Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

В Турция вече не е престъпление да се критикува държавата

Елена Коцева

Парламентът на Турция след девет часови дебати рано тази сутрин прие законопроект, който смекчава член 301 от Наказателния кодекс.

Този член засяга свободата на словото и е остро критикуван от страните-членки на Европейския съюз.
Промяната му е едно от условията, които съюзът поставя, за да се започнат по-сериозни преговори за присъединителен процес на Турция.

По член 301 са съдени редица писатели, учени журналисти, сред тях и лауреата на Нобелова награда Орхан Памук.

„За" поправката са гласували 250 депутати от управляващата Партия на развитието и справедливостта, възглавяване от премиера Таип Ердоган. „Против" са гласували 65 депутата.
Законопроектът ще бъде изпратен за утвърждаване от президента на Турция и ще влезе в сила едва след това.

Турското правителство нееднократно е давало гаранции, че ще внесе съответните поправки в законодателството, което предвижда до три години затвор за изказвания, които засягат държавата и властта и представляват оскърбление на нацията.

В новата редакция за деянията, които попадат под този член, се предвижда до две години затвор, а правото да възбужда разследване по отношение на лица се дава само на министъра на правосъдието.

В поправката се подчертава, че „заявления, които са направени с цел критика на властта, не се явяват престъпления сами по себе си" и предишната обща формулировка „оскърбление на нацията" е заменена с конкретно посочване на държавните институции - Република Турция (като държава), Великото национално събрание (парламента), правителството и органите на държавната власт.

Не е изключено опозицията на атакува законопроекта в Конституционния съд.

нюз.бг,30.04.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP