Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция отменя скандалния член 301



Турски депутат чете книга за член 301 от наказателния кодекс на среща на комисията по правосъдието. През следващата седмица, след няколко години критики от ЕС, парламентът ще гласува отмяната на спорния член. Снимка: Ройтерс

Щастлив е този, който казва: “Аз съм турчин.” Този националистически лозунг е на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция. Наличието му в училища, болници и казарми може да обясни защо Турция изпитва трудности да изпълни едно основно изискване за членство в Европейския съюз – да промени закона, който забранява обиди към турската идентичност.

В петък комисията по правосъдие на турския парламент започна да обсъжда правителствено предложение за смекчаване на член 301 от Наказателния кодекс на Турция, който беше използван за съдебно преследване на лауреата на Нобелова награда Орхан Памук и на други интелектуалци. Европа казва, че законът трябва да бъде отменен, защото ограничава свободата на словото, но много турци са против, тъй като виждат в това намеса във вътрешните им работи.

Очаква се управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган да одобри поправката, когато парламентът гласува във вторник. Критиците казват обаче, че правителственият план е половинчата мярка, опит да бъдат успокоени острите опоненти на закона, без да бъдат изолирани неговите поддръжници. Дженгиз Актар, експерт по ЕС в университета Бахчешехир в Истанбул, изрази увереност, че очакваната поправка ще има минимално влияние върху опитите на Турция да се присъедини към европейския клуб. Той отбеляза също, че има поне 20 други члена в турския наказателен кодекс, които “имат същия замисъл - да убият свободата на словото”.

Според член 301 максималната присъда за опетняване на турската идентичност или обида към институциите на страната е три години затвор. Правителственото предложение ще я намали на две години и ще въведе условна присъда за нарушителите, които правят това за първи път. Планът предвижда съдебното преследване по член 301 да бъде одобрявано от президента. Освен това членът ще се отнася за престъплението „опетняване на турската нация” - понятие, смятано за по-тясно от неясното “турска национална идентичност”.



Турският писател Орхан Памук, носител на Нобелова награда, на пресконференция на филмовия фестивал в Кан. Памук беше обвинен по чл. 301 за опетняване на турската идентичност, тъй като се обяви против арменския геноцид. Снимка: Ройтерс

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация Хюман райтс уоч заяви в декларация, че законът трябва да бъде отменен. Правителственото предложение само се мъчи да поправи формулировката му като запазва най-проблематичните му страни, посочи организацията. Тя цитира други юридически ограничения върху свободата на словото като турския антитерористичен закон и законите за престъпления срещу основателя на нацията.

Ататюрк създаде националистическия си девиз в опит да изгради силна Турция от руините на Османската империя - мрежа от територии в Европа, Африка и Близкия изток, които бяха обединени насилствено или в името на исляма. Той до голяма степен успя в обстановка на война, кланета и натиск от западните сили.

Днес много турци смятат, че нацията им е изправена пред същите заплахи като преди един век. Военните издигнаха лозунга на Ататюрк на хълмовете в Югоизточна Турция, където армията потушава бунта на кюрдските сепаратисти. Много студенти пеят лозунга на турски преди часовете. Той е изписан под статуите на Ататюрк в университети, футболни стадиони и край пътищата.

Опозиционната Партия на националистическото действие започна телевизионна рекламна кампания срещу промените в член 301, която включва рефрена: “Събуди се Турция! Време е за единство.” Фарук Бал, заместник-председател на партията, заяви, че смекчаването на закона ще позволи на кюрдските бунтовници безнаказано да пропагандират срещу турската държава.

Поддръжниците на член 301 казват също, че някои европейски страни, сред които Германия, Италия и Холандия, имат подобни закони. Опонентите обаче посочват, че Турция прилага своите много по-стриктно. Хрант Динк, етническият арменски журналист, който беше убит през 2007 година, беше преследван по член 301 за това, че нарече масовите убийства на арменци от турци в началото на 20-ти век “геноцид”. Убиецът на Динк беше тийнейджър, повлиян от крайните националисти, а опечалените близки свързаха смъртта му с атмосферата на враждебност във връзка със съдебните проблеми на журналиста. Динк беше получавал многобройни заплахи със смърт.

Правителството на Ердоган търпи критики за бавния напредък в изискваните от ЕС реформи и в Турция, а ислямско ориентираната партия е обезпокоена от опитите на прокуратурата да я забрани, защото нарушава светските принципи, създадени от Ататюрк.
Мурат Бегле, ляв писател, който беше преследван по член 301, предложи турската държава да поеме обидите и критиките без да прибягва към отмъщение чрез закона. „Който нарушава основните принципи на приличието, се наказва сам. Защо да го взимаме насериозно”, пита той в интервю за телевизия АП.

По БТА

e-vestnik,23.04.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP