Тайната формула е разкрита
Тайната формула на „Кока - Кола", пазена от известната компания като зеницата на окото си от 1886 година, е разкрита - съобщава РИА Новости. Кореспондентът на руската информационна агенция в Анкара е разговарял с ръководителя на действащата в Турция организация "Световен съвет на Фонда на Свети Николай" Муаммер Карабулут (Muammer Karabulut).
През септември миналата година Карабулут е предявил иск в съда срещу „Кока - Кола", настоявайки за разкриване на формулата на произвежданата от компанията разхладителна напитка.
„Стана ни известна най-пазената в света професионална тайна. Разбрахме формулата на Кока-Кола, изучавайки материалите, които адвокатите на компанията ни предоставиха по време на процеса, течащ в съдилището за дела на потребителите в Анталия", казал е Карабулут.
Тайната рецепта на аптекаря от Атланта Джон Пембертон, по думите на Карабулут, включва: „захар (%10.58 W/V), фосфорна киселина (0.544 G/L), кофеин (150 MG/L), карамел (%0.11), въглероден диоксид (7.5 G/l) и екстракт на "Кока-Кола" (%0.015 W/V)".
И по-рано в пресата се е появявала информация за състава на напитката, но тя не е била толкова подробна и не е съдържала точни сведения за екстракта. Съобщавано е, че „Кока-Кола" съдържа екстракт от различни листа, корени на дървото мимоза и ароматични добавки - продължава Карабулут.
„Според резултатите от проведеното от нас изследване бе установено, че този екстракт е комбинация от естествения оцветител кармин или хранителната добавка кошинил (cochineal), която се получава от кошинилни червеи. В хранителната промишленост тя също така е известна като карминова киселина, на която е присъден международният индекс Е-120". Карабулут не е уточнил какво точно изследване е било провеждано.
Според турските закони няма забрана за използване на натурални оцветители в производството на разхладителни напитки. Но някои религии смятат за грях употребата на насекоми за хранителни цели, а също и напитки от тях.
Карабулут е напомнил, че процесът срещу „Кока-Кола" е възбуден върху местното законодателство, което разпорежда производителите на хранителни стоки да информират купувачите си за съдържащите се в тях вещества.
„Даже на бутилките с проста вода, които се продават в Турция, има пълна информация за съдържащите се вещества". А „Кока-Кола" скриват информация, на която потребителите имат право по закон.
„Заради здравето на нашите деца искаме да знаем какви именно вещества се използват за производството на напитката и не са ли те вредни. „Кока-Кола" не може да произвежда продукцията си в Турция, ако на етикетите на разхладителни напитки няма подробна информация за съдържащите се в нея вещества". Това Карабулут е казал за журналистите преди започването на процеса.
Главата на Световния съвет на Фонда на Свети Николай ще изиска от „Кока-Кола" поместване на формулата на напитката върху етикета. Той не изключва, че следващият етап от съдебната тъжба ще бъде в Касационния съд на Турция.(Тайната формула на „Кока - Кола", пазена от известната компания като зеницата на окото си от 1886 година, е разкрита - съобщава РИА Новости. Кореспондентът на руската информационна агенция в Анкара е разговарял с ръководителя на действащата в Турция организация "Световен съвет на Фонда на Свети Николай" Муаммер Карабулут (Muammer Karabulut).
През септември миналата година Карабулут е предявил иск в съда срещу „Кока - Кола", настоявайки за разкриване на формулата на произвежданата от компанията разхладителна напитка.
„Стана ни известна най-пазената в света професионална тайна. Разбрахме формулата на Кока-Кола, изучавайки материалите, които адвокатите на компанията ни предоставиха по време на процеса, течащ в съдилището за дела на потребителите в Анталия", казал е Карабулут.
Тайната рецепта на аптекаря от Атланта Джон Пембертон, по думите на Карабулут, включва: „захар (%10.58 W/V), фосфорна киселина (0.544 G/L), кофеин (150 MG/L), карамел (%0.11), въглероден диоксид (7.5 G/l) и екстракт на "Кока-Кола" (%0.015 W/V)".
И по-рано в пресата се е появявала информация за състава на напитката, но тя не е била толкова подробна и не е съдържала точни сведения за екстракта. Съобщавано е, че „Кока-Кола" съдържа екстракт от различни листа, корени на дървото мимоза и ароматични добавки - продължава Карабулут.
„Според резултатите от проведеното от нас изследване бе установено, че този екстракт е комбинация от естествения оцветител кармин или хранителната добавка кошинил (cochineal), която се получава от кошинилни червеи. В хранителната промишленост тя също така е известна като карминова киселина, на която е присъден международният индекс Е-120". Карабулут не е уточнил какво точно изследване е било провеждано.
Според турските закони няма забрана за използване на натурални оцветители в производството на разхладителни напитки. Но някои религии смятат за грях употребата на насекоми за хранителни цели, а също и напитки от тях.
Карабулут е напомнил, че процесът срещу „Кока-Кола" е възбуден върху местното законодателство, което разпорежда производителите на хранителни стоки да информират купувачите си за съдържащите се в тях вещества.
„Даже на бутилките с проста вода, които се продават в Турция, има пълна информация за съдържащите се вещества". А „Кока-Кола" скриват информация, на която потребителите имат право по закон.
„Заради здравето на нашите деца искаме да знаем какви именно вещества се използват за производството на напитката и не са ли те вредни. „Кока-Кола" не може да произвежда продукцията си в Турция, ако на етикетите на разхладителни напитки няма подробна информация за съдържащите се в нея вещества". Това Карабулут е казал за журналистите преди започването на процеса.
Главата на Световния съвет на Фонда на Свети Николай ще изиска от „Кока-Кола" поместване на формулата на напитката върху етикета. Той не изключва, че следващият етап от съдебната тъжба ще бъде в Касационния съд на Турция.(Money>bg))