Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Масово връщат турските имена

Масово връщат турските имена


Пътуваме без визи до Турция

Петък се оказа щастлив ден за всички български граждани с турско самосъзнание, защото управляващите взеха две важни за тях решения – връщането на турските имена да бъде без ограничения във времето и да пътуваме без визи до Турция.

Приетите от парламента промени в Закона за гражданската регистрация предвиждат децата на починалите български граждани в периода 1 януари 1984 г. - 26 ноември 1993 г., чиито имена са били принудително променени, да могат посмъртно да възстановят имената на родителите си. Промяна на имената бе възможна и досега, но съществуваше краен срок 31 декември 2005 г. Измененията, внесени от народния представител от ДПС Ахмед Юсеин, бяха подкрепени от 139 народни представители. По негово предложение този срок вече отпада. Основният аргумент на депутата бе, че много от децата са се разпръснали, живеят в различни държави и подписването на общата декларация пред нотариус е трудно осъществима.

За българите, пътуващи до Турция пък, бе въведен пълен безвизов режим. Български граждани с валидни обикновени паспорти ще могат да влизат, да преминават транзит и да напускат територията на южната ни съседка през всички гранични КПП-та без визи за срок до 90 дни в рамките на шест месеца. Това предвижда Спогодбата за изменение на Визовата спогодба между България и Турция от 1993 г., която беше подписана от зам.-министъра на външните работи Любомир Кючуков и от турския посланик у нас Мехмет Гюджюк. Турските граждани, които имат валидни шенгенски визи или разрешения за пребиваване, издадени от държави от ЕС, Швейцария и Лихтенщайн, няма нужда да имат транзитни визи за България. Те ще могат да преминат транзит без визи за срок до пет дни. За турските граждани, които не отговарят на това условие, ще продължат да се изискват визи за транзитно преминаване през страната ни.

Същевременно днес парламентът прие на второ четене промени в закона за чужденците в България. Според закона гражданите на ЕС, на Швейцария, Исландия и Норвегия вече не се смятат за чужденци у нас. Това означава пък, че сънародниците ни в Турция, Македония и Сърбия, които нямат български паспорт, ще се смятат за чужденци. При подаване на заявление за виза от чужденците ще се събират лични данни, включително и биометрични параметри.
(23-03-2007,vsekiden>com)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP