Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

САЩ ще помагат на Турция в борбата срещу ПКК

Джордж Буш посрещна Реджеп Тайип Ердоган в Овалния кабинет на Белия дом

[Reuters]

Буш обеща на Ердоган разузнавателен обмен

САЩ дадоха зелена светлина за военна операция на Турция в Северен Ирак, предадоха агенциите след срещата между американския президент Джордж Буш и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган късно в понеделник във Вашингтон. Буш обеща на госта си помощ в борбата срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). "ПКК е терористична организация. Тя е враг на Турция, на Ирак и на САЩ", каза американският президент след разговора с турския министър-председател в Белия дом.


Говорителката на Буш Дейна Перино съобщи, че на срещата са били обсъдени "ограничени и целенасочени акции", които турската армия ще проведе срещу кюрдските сепаратисти. Американският президент щедро е предложил обмен на разузнавателни сведения и контакт между американската и турската армия. "За да заловите тези, които убиват хора, ви трябва добро разузнаване. Разговаряхме за необходимостта нашите военни да бъдат в постоянна връзка", заяви Буш, цитиран от Ройтерс. Според турския вестник "Хюриет" новото сътрудничество би могло да се изразява в предоставяне на информация от Вашингтон за местоположението на частите на ПКК, които искат да нахлуят от Северен Ирак в Турция.
Ердоган изрази задоволство от срещата, като подчерта, че отдава важно значение на сътрудничеството със САЩ. "Ние не желаем война. Мандатът на турския парламент се свежда само до операция срещу ПКК. Ние не искаме да се разпростираме в Ирак", посочи турският премиер, цитиран от Би Би Си. Ердоган обаче наблегна, че търпението на Анкара към кюрдските бунтовници е вече към края си. Докато разговаряше с американския президент, кюрдски демонстранти протестираха пред Белия дом. Преди пристигането си във Вашингтон Ердоган обяви, че очаква конкретни стъпки от американското правителство. Анкара критикува както американските, така и иракските власти, че нямат последователен подход срещу ПКК, която в последните месеци многократно атакува позиции на турската армия. По южната си граница Турция е разположила вече близо 100 000 войници, готови за масирана операция срещу ПКК.

dnevnik>bg,6.11.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP