Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Десетки хиляди души почетоха паметта на Бюлент ЕджевитДесетки хиляди души почетоха паметта на Бюлент Еджевит


В памет на Бюлент Еджевит в Анкара бяха пуснати бели гълъби - символ на мира. Снимка вестник "Миллиет"

Bulgarian Post
11.11.2006 г.

Бившият турски премиер беше смятан за един от най-големите политици на страната в последните 50 години. Еджевит ще остане в историята с решението си да изпрати турски войски в Кипър след преврата през 1974 г. и с проевропейската си политика, благодарение на която Турция получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Десетки хиляди души се стекоха по улиците на турската столица Анкара, за да почетат погребението на бившия министър-председател на страната Бюлент Еджевит. Еджевит почина на 5 ноември на 81-годишна възраст, след като прекара шест месеца в кома.

В Анкара се провеждат серия церемонии, които ще завършат с погребение с държавни почести. Първоначално погребението беше насрочено за 8 ноември, но беше отложено, за да може повече хора да присъстват на него.

В началото на деня беше отслужена кратка религиозна служба във военно-медицинската академия Гюлхане, в която почина Еджевит. На службата присъстваше и началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили ген. Яшар Бюканът.

Членове на партията пуснаха на свобода бели гълъби по време на церемонията. „Ние винаги ще те обичаме, ти винаги ще ни липсваш“, каза настоящият председател на Демократичната лява партия Зеки Сезер. Той допълни, че Еджевит е бил "човек на мира".

Турски политически лидери присъстваха на церемонията в парламента, а десетки хиляди се стекоха към най-голямата джамия в Анкара Коджатепе за молитва в памет на Еджевит.

Катафалката, превозваща тленните останки на Еджевит, премина през града. Много от гражданите развяваха турски знамена и носеха портрети на бившия премиер, който беше един от най-влиятелните политици в Турция за последните 50 години.

Процесията се охранява от поне 10 000 полицаи, тъй като се очакваше на погребението да има протести от страна на привържениците на секуларистите в Турция срещу правителството на умерените ислямисти. Няколко булеварда са затворени, а всички полети над града са отменени.

Еджевит ще остане в историята с решението си да изпрати турски войски в Кипър след преврата през 1974 г. на острова, иницииран с подкрепата на Гърция. Той беше считан за умерен, компромисен и честен политик и може най-изявения представител на турската съвременна левица.

Бюлент Еджевит беше основна фигура в приемането на Турция за кандидат за член на ЕС. По време на управлението му беше заловен и лидерът на кюрдските сепаратисти Абдула Йоджалан.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP