Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Започва мащабна реконструкция на ГКПП Капъкуле

В началото на идната година започва мащабна реконструкция и модернизация на най-големия граничен пункт на Турция- Капъкуле, информира Дойче веле.

Той е връзката по суша на Турция с България и европейските държави. След като България влезе в евросъюза, външната граница на ЕС опря до този ГКПП. От тук минава около 70 % от турския износ и внос и пътникопотокът от Европа за Азия и обратно.

Въпреки това обаче Капъкуле силно е изостанал от съвременните изисквания. Инфраструктурата е от края на 70-те години, първобитни, далеч под съвременните стандарти са митническите съоръжения, преминаването е съпроводено с големи притеснения за пътниците, безмитната магазинна система създава условия за корупции и подкупи.

"Особено е наложително да подновим остарялата инфраструктура според европейските стандарти. Така че Капъкуле да стане в истински смисъл вратата към Европа", казва Ръфат Хисарджъклъоглу, президент на Асоциацията на турските борси и палати.

Асоциацията е инвеститор и изпълнител на проекта. Около 100 млн. долара е инвестиционният проект. Изпълнението се предвижда да продължи около 18 месеца.

На входа за турската страна откъм Капитан Андреево ще има 13 пътнически перона за пътници и 5 перона за тировете. А на изхода 7 перона за пътници и 6 перона за тировете.

Освен това ще се въведе система за преминаване с електронни карти, подобна на тази, която е въведена на българската страна на пункта Лесово-Хамзабейли, обясни Хисарджъклъоглу.

Целта е всички операции да бъдат поставени под единен контрол, тъй като сега те преминават през няколко институции, което ги разводнява. Предвижда се също да се построи голям автомобилен паркинг за тировете, които сега образуват дълги опашки край пътя в очакване да преминат на митницата.

Безмитните магазини, които създават големи проблеми за търговията, ще бъдат събрани под шапката на една фирма, за да се улесни контролът. Капъкуле ще продължи да работи докато трае реконструкцията, която ще се извърши на два етапа.

Една част от потока все пак ще се пренасочва към Лесово-Хамзабейли, където също са направени подобрения, за да поеме трафика.

Въпреки това се очаква, че ще има големи затруднения при преминаването на пътниците особено през летните месеци, когато живеещите в Европа турски граждани и много чужди туристи идват на почивка в Турция.

Особено тревожна е перспективата за тировете.

Припомняме, че преди няколко часа хиляди автомобили бяха блокирани на граничен контролно-пропускателен пункт .

News>bg,25.12.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP