Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турските депутатки залагат на перли

При комшиите те са символ на душевен мир и здраве

Нахиде Дениз
Истанбул, специално
за "Стандарт"

В турския парламент властва перлата. Тя е любимото бижу на турските депутатки заради изискания вид, който придава на всеки тоалет. След изборите миналата година в парламента на комшиите влязоха рекорден брой жени народни представителки. В сравнение с предишния парламент техният брой скочи почти двойно и сега те са 50 от общо 550 депутати. За пръв път в историята на Турция две жени станаха и зам.-председателки на Меджлиса - Гюлдал Мумджу от опозиционната народнорепубликанска партия, която е съпруга на убития журналист Угур Мумджу, и Мерал Акшенер, също от опозиционната Партия на националистическото движение, която беше първата жена вътрешен министър при бившия премиер Тансу Чиллер.
Макар и сравнително малко на общия фон новите турски депутатки внесоха много шик и елегантност в парламента. Което е нещо непривично за монотонния, открояващ се главно с тъмните на цвят костюми, мъжки депутатски състав. И ако се съди по подмятаните под мустак комплименти, явно новата тенденция им харесва.
Дори беглият поглед върху жените депутати показва, че перлите са любимият женски накит на повечето от тях. Те са особена слабост на народните избранички от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Опозиционерките не остават по-назад. Те обаче като че ли предпочитат едноредните гердани от перли, а не двуредните като управляващите.
В Турция перлите се считат за символ на чистосърдечност, душевен мир и здраве. Двете зам.-председателки на парламента са ревностни привърженички на перлените аксесоари. В повечето случаи тоалетите им се допълват от два и повече реда от красивия накит.
Единствената министърка в кабинета по въпросите на семейството и децата Нимет Чубукчу се смята за най-елегантната ВИП дама на Турция. И тя в повечето случаи използва перлите, за да допринесат шик на облеклото й. Тя е почитателка и на обеците с бижуто. Депутатката Гайе Ербатур е единствената, която носи накит от сиви перли.
Някои от жените политици в Турция обаче предпочитат накити от скъпоценни камъни. В това отношение се отличава Азизе Сибел Гьонюл от управляващата партия. В накитите й преобладават тюркоаз, аметист и ахат. Някои депутатки пък допълват тоалетите си с тънки златни верижки.
Единствената, която се отличава от мнозинството, е депутатката от партията на Ердоган - Джанан Калсън. Тя изобщо не слага накити.
Но откъде идва тази слабост на турските депутатки към перлите? Особено като се има предвид, че в Турция златните накити са много разпространени. Специалистка по перлите коментира, че жените ги предпочитат, защото придават стил, без да са натруфени. Освен това създават впечатление за благородство и могат да се носят както през деня, така и с вечерни тоалети. А цените на перлите на турския пазар варират и се определят от качеството им. Започват от 1000 долара за лъскавите океански перли и стига до 30 000-40 000 долара.

в."Стандарт нюз",ЧЕТВЪРТЪК, 17 Януари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP