Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Демонстрация в Истанбул срещу Ердоган

Близо 300 000 турски граждани протестираха в Анкара малко преди горещата фаза на предизборната кампания срещу кандидатурата на ислямско-консервативния министър-председател Реджеп Ердоган.

Досега Ердоган не е заявил официално дали ще се кандидатира за президентския пост.

Турският президент се избира от парламента, в който управляващата ислямско-консервативна партия на Ердоган има явно мнозинство.

В края на тази седмица сегашният президент Ахмет Недждет Сезер предупреди, че светската система на управление в Турция е изправена пред най-голямата опасност след основаването на републиката през 1923 г.

В реч във Военната академия в Истанбул той зави, че смята, че се води кампания за подкопаване на въоръжените сили на страната. Бъдещият президент трябва според него не само на думи, но и с дела да застане зад постановеното в турската конституция разделение на държавата и религията.

Независимо че музиката беше силна и лозунгите ударни, два часа след започването на голямата демонстрация в Анкара демонстрантите като че ли не бяха постигнали целта си. Преди всичко на демонстрацията бяха дошли много по-малко хора, отколкото се очакваше.

Прогнозите бяха за един милион демонстранти. Събралите се демонстранти протестираха срещу евентуалната кандидатура на сегашния министър-председател Ердоган за президент на предстоящите избори.

Реджеп Тайип Ердоган е според тях прикрит ислямист, който може да предаде политическите принципи на основателя на републиката Кемал Ататюрк, а именно лаицизма и силната военна власт. Партията на Ердоган има мнозинство в парламента. Един от демонстрантите заяви:

"Тук сме, за да покажем, че защитаваме основните ценности на републиката, принципите на модерна лаицистична Турция. Нашата цел е да спасим републиката. Тази е единствената ни цел."

Дали тревогата на протестиращите е основателна, засега не може да се прецени. Досега Ердоган не е заявил официално дали изобщо ще се кандидатира за президент.

Освен това в демонстрацията участваха 300 разнородни групи, сред тях имаше представители на най-голямата опозиционна партия, Народнорепубликанската партия, на революционните работнически съюзи, както и на националистическия съюз за съхраняване на принципите на Ататюрк, който ръководеше демонстрацията.

Привържениците на светския ред в Турдция се страхуват, че ако сегашният премиер Ердоган, чиято управляваща Партия на справедливостта и развитието е с ислямистки корен, или някой близък до премиера спечели президентските избори идущия месец, правителството ще може да въведе ислямистка програма за управление.

Едномесечната процудура на предстоящите президентски избори започва в понеделник. През първите десет дни партиите номинират кандидатите си, след което в крайна сметка държавният глава се избира от парламента в Анкара.

В него партията на Ердоган има подавляващо мнозинство, така че нейният кандидат и без други ще получи необходимото мнозинство. Така погледнато, демонстрацията в Анкара не би могла да попречи за президент да бъде избран ислямистки политик.

Но тя ясно показва колко дълбоко разпокъсана е понастоящем турската република. От една страна са така наречените републиканци, които демонстрираха, от друга страна са привържениците на Ердоган, които често въпреки ислямската си вяра са осезаемо по-либерални от привържениците на принципите на Ататюрк.(news>bg,15.04.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP