Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Край Босфора вдигат къщи лукс на роми

Издействаха си привилегията с гьобеци и тъпани пред депутати



С нови къщи властите в Истанбул ще заменят паянтовите колиби на ромите, но обещават да не им развалят рахатлъка
ФОТО АВТОРЪТ

Истанбул, специално за "Стандарт", Нахиде Дениз

Общински булдозери сринаха вчера десетки къщи в населения с роми истанбулски квартал "Сулукуле". Още около 620 домове, повечето от които стари и паянтови, се предвижда да бъдат изравнени със земята. Тълпи от жени и деца гледаха сеир и даваха своя принос в гюрултията, други от бившите вече обитатели се изнесоха, а най-непримиримите потърсиха намесата на съда...
"Сулукуле" е най-старият квартал на Истанбул. За много местни, а и за чужденците, е и най-колоритният заради ромските традиции, запазени в автентичен вид. Организират се масови екскурзии, особено по Гергьовден, когато маанетата се леят няколко дни и нощи.
Разположен над живописния бряг на Босфора, "Сулукуле" е най-бедният и изостанал квартал на мегаполиса. Може би мнозина, които са минавали с електрическия влак покрай пролива, са виждали паянтовите, почти рухнали колиби, с ветреещо се пране. През 2005 г. по инициатива на община Фатих, в чиито граници е "Сулукуле", съвместно с дирекцията по опазване на културното наследство се изготви проект за рехабилитация и модернизиране на квартала.
Но ромите се обявиха против плановете. Те срещнаха подкрепата и на граждански организации с мотива, че ще се унищожат ромските традиции. По този повод за пръв път внушителна ромска делегация отиде в турския парламент. Протестът им се превърна почти в брожение, но охраната не разреши да внесат в парламента инструментите си. Те обаче му намериха колая, като измъкнаха табли и лъжици от парламентарния бюфет и пяха и хвърляха гьобеци пред депутатите.
Явно чупките в кръста и тресящите се прелести на мургавите дами им донесоха успех и така в проекта се направиха значителни ревизии. Окончателният вариант с участието на ромски представители бе подписан през ноември 2007 г. По думите на кмета на община Фатих Мустафа Демир, с 400 от 620 собственици на жилища е подписан протокол, според който ще им се изплащат по 400 лири на месец, за да си покриват наема, докато трае реставрацията, а след това ще се върнат в новите жилища, чиято стойност ще е около 100-120 хиляди турски лири, за което ще им се осигурят банкови кредити. А друга част ще бъдат настанени в общинските блокове в далечен квартал. Около 220 души обаче се противят, общината им е дала срок 15 дни за излизане.
Ръководителят на проекта архитект Мехмед али Юзер обещава, че в обновения квартал "Сулукуле" ще бъде запазен битът на ромите, къщите ще бъдат като досегашните, но на по 2, 3 и 4 етажа, в типичен турски стил. Общи терени за комшулук, задни дворове в къщите, дюкяни, чешми, търговски център, културен дом, в който ще се помещава център за ромска култура и музика, ще оформят цялостната панорама. Проектът за ромския квартал е първият от поредицата проекти за обновяване на старинния център на Истанбул и се финансира и от европейски фондове.

в."Стандарт нюз",ЧЕТВЪРТЪК, 31 Януари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP