Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Закичиха кучето със златен медал

Овчарката Бак е митничар №1 в Турция

Заловила е два тона хероин

Истанбул
специално за "Стандарт"
от Нахиде Дениз


Преди време на сухопътния КПП Капъкуле на границата между Турция и България бе заловена най-голямата еднократна пратка хероин за последните 84 години - цели 565 кг. Медиите пощуряха и лично турският държавен министър по търговията Кюршат Тюзмен връчи медали на героите, участвали в операцията. В центъра на церемонията бе не някой друг, а немската овчарка Бак. Облечен в митническа униформа, с фуражка на главата, Бак стоеше мирно изправен на задните си крака, докато високият на ръст министър се привеждаше, за да му окачи държавен златен медал - високо отличие за борба срещу наркотрафика. Рекордното количество заловен хероин обаче е само пореден успех в "професионалната" биография на най-добрия митничар в Турция. Бак е разкрил досега на Капъкуле край Одрин 2 тона хероин. Славата му се носи из цялата страна и неслучайно е най-известното между 14-те кучета детектори по турските митници. Най-добрият нос на Турция души по Капъкуле, защото оттук минават около 70 на сто от турските товари и от пътническия поток от Европа за Азия и затова пунктът е ключов в балканския път на наркотрафика.
Бак означава в превод прозаичното "Виж", "Погледни". Родината на кучето е Унгария. Специалисти по наркотрафика го купуват от един резерват за кучета през 2004 г. и 13-месечният Бак преминава през обучение в специализирания център за кучета детектори край Анкара. Завършва с отличие, за което получава специална грамота и допълнителна порция храна. Грамотата може да се види окачена на видно място в митницата. През 2005 г. зачисляват Бак на щат към Генералната дирекция за гранична охрана и митници. Една година служи на Хамзабейли-Лесово, а в края на 2006 г. заради забележителните му постижения го прехвърлят на Капъкуле, на мястото на Еста, която изпращат в Анкара.
Началникът на Бак, митническият инспектор Фатих Рюштю Догруер е изключително доволен от подчинения си. "Досега много кучета са минали през ръцете ми, но Бак е с уникални възможности. Обонянието и интуицията му са изключително силни", разказва Догруер. И добавя, че докато при някои служители контрабандата може да мине незабелязано, кучето не прощава на никого, усети ли миризмата на наркотика, не представа да търси, докато не го намери.
Заради преданата служба Догруер гледа да поглезва от време на време Бак.
"Сутрин имаме общи игри, след това тренировки, но следобед правим това, което Бак най-много обича. Пътуваме с кола. Но само двамата.
Бак не позволява никой освен мен да му доставя това удоволствие", разказва шефът на Бак Догруер. Без преувеличение може да се каже, че на Капъкуле гледат немската овчарка като писано яйце. Бак е на специална диета, защото теглото му се държи под постоянен контрол. Според специалистите, за да разкрива успешно наркотици, кучето трябва да тежи между 25 и 30 кг. Освен това Бак минава всяка седмица през медицински преглед. На всеки три месеца му правят кръвни изследвания и специален ветеринарен екип се грижи за ваксините.

в."Стандарт нюз",ПОНЕДЕЛНИК, 28 Януари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP