Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Осуетиха военен преврат в Турция

Заговорниците се целели в кабинета и Орхан Памук

Бивши военни готвели мащабен преврат в Турция. Те планирали да свалят правителството. Това трябвало да стане през 2009 г. Заговорниците са арестувани, предаде Ройтерс. Засега са задържани 35 души. Те се наричали Групата на Ергенекон. Тя е ръководена от бивш бригаден генерал. В нея влизат бивши офицери и адвокати с крайнодесни възгледи. Самото име Ергенекон идва от турската митологията и е символ на устрема.
Групата смятала да извърши поредица от бомбени атаки и политически убийства. Целта била да се предизвика хаос в страната. Това щяло да улесни да се свали кабинета следващата година.
Сред плановете на заговорниците влизало и убийството на турския писател и Нобелов лауреат Орхан Памук. За да осъществи пъкления си замисъл, групата трябвало да намери $1,67 млн. и пистолет "Глок", с който да го застреля, твърди в. "Миллиет". Турските националисти ненавиждат Памук, според който Турция е отговорна за смъртта на над един милион арменци през Втората световна война и на 30 000 кюрди през годините.
Срещу заговорниците вчера все още не бяха повдигнати обвинения. Полицаите ги следят от две години и половина, но миналата година попаднали на доказателства за намеренията им, като разкрили скривалище с експлозиви и оръжия в къща в Истанбул. Силите за сигурност са подслушали 460 телефонни разговора и са събрали досие от седем хиляди страници за групата. Според в. "Радикал" тя има влиятелни поддръжници сред военните, които отстояват светските принципи. Те са силно критични към правителството на Партията на справедливостта и развитието и нейните реформи с европейска насоченост.
Възможно е Ергенекон да стои и зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк, както и на италианския католически свещеник през 2006 г. Техни жертви вероятно са съдия от административния съд и са скроили бомбените атаки срещу в. "Джумхуриет", пише в. "Сабах". Кабинетът на премиера Реджеп Ердоган обещава да се бори срещу крайните националисти, които вредели на имиджа на Турция и на пътя й към ЕС. Арестите може да се окажат тест за демокрацията в страната и способността й да се бори срещу ултранационалистите, както и да помогнат на усилията й за влизане в ЕС, смятат наблюдатели.

в."Стандарт нюз",ПЕТЪК,25 Януари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP