Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Орхан Памук получи Нобелова награда за литература




Орхан Памук получи Нобелова награда за литература

1 млн и 300 хил долара е премията за лауреата



Турският писател Орхан Памук получи нобеловата награда за литература, съобщиха световните медии. Лауреатът получава чек от 1 млн и 300 хиляди долара.

Памук е роден през 1952 в Истанбул, завършва Робърт колеж и Истанбулския технически университет. През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност. Завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977, а от 1985 до 1988 посещава Университета Колумбия в Ню Йорк и Университета на Айова.

През 2005 г две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления, във връзка с Арменския геноцид от 1915-1917 и избиването на 30 000 кюрди от турското правителство. През януари 2006 обвиненията са отхвърлени по процедурни причини, след като в редица европейски държави биват организирани протести в негова подкрепа.

В романите си, представителни за късния постмодернизъм, Памук се опитва да съчетае традициите на европейската литература и османската изящна словесност. Писателят се интересува от османската култура и сблъсъка между "източно" и "западно", което е основна тема в "Името ми е червен" и "Бялата крепост".

Сред основните претенденти за Нобелова награда за литература тази година бяха сирийският поет Адонис и полския журналист Ришард Капущински.

Работата на Академията, определяща лауреата протича една година. До 1 феврурари приключва издигането на кандидатите, чийто брой обикновено достига до 350. След това академиците обсъждат номинираните и до 1 април представят предарителния списък от 20 имена. Преди летния отпуск те се съкращават до 5 и в край на октомври Академията избира победител след гласуване.

758 души и 18 организации са получили досега Нобелова награда за 105 години от историята на нейното връчване. В своето завещание от 27 ноември 1895 година Алфред Нобел отбелязва отличия в пет направления: физика, химия, физиология (медицина) литература и награда за мир.

През 1900 година е създаден независим Фонд на Нобел с начален капитал 31 милиона шведски крони. Първата премия е присъдена на 10 декември 1901 г. От 1969 г, по инициатива на Шведската банка, се присъжда награда и за икономика.

Нобел е роден в Швеция на 21 октомври 1833 година и умира в Италия на 10 декември 1896 г. През своя живот е патентовал 355 изобретения, първи сред които са динамитът и детонаторът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP