Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Почина знаковият експремиер на Турция Бюлент Еджевит


81-годишният ветеран на турската политика бе 5 пъти премиер на страната и даде заповед за турското нахлуване в Кипър

Бюлент Еджевит със съпругата си Рехзан през последните години от живота си.

По време на последния си премиерски мандат през 2002 г.

С друг знаков лидер на региона, покойния лидер на Палестинската Автономия Ясер Арафат.

С наследника си Зеки Сезер, на конгрес на Демократичната лява партия през 2005 г.

Късно снощи във Военномедицинската академия в Анкара на 81-годишна възраст почина един от най-знаковите политици в Турция през последните 45 години, бившият дългогодишен премиер на страната Бюлент Еджевит (Bulent Ecevit), съобщава France Presse. Еджевит бе хоспитализиран вследствие прекаран тежък инсулт на 18 май т. г. Оттогава той се намираше в кома и не дойде в съзнание до смъртта си. През миналата седмица състоянието на бившия турски лидер сериозно се е влошило, като били отчетени тежки нарушения в дейността на кръвоносната и дихателната му система.

Председателят на Демократичната лява партия на Турция (Democratic Left Party), основана от съпругата на Еджевит, Рeхзан, през 1985 г. и ръководена от съпруга й до оттеглянето му от политиката през 2002 г., Зеки Сезер (Zeki Sezer), обяви, че бившият лидер на турската левица е починал около 22,40 ч. снощи в интензивното отделение на Военномедицинската академия GATA от “колапс на респираторните и обменни функции на организма, които са започнали да се влошават през последната седмица”.

Бюлент Еджевит е един от най-известните политици в историята на Турция. Той влиза в парламента още през 1957 г., а през 1974 г. оглавява Републиканската народна партия на Турция и правителството на страната. Оттогава той още 4 пъти е преизбиран за поста министър-председател и напуска властта едва през 2002 г., когато губи поредните парламентарни избори от сегашния турски премиер Реджеп Тайип Ердоган.

През юли 1974 г., 400 000 турски войници правят десант на о-в Кипър, а световните правителства остро осъждат инвазията и човека, дал заповедта за нея, премиер Бюлент Еджевит, припомня BBC News. В резултат на започналия военен конфликт с Гърция и последвалата го бежанска криза, 180 000 кипърски гърци са принудени да напуснат завинаги домовете си в северната част на острова, която и до момента е в турски ръце. Кризата, която бележи безпомощността на международната дипломация, слага началото на десетилетната “Студена война” между Гърция и Турция.

Роденият на 28 май 1925 г. в Истанбул, Мустафа Бюлент Еджевит, завършва литература в реномирания Robert College. Преди да влезе в света на политиката, Еджевит се занимавал с литературна дейност и бил известен с преводите си на английските класици на турски език. Като пресаташе на турското правителство, в края на 40-те години на миналия век, Еджевит е командирован в турското посколство в Лондон. През този период, който той определя като един от най-щастливите през живота си, Еджевит следва история и древни езици в Института за ориенталски и африкански науки на Университета в Лондон (London University's School of Oriental and African Studies).

След завръщането си в Турция, той се присъединява към реформистката Републиканска народна партия (RPP), основана от “бащата на модерна Турция”, Кемал Ататюрк, и през 1957 г. става най-младият депутат в турския парламент. Оттам Еджевит започва дългогодишния си успешен поход към властта, но тъй като така и не завършва висшето си образование, никога не успява да се кандидатира за президент на Турция.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP