в Ереван, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според Саркисян това е една удобна възможност за подобряване и разширяване на отношенията между Армения и Турция и ще бъдат направени всякакви необходими приготовления за посрещането на един държавен глава. Арменският президент заяви подкрепа и за Кавказката платформа за стабилност. Той посочи също, че нямат някакви териториални претенции към Турция.

Характерът на националната държава в Турция не може да се разисква, каза генерал Илкер Башбуг
29 август 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг заяви, че не може да бъде поставян на разискване характерът на националната държава в Турция, предаде агенция АНКА. Башбуг посочи, че в епохата на глобализация се правят опити за разрушаване или отслабване на националната държава и за поставянето й под отгворност. Според новия началник на турския генерален щаб отслабването на националната държава означава да не се иска териториалната цялост на Турция.

Турски части започнаха операция срещу ПКК в провинция Тунджели заради очаквани терористични атаки
29 август 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Мащабна операция срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ започнаха турските сили в провинция Тунджели, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Заради получена информация от разузнавателните служби в Тунджели, че ПКК ще организира атентати по повод Деня на победата 30 август в Турция бяха засилени до най-висока степен мерките за сигурност в областта. Под денонощно наблюдение са взети местата, където ще бъдат организирани церемониите по случай празника. Започнала е също операция в полските райони на околиите Оваджък, Пюлюмюр, Чемишгезек, Хозат. Под контрол са били поставени всички стратегически проходни места в Мунзур Дагъ заради получено сведение, че там е проникнала група от ПКК, пише вестникът.

Турция ще приложи мерки срещу руските ТИР-ове, ако Русия не промени поведението си
29 август 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Търговската криза, която преживява Турция с Русия, се разраства, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. След сблъсъците си с Грузия Русия разпространи циркулярно писмо, с което разпореди ограничаването на вноса на турски стоки в страната. Руските митнически власти задържат турските стоки на границата, като ги броят поединично и бавят доставката им до търговските обекти. Тирове с конфекция чакат вече 3 седмици на границата. Решение за търговската криза с Русия все още не може да се намери и при положение, че Русия не промени поведението си, Турция ще приложи реципрочни мерки спрямо руските тирове. Държавният министър Кюршад Тюзмен посочи, че мерките ще бъдат обсъдени в началото на седмицата и прилагането им ще започне веднага след това. Той каза, че Турция подкрепя приемането на Русия в Световната търговска организация и се надява поведението на Русия да не е резултат на тълкуване, че Турция не я подкрепя в конфликта с Грузия.

“Хюриет”: Военният аташе на Турция в САЩ даде прием по случай Деня на победата 30 август
29 август 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Военният аташе на Турция в САЩ генерал-майор Хасан Хюсеин Демирарслан даде прием в посолството на Турция във Вашингтон по случай Деня на победата 30 август, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На приема са присъствали много представители на турската общност, командващият военноморските сили на САЩ адмирал Гари Ръфхед и заместник-министърът на отбраната на САЩ Ерик Еделман, както и представители на военни и дипломатически мисии в американската столица.

Косово назначи за свой посланик в Анкара възпитаник на университета Билкент
29 август 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Република Косово назначи свой посланик в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Той се казва Беким Сейдиу и е защитил докторат по международни отношения в университета Билкент в Анкара. Досега той е изпълнявал длъжността главен съветник по правата на човека в министерството на външните работи на Косово. За помощник на Сейдиу е назначен Гюнер Урея, който е завършил магистратура в Анкара и е работил като съветник в министерството на околната среда и благустройството. Още през април президентът на Косово Фатмир Сейдиу беше дал нареждане на министерството на външните работи за откриване на посолство в Анкара. Косово, която обяви независимост на 17 февруари, търси подкрепата на Турция като приятелска страна за признаване от страна на мюсюлманските страни, пише вестникът.

Оръжие от САЩ за базата Инджирлик конфискуваха турските власти на летището в Адана
29 август 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Адана. Оръжие, изпратено от САЩ след ремонт и реконструкция за базата Инджирлик, намираща се до турския град Адана, е било конфискувано от турските власти заради нередност в документите, пише турският вестник “Сабах”. Дългоцевно оръжие от американската въздушна база Инджирлик е било изпратено в САЩ за ремонт заради изтичане на определеното време за ползване, за което са били уведомени турското министерство на външните работи и турският генерален щаб. След ремонта им оръжията са били изпратени обратно със самолет на турските авиолинии до Истанбул, а след това до Адана. Турските митнически власти и полицейски екипи на летището в Адана обаче не са позволили преминаването през терминала на американското оръжие, тъй като не са били наред документите за него.

Турски печат: Довиждане за генерал Бююканът, здравейте за генерал Башбуг29 август 2008 09:57 Агенция "Фокус"Анкара. Турските всекидневници днес обръщат внимание на изказването на новия началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг на официалната церемония по приемането на поста от досегашния началник армейски генерал Яшар Бююканът. В публикация под заглавие “Предупреждение за религиозно групиране от Башбуг” вестник “Хюриет” представя подробно изказването на новия началник на турския генерален щаб. В изказването се посочва, че набирайки значителна икономическа мощ някои общности с религиозен характер се опитват да направляват икономиката на страната и да формират социално-политическия живот на турските граждани и да налагат социални особености, свързани с религията.Вестник “Милиет” в публикация под заглавие “Критични послания от генерал Башбуг” пише, че в словото си на церемонията по официалното встъпване в длъжност генерал Башбуг е отправил важни предупредителни послания по въпросите за светския характер, демокрацията, религиозното групиране, връзките с ЕС и САЩ. Той е изтъкнал, че турските въоръжени сили са на страната на принципите на Мустафа Кемал Ататюрк и няма да позволят разрушаването на националната държава.Вестник “Заман” също се спира на официалната церемония по предаването на поста в Генералния щаб като обръща внимание на факта, че поради закъснението си лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал не е бил допуснат на церемонията.В статия, озаглавена “Довиждане на Бююканът, здравей на Башбуг” вестник “Радикал” посочва, че досегашният началник на Генералния щаб армейски генерал Бююканът се е сбогувал с поста си, отправяйки важни послания към политиците и турското общество. Вестникът помества и доста интересни фотографии от официалната церемония в генералния щаб.

Яшар Бююканът предаде на официална церемония поста си на своя приемник армейски генерал Илкер Башбуг29 август 2008 09:15 Агенция "Фокус"Анкара. Новият началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг пое новия си пост от армейски генерал Яшар Бююканът, предаде Анадолската агенция. На официалната церемония по предаването на поста двамата високопоставени военни отправиха важни послания за функциите и ролята на турските въоръжени сили в живота на съвременна републиканска Турция.

Турция трябва да продължава да бъде гарант в Кипър, смятат Абдуллах Гюл и Мехмет Али Талят29 август 2008 08:52 Агенция "Фокус"Анкара/Никозия. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че е правилно Турция да продължава да бъде гарант в Кипър, предаде Анадолската агенция. Абдуллах Гюл и президентът на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят, който беше на работно посещение в Турция, дадоха пресконференция след срещата си в двореца “Чанкая”. Гюл подчерта всестранната подкрепа на страната си за кипърските турци и оцени тяхната борба като справедлива. Турският президент изрази надежда за положителен резултат от преговорния процес, започнал на 21 март. Той посочи, че Турция ще продължава да бъде гарант и да работи за установяването на мир и стабилност на острова и ще подкрепи процеса от преговори, които ще започнат на 3 септември.Президентът на Северен Кипър Мехмет Али Талят заяви от своя страна, че се надява до края на годината да има решение по кипърския въпрос. Той каза, че ще проявят търпение в тази насока, за да има положителен изход от преговорите. Талят оцени като много ползотворна ролята и дейността на Генералния секретар на ООН и неговия специален съветник за Кипър за това проблемът да бъде разрешен за кратко време. Талят изтъкна също, че няма да се откажат от гарантьорството на Турция, тъй като това е и международно решение.


“Гардиън”: Турската армия ще защитава светския режим в страната
29 август 2008 05:16 Агенция "Фокус"
Анкара. Един от най-старшите командващи на турската армия предупреди правителството, че то ще се изправи пред силна ответна реакция на армията, ако се опита да промени светския режим в страната, съобщава британският вестник “Гардиън”.
Генерал Ъшък Кошанер също обеща да обори местните критици, които, по неговите думи, несправедливо свързват армията с опита за преврат за сваляне на правителството известен като “Ергенекон” и се оплака, че борбата срещу жестоките кюрдски “терористи” е възпрепятствана от нов закон за човешките права, целящ увеличаването на шансовете за членство на Турция в ЕС, което е силно подкрепяно от правителството.
Коментарите бяха направени в условия, планирани да окажат максималния политически ефект - военна церемония, на която присъстваха турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и президентът Абдуллах Гюл, които миналият месец успяха да избегнат забрана за участие в политическия живот на страната, когато Конституционният съд почти реши да закрие управляващата в Турция “Партия на справедливостта и развитието” по обвинение в намеренията за преобразуването на Турция в ислямска държава.
Кошанер заяви, че армията е решена да защити светската държава, основана от Ататюрк и отхвърли обвиненията в намеса в политиката.
“Защитата на фундаменталните характеристиките на републиката не може да се смята за намеса във вътрешната политика”, каза той.

Read more...

Тurkish culture


Повече информация ТУК

Read more...

Как Турция се събуди, за да спре войната на тръбопроводите

Тръбопроводът за пренос на суров нефт от Азербайджан да Турция през Баку, Тбилиси и Джейхан е дълъг 1770 км, струва 3 милиарда долара и осигурява един процент от световните доставки на гориво. Снимка: Ройтерс

Преди заминаването си за Азербайджан премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви за пореден път, че укрепването на мира, сигурността и стабилността в Кавказ е “жизнен национален интерес” за Турция. В Азербайджан той поиска и получи подкрепа от президента на страната Илхам Алиев във връзка с лансираната от Анкара “Платформа за стабилност и сътрудничество в Кавказ” в отговор на икономическите и политически сътресения, които предизвиква в Турция конфликтът в Грузия.

Руската интервенция поставя Турция в доста уязвима позиция. “Жизненият национален интерес” на турската държава се свежда до функционирането на тръбопроводите за пренос на енергоресурси, които преминават през Грузия и стигат до турска територия. На тези тръби се базира геостратегическата амбиция на Турция да се превърне в “енергиен мост” за Запада и в неразделна част от европейската система за енергийна безопасност.

Два основни тръбопровода тръгват от Азербайджан и стигат през Грузия до Турция. Най-важна за Турция е тръбата за пренос на суров нефт през Баку, Тбилиси, Джейхан, с дължина 1770 км., по която се превозва “черното злато” от Каспийско море до турското пристанище и която е една от най-значимите в международен мащаб. Този петролопровод на стойност 3 млрд. долара беше пуснат в експлоатация през 2006 година и през него се пренасят един милион барела нефт дневно до западните пазари (1 на сто от световните доставки). Изграждането му беше финансирано отчасти от американското правителство, а основни акционери са Бритиш петролиъм (30,1 на сто) и азерската компания Сокар (25 на сто). С по-малки дялове участват още турски, американски, японски и европейски компании. Към него много бързо беше добавен и тръбопроводът Баку, Тбилиси, Ерзерум, по който се доставят 20 млрд. куб. м. природен газ до Турция от азерските залежи в Каспийско море. Турция, която не разполага с енергийни запаси, има амбицията да се превърне в разпределителен възел на горива в рамките на международната енергийна система.

Турски анализатори смятат, че зад руската интервенция прозира намерението на Москва да осуети енергийните планове на Запада. Турски и чужди наблюдатели говорят за “война на тръбопроводите”, като подчертават, че Русия е нанесла удар по бъдещите планове за по-голяма инвазия в Централна Азия. Вече беше обявено разширяването на тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан към Казахстан, а в същото време се водят неофициални консултации за строежа на тръба по дъното на Каспийско море, по която ще се пренася газ от Казахстан и Тюркменистан до Запада. Русия иска да запази контрола си върху преноса на горива от Централна Азия до западните пазари и се стреми да осуети планирания тръбопровод Набуко, по който, след като бъде свързан с тръбата от Бука до Ерзерум, ще се пренася природен газ към Централна Европа.

Освен за тръбопроводите, деловите среди в Турция са обезпокоени и за по-нататъшната съдба на своите инвестиции в Грузия. Търговският стокообмен между двете страни възлиза на 750 млн. долара, а над сто турски фирми, търгуващи с Грузия, изказват “отчаяние и недоволство”. На политическо ниво Анкара е разтревожена също и заради факта, че към хаоса в Ирак се допълва още една “гореща зона” по протежение на нейните граници. “Жизнено важен интерес” за Турция е кризата в съседните страни да отслабне и да бъде защитена териториалната цялост на Грузия и на другите държави от района на Кавказ. Всяко оспорване на тази териториална цялост би било заплаха за самата Турция и би могло да възкреси надеждите на намиращите се на нейна територия кюрди за откъсване на райони.

Правителството на Ердоган откликна на настойчивите призиви на деловите среди Турция да не остава обикновен наблюдател на събитията, а да развие самостоятелна дипломатическа активност. Лансираната от Анкара “Платформа за стабилност и сътрудничество” в Кавказ, която е одобрявана както от Грузия и от Русия, така и от Азербайджан и Армения, представлява още една дипломатическа инициатива на правителството на Ердоган, чиято амбиция е да увеличи авторитета на Турция в този район.

Преди това кабинетът на Ердоган предприе стъпки за сближаване с арабския свят, нормализира влошените отношения със Сирия и стигна до там, да посредничи за нормализиране на отношенията й с Израел. За сетен път правителството в Анкара предприе самостоятелни действия независимо от САЩ. Помощник-заместник държавният секретар на САЩ Матю Брайза дори заяви, че е изненадан от дипломатическата активност на Анкара и най-вече от инициативата й за Кавказ, за която той поясни, че не е бил уведомен. Този път обаче интересите на Турция са значително по-големи от тривиалния й стремеж да наложи своя “авторитетен глас” в този район.

По БТА

Inform

Read more...

Най-влиятелните жени в света се водят от А. Меркел, има и две туркини

28 08 2008

Две туркини вече са в списъка на най-влиятелните жени в света.

a_merkel.jpeg

Единствената гъркиня пък е Дора Бакояни; най-високопоставената коронована особа е Елизабет Втора, а Опра Уинфри е дала "заден ход" в тазгодишната класация на американското сп. "Форбс".

Германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света според тазгодишната класация на американското сп. "Форбс". Освен начело на сложна коалиция между леви и десни, тя се утвърди и като успешен посредник при споровете на свои колеги в ЕС. Тя оставя зад себе си американския държавен секретар Кондолиза Райс, която бе първа в класацията през последните две години. Челната тройка допълва китайският вицепремиер У И.

Сред първите 10 преобладават жени, заемащи ръководни постове в големи компании: "Пепси ко.", "Ксерокс", "Ситигруп", "Арева" (Франция), "Морган Стенли", "Крафт фуудс".

На 12-о място е Мелинда Гейтс, съпруга на основателя на "Майкрософт", която миналата година бе избрана за личност на годината от сп. "Тайм" заедно с мъжа си Бил Гейтс и рокзвездата Боно.

От жените политици в Топ 20 на 13-то място е Соня Ганди, лидерка на партията Индийски национален конгрес, на 17-то е чилийската президентка Мишел Бачелет, а новозеландската министър-председателка Хелън Кларк е 20-а. Бившата първа дама на САЩ, а сега сенатор от Ню Йорк Хилари Клинтън, се е изкачила от 26-о до 18-о място.

queen_elizabeth.jpegНай-високопоставената коронована особа е Елизабет Втора, заемаща 46-о място.

Най-известната водеща на токшоу в САЩ Опра Уинфри тази година е едва на 14-а позиция, след като миналогодишно участие на Том Круз в предаването й почти съсипа репутацията на кинозвездата. Първа сред журналистките под №54 е Кейти Корик, която е лице на вечерните новини по Си Би Ес.

Две туркини вече са в списъка на най-влиятелните жени в света. Гюлер Сабанджъ е на 65-о място, а последна в Топ 100 е Имре Барбънбек. 51-годишната Сабанджъ е президент на едноименния холдинг, който е втората по сила частна икономическа групировка в Турция след "Коч". Сабанджъ е единствената туркиня начело на влиятелна икономическа фирма в Анадола. Наричат я още "голямата дама на турската икономика", както и "царицата на автомобилните гуми". Холдингът "Сабанджъ" осигурява екипировка за Формула 1. Имре Барбънбек е вицепрезидент на холдинга "Доган", който има много силни позиции в медийното пространство.

Гръцкият външен министър Дора Бакояни също е в класацията. Тя е на 66-то място и е единствената гъркиня в списъка.

Българка в него все още няма. Frognews.bg

Read more...

Youtube отново е на свобода

Турция вдигна тримесечната си блокада на сайта

След акция на 412 турски сайта срещу интернет цензурата турският съд взе решение да отблокира сайта Youtube.

За първи път Турция спря достъпа до сайта през май миналата година.

Чрез доброволното си прекратяване на работата протестиращите сайтове в Турция се обявиха и срещу спирането на още 852 сайта от закона. Забраните са по член от турския наказателен кодекс, в който освен обиди към Ататюрк се наказват и разпространението на детска порнография и подстрекаването към самоубийство.

Сайтът нееднократно е бил забраняван и в други страни, припомнят агенциите. В Тайланд властите са обидени на Youtube заради появата на филмче, оскърбяващо личността на краля. През април Youtube беше блокиран в редица ислямски държави заради 17-минутния филм "Фитна", съдържащ цитати от Корана на фона на кадри от 11 септември в САЩ и терористичния акт в Мадрид. В Индонезия блокираха социалната мрежа My Space. Последна забрана за сайт стана в Китай по време на олимпийските игри, когато iTune Store разпространи песен в защита на Тибет, изпълнявана от Стинг, Моби и Аланис Морисет. Певците призоваха спортистите, подкрепящи протеста, да свалят песента от сайта по време на игрите. Китай вдигна блокировката си в сряда без никакъв коментар.

Ефективни ли са тези забрани? За ловките интернет сърфисти спирането на сайтове се оказва лесно препятствие. По време на забраната на Youtube половин милион турски потребители са влизали в него ежедневно, използвайки прокси-сървъри.

със съкращения

Inform,август 2008

Read more...

Турция във фокус,28.08.08

80 хиляди учители не достигат в началния и основния курс на училищата в Турция, сочи проучване
28 август 2008 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. 80 хиляди учители не достигат в началния и основния курс на училищата в Турция, сочи проучване на екип от университета Хаджеттепе в Анкара, предаде Анадолската агенция. Според проучването, реализирано с подкрепата на Дружеството за научни и технологични изследвания в Турция /ТЮБИТАК/, няма достатъчно начални учители и учители в основния курс в училищата в 923 околии. В тях съществува и проблем с материалната база в училищата. Най-добри възможности за образование в училищата има в околия Чанкая в Анкара, а най-зле откъм учителски ресурси и материална база са училищата в околиите Первари, провинция Сиирт; околия Башкале, провинция Ван и околия Шемдинли, провинция Хаккяри, посочва агенцията.

Али Бабаджан разговаря с представителите на ЕС, САЩ и НАТО за развитието на събитията в Грузия
28 август 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан проведе вчера редица разговори във връзка с последното развитие на събитията в Грузия, предаде Анадолската агенция. Бабаджан е разговарял с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, външния министър на Великобритания Дейвид Милибанд, външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, Генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, с представителя на ЕС за общата външна политика Хавиер Солана, еврокомисаря по външната политика Бенита Фереро-Валднер, еврокомисаря по разширяването Оли Рен и други представители на ЕС. Бабаджан е подчертал подкрепата на Турция за териториалната цялост на Грузия и е изразил безпокойство от признаването на независимистта на Южна Осетия и Абхазия от страна на Русия. Той е обменил също мнения по предложението на Турция за идзграждане на Кавказка платформа за стабилност.

Университетът в Ерджиес, Централна Турция, ще раздава през месец Рамазан безплатна храна на студентите си
28 август 2008 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Ерджиес. Университетът в Ерджиес, Централна Турция, ще раздава всеки ден през месец Рамазан безплатна храна на 5000-те хиляди свои студенти, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Раздаването на безплатна храна през месеца на поста и благодеянията за мюсюлманите вече е традиция в университета. Раздаването ще започне на 15 септмври, тъй като тогава се открива учебната година за висшите училища в Турция.

Границата на глада в Турция за месец август е 730 турски лири, а границата на бедността 2 377 турски лири
28 август 2008 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Границата на екзистенц-минимума в Турция за четиричленно домакинство е 730 турски лири, а границата на бедността 2 377 турски лири за месец август, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според проучване на анализаторския център на синдиката Тюрк-Иш доходът, необходим за прехраната на едно четиричленно семейство за този месец, е 729, 83 лири, а доходът, определящ границата на бедността 2 377,30 лири. В сравнение със същия период на миналата година тази сума е нараснала с 16,28 %. Според синдиката се влошават социалното положение и условията на живот на широки слоеве от населението, които имат невисоки приходи. Според синдиката през започващия месец Рамазан на 1 септември социалната помощ от страна на работодателите ще бъде един показател за социалната солиздарност на турското общество. Проучването сочи, че значителен растеж през този месец са отбелязали цените на хранителните продукти. Прясното мляко, киселото мляко, сиренето и продуктите, произвеждани от мляко са нараснали с 21, 94 %. Месото е поскъпнало с 1 лира, а цените на пилетата и яйцата между 12 и 25 %. Най-малко нарастване отбелязват цените на плодовете и зеленчуците.

Председателката на “Сабанджъ холдинг” в Турция Гюлер Сабанджъ е сред 100-те най-влиятелни жени в света
28 август 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Председателката на Управителния съвет на “Сабанджъ холдинг” в Турция Гюлер Сабанджъ отново е в класацията на 100-те най-влиятелни жени в света според списание “Форбс”, пише електронното издание “Хабертюрк”. Докато през миналата година шефката на една от най-големите икономически и финансови компании в Турция Гюлер Сабанджъ беше на 65-та позиция, тази година е на 75-то място. Германският канцлер Ангела Меркел отново съхрани позицията си на лидер в тази класация, а Кондолиза Райс е на 7-мо място.

“Сабах”: “Черната кутия” на ПКК беше разпитана в Париж
28 август 2008 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Недим Севен, задържан по разпореждане на турските правосъдни органи по обвинение, че пере парите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ от трафик на хероин, беше разпитан във Франция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Севен беше задържан преди два месеца с фалшив паспорт в Италия по информация, дадена от турското разузнаване и предаден от италианското правителство на Франция. Според информация на турските служби Севен пере пари в размер на 1 милиард евро от трафик на наркотици от страна на ПКК в европейските страни. Турската делегация, заминала в Париж за разпита на Севен, включва заместник-директора на отдела по международно право и външни отношения към министерството на правосъдието Ергин Ергюл, прокурорката от Истанбул Селим Берна Алтай, заместник-прокурорът на Републиканската прокуратура във Ван Бахадър Сакаоглу и двама представители на отдела за борба срещу тероризма на полицията в Истанбул. При разпита страната, отправяща обвинението, поиска информация за холдингите на кюрдски бизнесмени, чрез които се перат парите на ПКК от трафика на дрога. Турските представители предоставиха на френските разузнавателни служби голямо досие за трафика на дрога от страна на ПКК и поискаха връщането на Недим Севен в Турция, пише вестникът.


Двама турски войници са убити, а трима пазачи ранени при засада от членове на ПКК в провинция Хаккяри
28 август 2008 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Двама турски войници са загинали, а трима селски пазачи са били ранени в околия Юксекова, провинция Хаккяри, при засада от терористи от Кюрдската работническа партия, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация близо до община Дереджик, околия Юксекова, е била устроена засада от членове на ПКК срещу автомобил, превозвал селски пазачи. Автомобилът първо е излетял във въздуха от мина, след което е бил претърсен от терористите. При огъня, открит от тях, е бил убит шофьорът Незир Илки–24-годишен, а трима селски пазачи са били ранени. Също така двама войници са загинали при намесата. Изпратени са били голям брой военни части, които са обградили района за задържане на терористите. В операцията участват и два хеликоптера, пише вестникът.

“Сабах”: Моята цел е широка промяна на конституцията, каза Кьоксал Топтан
28 август 2008 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан заяви, че неговата цел е една широкообхватна промяна на конституцията, а не само частични промени по някои въпроси, пише турският вестник “Сабах”. Кьоксал Топтан коментира изявленията на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели за промяна на конституцията на Турция. Той каза, че възнамерява да започне широки консултации в тази връзка след откриването на новия парламентарен сезон на 1 октомври, без да има предразсъдъци към която и да било политическа сила, пише вестникът.

“Заман”: Селските пазачи в Източен и Югоизточен Анадол са шокирани от твърденията по случая “Ергенекон”
28 август 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 45 хиляди селски пазачи в Източен и Югоизточен Анадол, които подпомагат дейността на турските сили за сигурност, са шокирани от твърденията за връзки между организацията “Ергенекон” и Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник “Заман”. Председателят на дружеството на селските пазачи Али Хайдар Йенер каза, че на 23-та година от съществуването на системата на пазачите излизат наяве изумителни твърдения. Той призова да се отиде докрай в разследването на случая “Ергенекон”, защото в противен случай борбата с ПКК е неползотворна и безсмислена. Йенер каза, че използването на специални части е най-доброто средство за борба с терористите в планинските райони, защото там трудно може да се воюва с редовна армия.

Турски печат: Първата година от президентството на Абдуллах Гюл и посланията на турските въоръжени сили
28 август 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Навършването на първата година от президентския мандат на Абдуллах Гюл и изявлението на новия командващ на сухопътните сили армейски генерал Ъшък Кошанер по време на церемонията при встъпването му на новия пост са в центъра на вниманието на турските вестници днес. Вестник “Милиет” в публикация под заглавие “Страна сме в светския характер” пише, че на церемонията по предаването на поста от стария на новия командващ на сухопътните сили висшето ръководство на турските въоръжени сили е отправило важни послания към управляващите и турското общество. Вестникът цитира словото на генерал Кошанер при встъпването му в длъжност, че да се охраняват основните принципи на републиката няма общо с вътрешната политика. Генерал Кошанер подчертава, че турските въоръжени сили са страна в охраняването и запазването на унитарния и светския характер на държавата. Той критикува дейността на международните организации и неправителствените организации в Турция, които с процеса на глобализация се опитват да разрушат националната държава, скривайки се зад демокрацията и правата на човека.
Вестник “Заман” в публикация “Важни послания от Гюл, който навърши първата си година на президентския пост” се спира на първата година от президентския мандат на Абдуллах Гюл и коментира, че той е сложил подписи под важни решения в областта на външната политика и печат върху вътрешнополитическите разисквания. Вестникът представя позициите на турския президент, изложени в интервюкто му пред телевизия Ен Ти Ви във връзка с навършването на първата годишнина. На изявлението на Абдуллах Гюл се спира и вестник “Сабах” в публикация “Гюл коментира първата си година”. На навършването на първата година от президентския мандат на Абдуллах Гюл се спира и вестник “Радикал” като извежда в заглавие думите му “Съвестта ми е чиста, оставих настрана политиката”. Вестникът обръща внимание на предложенията на Гюл във връзка с назначаването на ректори и промяна на конституцията.

Верен съм на клетвата си, съвестта ми е чиста, каза Абдуллах Гюл на първата си година като президент

28 август 2008 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви при изтичането на първата година от президентския му мандат, че е останал верен на клетвата, която е положил при избора му и съвестта му е чиста, предаде турската агенция АНКА. Днес, 28 август, се навършва една година от избирането на Абдуллах Гюл за президент от турския парламент. Пред интервю за телевизия Ен Ти Ви Абдуллах Гюл анализира едногодишната си работа като държавен глава, като засегна въпросите за назначаването на ректори, връзките с правителството, външната политика и промените в конституцията. Отправяйки важни послания в тази връзка, той отхвърли твърдението, че за една година е наложил вето на много приети закони от парламента /два/, давайки за пример своите предшественици. Той каза, че като е президент е длъжен да изпълнява своето задължение да посочва грешките на законодателната власт.

Read more...

Освещаване на дарените камбани

Освещаване на дарените камбани

August 2008

На 27 август 2008 г. в 16.30 часа в църквата „Света Богородица” бяха осветени трите камбани дарение на възстановената източноправославна църква „Св. Св. Константин и Елена „ в Одрин. Пропомняме ви,че дарение за новооткриваща се българска църква в Одрин ще направи Тракийско дружество "Одринска епопея". Камбаните които са изработени в Пловдив са три. Най-тежката от тях е с тегло 180 кг и е израбoтена със средства събрани от родолюбиви граждани, тракийци и патриоти. На нея ще бъде изписано "Дар от родолюбивата старозагорска общественост". Втората камбана е с големина 80 кг и е изработена със средства дарени от Николай Далаков.

Той е дарил 3 000 лева, а най-малката с тегло 40 кг е подарък от "Зонта клуб" - с

дарение от 1500 лева. Общата сума за изработката на камбаните, дар за българската църква "Св.Константин и Елена" в Одрин, е 9 600 лева, а събраните пари са 8 200 лв. Останалите 1 400 лв., които не са достигали са били предоставени от тракийското дружество на България. Всички които са дарили дори един лев за направата на тези прекрасни камбани, ще получат свидетелство за дарение.
Сред гражданите, които са дарили по-големи суми са: Николай Иванов Колев - 1 000 лв., сем. Цветкови - 600 лв. и разбира се много други съвестни граждани и неправителствени организации.
Камбаните трябва да бъдат докарани от Пловдив до Стара Загора и след това до Свиленград. Там те ще останат една нощ за официалното изпращане на камбаните към Одрин, в памет на опожарения тогава град. Все още се търсят спонсори за експорта до Свиленград. От там камбаните ще бъдат пренесени с помоща на българското консулство. Голямата камбана ще бъде монтирана, а малките все още не, тъй като няма построена камбанария. Църквата ще бъде осветена на 14 септември.

Inform

Read more...

ДПС – поглед отвътре

Боряна Димитрова, агенция "Алфа рисърч

От 8 до 20 август, социологическа агенция Алфа Рисърч проведе поредица от дълбочинни интервюта и представително количествено проучване сред 560 потенциални избиратели на ДПС в районите Благоевград, Добрич, Кърджали, Силистра, Търговище, Шумен и Хасково. Макар и да няма претенциите да обхваща всички аспекти от сложната икономическа и социално-политическа картина в тези региони, изследването показва някои интересни тенденции, които очертават възможните варианти в политическото поведение на твърде изолираната, несловоохотлива и обикновено страняща от външно внимание турска общност у нас.

Жизнен стандарт, икономическа диференциация и .... оптимизъм
Около 70% от турците в България живеят в селата, близо 55% са с основно образование. В голяма степен това определя сравнително ниският им икономически статус и трудната адаптация към икономическите отношения на прехода. През последните години обаче, тенденциите и при тях са не по-различни от наблюдаваните в национален план.
От 2001 до 2008г. безработицата сред турския етнос спада три пъти – от 41 на 16%.
В структурата на заетостта доминира строителството (30%), производството и търговията (около 25%), селското стопанство (20%). Служителите в администрацията нарастват от 4 на 9 на сто, частните собственици са около 5%, колкото е делът им и сред цялото население.
Диференциацията между бедни и богати нараства, въпреки че само една относително малка част живее в големите областни центрове, където стандартът на живот е най-висок. С най-добри финансови показатели са хората, които работят на повече от едно място – често се съчетават администрация и земеделие, търговия и производство, администрация и дребен бизнес и пр. "На дъното" са работниците в селското стопанство и пенсионерите. Ако говорим в обективни икономически показатели, турският етнос днес е между българите и ромите. В редица отношения обаче, като например структура на заетост и икономическа активност, той се доближава много повече до българския, отколкото до ромския.


Турците са доволни като цяло от начина, по който се променя живота им през последните години. А в сравнение с мнозинството от населението, са направо "ултра оптимисти".

Само 24% от турските домакинства определят живота си като променящ се към по-лошо,
а 35% - към по-добро.
67% се надяват да бъдат по-добре материално през следващите две-три години. Такива са очакванията им и за населеното място, в което живеят.


В рекапитулацията обаче, неизменно присъства оптимизмът,
въпреки проблемите: "пътища направиха, водопровод в селото пуснаха, младите роптаят, ама не знаят в Балкана колко е тежко. За всички е трудно, но нещата общо-взето вървят"; "от две години няма безработица и нещата вървят към по-добре", "не вярвам много на политиците, но работата ми е добра, като няма напрежение между хората, нещата вървят"....


При него обаче е налице нещо много съществено – усещане за движение, за промяна, включително и перспектива за по-нататъшна промяна не просто в материалния, а в цялостния социален статус на турската общност.
Това е, което я прави по-голям оптимист от българите, които не виждат промяна в статуса си на граждани – не се възприемат нито като по-ценени, нито като по-зачитани, нито като по-овластени.


Позитивно настроени,
турците разбираемо са значително по-слабо критични както към собствената си партия, така и към управлението като цяло.

За момента ДПС продължава да се радва на електорален комфорт, за който останалите партии могат само да мечтаят.
53% от неговите потенциални избиратели се доверяват на правителството, 45% - на ДПС, също толкова - на местните власти. Единственото по-ниско доверие е към собствените им депутати (33%), но и то е далеч над средните стойности за страната. Частично, но само частично,
тази подкрепа се дължи на усещането за възходящо движение и промяна в цялостния социалния статус, за които вече говорихме.
Самата тази промяна обаче не е нито толкова голяма, нито еднакво силна за отделните представители на турската общност, че да мотивира политическа подкрепа, независимо от отнемането на икономически ресурс и явното облагодетелстване на политическия елит.
Политическо-патриархалната симбиоза на вота за ДПС
Онова, от което ДПС черпи своя гарантиран резерв, е възможността, когато икономическата аргументация забуксува, да апелира към по-фундаментални ценности и по-дълбоки страхове на турската общност – религия, етническа идентичност, съхранение на обичаи и традиции. В това отношение реакциите на турските избиратели и до ден днешен са еднозначни.
За кого гласувам? - за ДПС, че иначе може да стане страшна работа. Може да се сменят партиите и да забранят религията ни, да се повтори онова, което беше преди..
Обобщените резултати възпроизвеждат тези нагласи. Два са основните мотива за вот в полза на ДПС - 27%, "защото се грижи да живеем по-добре", 23% - "защото защитава религията и обичаите ни". 44% са на мнение, че най-голямата опасност за България е да дойдат на власт партии "които да посегнат на религията ни". В това отношение атаките на Атака оказват голяма услуга на ДПС. 68% от турците са убедени, че има партия, която е техен враг и това е Атака. Двусмисленото отношение на останалите партии към нея не допринася нито за разсейване на тези страхове, нито за дистанциране от "защитника ДПС".

Цялата статия ТУК

Read more...

Орхан Памук, който бе съден за обида на турската държава, вече ще се изучава

Орхан Памук, който бе съден за обида на турската държава, вече ще се изучава

В учебната програма по литература за 12 клас са включени романите "Нов живот" и "Безмълвната къща"
27.08.2008

Турският писател нобелист Орхан Памук, който бе съден за обида на собствената си държава, за пръв път през тази учебна година ще бъде изучаван в турските гимназии.

Решението е революционно, след като дълго време той бе преследван по обвинения за обида към "турската идентичност" заради твърденията му, че в Османската империя е имало арменски геноцид.

Писателят заяви, че по онова време са били избити 1 млн. арменци и 30 000 кюрди, но никой не смее да говори за това. През януари делото срещу него беше отменено.

След удостояването му с Нобелова награда за литература за 2006 г турското министерство на образованието обяви, че той ще бъде включен в учебните програми.

В учебниците по турски език и литература за 12 клас през учебната 2008-2009 г. фигурират две произведения на изтъкнатия писател. Едното е романът "Нов живот", издаден през 1995 г., който още тогава постигна рекорд по продажби. Другото е романът "Безмълвната къща".

Отделно е представен творчески портрет на писателя, негови мисли и възгледи за турската и световната литература.

Орхан Памук казва, че "не би искал да притеснява учениците, затова предпочита в учебниците да бъдат предложени занимателните текстове от романите му".

54-годишният писател (OrhanPamuk.net) е сред най-талантливите от своето поколение. Постмодерните му романи съчетават традициите на европейската литература и османската изящна словесност.

Той се радва на огромен успех. Продажбите на книгите му, преведени на над 60 езика, вкл. на български, се измерват в милиони, и то не само в Турция. Носител е на редица престижни турски и международни литературни награди.

През 2006 г.сп. "Тайм" го нареди сред 100-те най-влиятелни личности в света. През 2005 г. германските книгоиздатели му присъдиха престижната награда за мир.

Inform,27.08.08

Read more...

От нова година Турция пуска банкнота от 200 лири

От нова година Турция пуска банкнота от 200 лири
Фотограф: Цветелина Николаева [Дневник]

От 1 януари 2009 г. от паричната единица на Турция, наричана нова турска лира, която се дели на нови турски куруши, ще се премахне определението нови и ще се наричат само турски лири и куруши. За пръв път ще бъдат пуснати в обръщение банкноти от 200 лири, съобщи управителят на централната банка Дурсун Йълмаз на пресконференция днес.

През 2005 г. Турция направи парична реформа, като премахна шест нули от основната парична единица - лирата и въведе в употреба новите турски лири и куруши.
От 1 януари 2009 г. обаче ще бъдат пуснати в обращение нови парични знаци, които ще бъдат без определението нови и ще се наричат само турски лири и куруши. Те ще бъдат с нов дизайн.

През 2009 г. ще продължи употребата и на досегашните турски лири, успоредно с новите парични знаци.
Новите банкноти ще бъдат представени на 3 октомври от премиера Реджеп Тайип Ердоган. По думите на управителя на централната банка, на лицевата им страна пак ще фигурира образът на Ататюрк.

Управителят добави, че реформата ще струва около 20 милиона долара.

От друга страна, паричната реформа се свързва с нарастващата инфлация в страната. Тези дни представител на синдикатите, критикувайки икономическата политика на правителството, заяви, че с 225 турски лири човек може да изкара един месец, само ако е на вода и на хляб.

Паричната реформа е изненада, защото проучванията на общественото мнение показват, че 88,7 на сто от турските граждани изобщо не са чували, че от Нова година ще харчат нови пари.

Inform
,27.08.08

Read more...

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP