Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

И Турция забранява пушенето на обществени места

Парламентът на Турция прие в петък законопроект за пълната забрана за пушене на обществени места, съобщи РИА "Новости" в петък. "Революционният проект", както го нарекоха местните медии, забранява да се пуши на местата за развлечения, включително в кафенетата и ресторантите, на стадионите и във всички видове транспорт. Освен това се премахва и рекламата на тютюневи изделия и те не трябва да се показват във филми, сериали и музикални клипове.

За нарушение на закона се предвижда глоба до 4.3 хил. долара. Само за хвърлен на улицата фас или кутия от цигари ще се плащат 18 долара.

От 1997 г. в Турция е забранено пушенето в офиси, където работят повече от четирима души, в спортните центрове, в медицинските, учебните и културните институти, както и и в самолетите.

Турските законодатели бяха тласнати към разработването на новия закон заради печалната статистика: в страната с население 65 млн. души всяка година от болести, предизвикани от пушенето, умират около 160 хил. души. Според официалните данни около 40% от турците над 15 години пушат. За един ден Турция потребява около 17 млн. пакети цигари.

Законопроектът трябва да бъде подписан от президента и след това ще влезе в сила. Най-вероятно забраната ще действа от средата на годината.

От началото на тази година пълна забрана за пушене на обществени места бе наложена във Франция.

mediapool>bg,4 януари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP