Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция не е предприела официални действия

Турция не е предприела официални действия за получаване от България на т.нар. истанбулски османски архив, съобщава в. „Дневник". Пресконференция по темата ще се състои днес.

Архивът включва документи за Османската империя, попаднали в страната ни през 1931 г. във вагони със "стара хартия". Преди седмица радио "Дойче веле" съобщи, че Анкара разчита България да й върне документите, а турското финансово министерство подготвя законопроект за националния архив с такава цел.

Нито в официална писмена форма, нито устно от Анкара е идвало искане за връщане на оригинали, обясняват от институциите, съхраняващи османските документи - Главно управление на архивите и Народната библиотека.

Според специалисти вероятно е допусната неточност в появилата се информация за намеренията на турското правителство. Те предположиха, че става въпрос за продължаване на двустранния обмен на копия на османски документи.

Между България и Турция има спогодба още от 1993 г. за размяна на копия и документи на микрофилм. От Народната библиотека пък напомниха, че архивите са придобити чрез търговска сделка на частно лице - хартиените фабрики в Костенец и Княжево, а Турция няма основания да претендира за връщането им.

Близо 65 години след като в България започва описването и систематизирането на документите от Истанбул, техническата обработка е почти към края си. Има и идеи те да се систематизират в каталози. Неотдавна Ориенталският отдел към Народната библиотека е спечелил проект на Министерството на културата за над 100 хил. лв., с които да се реставрират документите.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP