Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

ИСТИНСКИЯТ ЕЗИК,НА КОЙТО Е ГОВОРИЛ ХРИСТОС ЩЕ ЧУЕМ ТАЗИ ЕСЕН ! / П Ъ Т Я Т Н А Ц И В И Л И З А Ц И Я Т А !

Описание Снимки:

snimka N 1000 - portata s dvata sfinksa - grad na hetite, centralna Anatoliq
1099 - Ezeroto Van
0052 - Hristianski manastir v grad Mardin - Turcia. Tuk vseki den liturgiite se chetat na Arameiski.




ИСТИНСКИЯТ ЕЗИК,НА КОЙТО Е ГОВОРИЛ ХРИСТОС ЩЕ ЧУЕМ ТАЗИ ЕСЕН !

Снимките за документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“ продължават този път по покана на Турското министерство на културата и туризма. След Меопотамия, екипът на dodofilm се отправи на 2400 км. на изток, за да изследва и представи пред аудиторията на България и света малко познатото царство на Урарту процъфтявало през първо хилядолетие преди Христа край водите на езерото Ван, разположено на височина над 2000 м. сред скалистите планини на Източна Турция. Малко са артефактите останали от него – два се съхраняват в Бритиш музеум, а още няколко в музеите на Анкара и Истанбул, но кадрите на нашия екип ще пресъздадат в детайли любопитната история на древното царство.
В документалната си поредица режисьорът Стилиян Иванов ще ни покаже и пещерни рисунки от девето хилядолетие преди Христа, идоли и дори играчки от този период, като може би най-впечатляващият експонат е скулптура на раждащата богинята майка, заобиколена от лъвове!
В Централна Анатолия, пътят на tvart минава през царството на хетите. Достигнало разцвета си през второ хилядолетие преди Христа, то се противопоставя на силната армия на древен Египет, води битки с Асирия и Вавилон и ни е оставило в наследство изумително красива порти със сфинксове и лъвове, както и каменни релефи разположени под открито небе, изобразяващи анатолийски богове и герои.
И три сензации!
Турското министерство на културата и туризма разреши на режисьора Стилиян Иванов да отвари и заснеме гробната камера на небезизвестния цар Мидас и зрителите на tvart ще могат да видят тайните й още тази есен.
За Фригия от първо хилядолетие преди Христа говорят кадрите на оператора Мирослав Евдосиев и от едно друго световно известно място – Гордион, столицата на фригите и мястото, където Александър Македонски разсича „гордиевия възел“, сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел.
Третата сензация, на която се натъкна екипът на tvart в земите на днешна Турция, касае най-известния човек и бог от древността до наши дни – Христос. Може би всички са чували за къщата на Дева Мария, за рожденото място на св. Николай и ап. Павел, но едва ли някой знае, че езикът на който е проповядвал Христос може да бъде чут и в наши дни. Да! Уж мъртвият език на божия син ще прозвучи по tvart след броени седмици. Защото, на повече от 2000 км. от България, близо до град Мардин се намира манастир, в който литургиите се водят на ... арамейски.
Тези и още много други неща снима в момента dodofilm в земите на Анатолия, които повече от всички други крият големите тайните на човешкия път от девето хилядолетие преди Христа до наши дни. Тайни, които tvart, по покана на Турското министерство на културата и туризма, ще разкаже на България и света в последните дни на отиващата си година.

>>>





СЛЕД 50 ДНИ

В ПУСТИНИ, МОРЕТА, ПЛАНИНИ И ЕЗЕРА

ПРИКЛЮЧИХА СНИМКИТЕ ЗА ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА

П Ъ Т Я Т Н А Ц И В И Л И З А Ц И Я Т А

70 милиона жители ще гледат наш филм догодина

Още в края на тази година, за коледните и новогодишните празници, tvart ще стартира документалната поредицата за Месопотамия, Анатолия и Тракия. Продуцентът на историческата сага - Dodofilm, ще я разпространи на DVD на български и английски, както и ще организира представянето й в някои градове на България и света.

Премиерата на първите две части „Траките" ще бъде на 20 ноември в Аудиториума на трибунала в Хага, Холандия по покана на Алианс Франсез. На премиерата ще присъства авторът и режисьор Стилиян Иванов и операторът Мирослав Евдосиев.

Голяма част от сцените за останалите три части са заснети на територията на съвременна Турция, със съдействието на Турското министерство на културата, защото именно тук са оставили своите следи траки, хети, египтяни, асирийци, фриги, лидийци, перси, македонци, ликийци, комагени, елини, римляни, араби, византийци, латини, селджуци и османци.

Зрителите ще видят едни от най-старите следи от човешки крак запечатани във вулканична лава преди 17 000 години, както и скални рисунки на 11 000 години намерени в земите на Анатолия.

Родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес, Милет и Ендара; гробницата на цар Мидас, чиято гробна камера бе отворена специално за снимките на филма и гробниците от Мира и Немруд, включени в списъка на Юнеско; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария, живия език на Христос, мощите на св.Николай, танцът на дервишите... ще илюстрират зараждането на човешката цивилизация.

Освен за боговете и героите документалната поредица ще разкаже и за големите битки на древността - тази за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски, който в град Гордион - столицата на фригите, разсича „гордиевия възел", сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел. ...

Вълнуващ полет с балон над скалите на Каподокия, потапяне във водите на Памуккале и пътешествие с камили през пустинята, са поетичното обяснение на факта, че именно от тази част на света започват първите стъпки на човешката цивилизация. А оживените пазари на Дамаск, модерните небостъргачи на Истанбул и хилядите туристи дошли от цял свят ще ни убедят, че не всичко по тези земи е история.

Второто посещение на екипа на tvart.info в Турция предизвика интереса на над 20 електронни и печатни медии от южната ни съседка.

Режисьорът Стилиян Иванов съобщи на турските медии, че вече продуцентът oт Dodofilm Деян Неделчев търси начини филмът "Пътят на човешката цивилизация" да бъде показан не само в България и света, а и в най-големите градове на седемте области на Турция.

Кадрите на операторът Мирослав Евдосиев ще бъдат излъчени и в някои от профилираните канали, ставайки достояние на 70 милиона жители.

В заключение може да кажем, че земите на Тракия, Месопотамия и Анатолия, повече от всички други, крият големите тайните на човешкия път от древността до наши дни. Тайни, които телевизия tvart, ще започне да разкрива на България и света в последните дни на отиващата си година.

tvart / Turkofil

Read more...

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP