Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Костас Караманлис и Таип Ердоган се надяват да изгладят поне част от различията помежду си

Посещението на гръцкия министър-председател е първото от 48 години насам. Целта на визитата е да бъдат подобрени отношенията между двете страни. Посещението е съпроводено от много напрежение и провокации и от двете страни. Въпреки това политиците на двете страни демонстрират желание за затопляне на отношенията.

Гръцкият министър-председател е на тридневно посещение в Турция. Това е първото посещение на гръцки премиер в Турция от 1959 г. и общо третото в гръцко-турските отношения. Елевтериос Венизелос е първият министър-председател на Гърция стъпил на турска територия. Това става в далечната 1930 г.

Турската полиция в Анкара следи много стриктно да няма провокации към гръцката делегация. Въпреки символичното значение на посещението на Караманлис, повечето анализатори са на мнение, че то няма да доведе до коренна промяна в отношенията между двете страни.

Въпреки това, лидерите на двете страни са категорични, че въпреки неразрешениете спорове Турция и Гърция могат да намерят начин да подобрят отношенията помежду си. Според тях това може да стане на базата на общи икономически проекти и взаимни отстъпки.

За какво спорят Гърция и Турция?

Гръцко-турските отношения винаги са били изпълнени с напрежение и често открита враждебност.

В момента двете страни имат различни позиции относно разделения остров Кипър. Гърция настоява Турция да признае Турция и Гърция имат и открити претенции една към друга. Турция наприемр настоява да бъде признат статута на турското малцинство в Област Тракия (северна Гърция). От своя страна Гърция настоява да има правото сама да определя морските си зони в Либийско море.

Двете страни спорят за определени зони в Егейско море и за въздушното пространство на граничната зона между тях. То често е нарушавано и от двете страни и е постоянен източник на напрежение.

Турция иска от своята съседка да забрани и преследва дейността на всякакви кюрдски организации на нейна територия.

news>bpost>bg,23.01.2008 г.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP