Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският писател Орхан Памук спечели Нобеловата награда за литература





Турският писател Орхан Памук спечели Нобеловата награда за литература

Турският писател Орхан Памук спечели Нобеловата награда за литература
Орхан Памук, снимка: Habervitrini.com

Bulgarian Post
12.10.2006 г.

54-годишният Памук спечели репутацията си заради заведено дело срещу него по обвинения, че е писал за убийството на стотици хиляди арменци по време на Първата световна война в Турция.

Присъдена от Шведската академия, литературната награда се придружава и от чек от 10 милиона крони (1.36 милиона долара).

„В търсенето на меланхоличната душа на неговия роден град, Памук откри нови символи за сблъсъка и преплитането на културите. Памук каза, че израства, той претърпява промяна от традиционната османска семейна обстановка към по-ориентиран към уестърна начин на живот. Памук пише за това в първия си публикуван роман, семейна хроника, която е в духа на Томас Ман и следва развитието на семейството в продължение на три поколения“, казват от академията.

Орхан Памук е роден през 1952 г. в Истанбул. Учи архитектура в Истанбулския технически университет. През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност. Завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977 г., а от 1985 до 1988 г. посещава университета Колумбия в Ню Йорк и университета на Айова. През 1982 г. се жени, но през 2001 г. се развежда. Романите му са преведени на над 40 езика.

През 2005 г. две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления във връзка с Арменския геноцид от 1915-1917 и избиването на 30 000 кюрди от турското правителство. Според закон от 2005 г. това е незаконно някой да обижда турците, републиката и турското Велико народно събрание. През януари 2006 г. обвиненията са отхвърлени по процедурни причини.

В романите си Памук се опитва да съчетае традициите на европейската литература и османската изящна словесност. Подчертан е интересът му към османската култура, а сблъсъкът и взаимодействията между "източно" и "западно" са основната тема в романите му "Името ми е Червен", „Сняг“ и "Бялата крепост". Той е публикувал 6 книги на английски език, първата, от която е „Бялата крепост“, която е исторически роман, чието действие се локализира през ХVІІ век в Истанбул.

Миналогодишният носител на Нобеловата награда за литература беше британският драматург Харолд Пинтер, гръмогласен критик на външната политика на САЩ. Тази награда предизвика обвинения, че Шведската академия е била анти-американски настроена с леви нагласи и политически мотиви.

Нобеловата награда за литература се дава за няколко творби, за цялостно творчество, а не само за една индивидуална книга. Наградата за мир ще бъде обявена на 13 октомври.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP