Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

6 милиона жени не учат и си седят вкъщи

Омъжват ги невръстни, родителите им избират съпрузи


В понеделник в повечето висши училища в Турция момичетата, носещи хиджаб, бяха спирани още на входовете
ФОТО АП
Истанбул Нахиде Дениз
специално за "Стандарт"


Покрай кавгите в Турция около носенето на забрадки в държавните университети лъснаха някои доста наболели проблеми в страната. Като икономическата изостаналост на населението и робуването на племенните порядки. В Турция хиляди семейства дори в градовете живеят в бордеи, без тоалетни и вода. Вместо да ходят на училище, девойките са принудени да се женят, преди да навършат пълнолетие. Това показват данните от изследване, направено в региона на Малатия във вътрешен Анадол от университета Иньоню в града.
Истинска трагедия обаче са радикалните порядки в малките градове и махалите. Младите девойки ги женят, преди да навършат пълнолетие, срещу сумата от 1700 нови турски лири. Много разпространена форма са женитбите според племенната традиция бердел. Това означава вричане на две или няколко сестри за братя или роднини от друго семейство, които родителите уговарят още при раждането. Който пристъпи уговорката, го очаква смърт.
В повечето случаи женитбите стават по метода на сгледата, без младите да се познават предварително. Болшинството от семейните са само с религиозен брак. 75 на сто от жените обаче мечтаят за официален брак. Също толкова искат да живеят в апартамент. Според проучването половината семейства нямат перални и тоалетни, но пък имат телевизори, по които следят сериалите. Мъжете предпочитат сериала "Куртлар вадиси" - националистическа сага за геройствата на турските командоси срещу американците в Ирак. Жените пък гледат "Дженнет махаллеси", сапунен сериал за турските роми, изобилстващ със скечове и музика.
Освен това се оказало, че от всеки 10 девойки в Турция в ученическа възраст 7 не посещават училище и не работят. Около 6,5 млн. подрастващи и млади туркини си седят вкъщи. Данните са на най-голямата синдикална организация в страната - Конфедерацията на турските работодатели. Според проучването 60% от жените между 15 и 29 години изобщо не получават образование.
Според проф. Дурмуш Гюнай от университета в Зонгулдаг заради своята необразованост турските жени почти не участват "в икономическия живот". А проф. Тюркян Сайлан, която е шеф на "Дружеството за съвременен начин на живот", обяснява, че точно заради икономическата изостаналост момичетата в Анадола не учат. Тя дори разказва потресаващи случаи, при които на умни и схватливи девойки им отпускат стипендии, но семействата им ги притискат да не отиват да учат. В повечето случаи точно родителите настояват момичетата да се забраждат, когато излизат навън или отиват на училище. "Затова, като излизат от вкъщи, те слагат забрадките, а като дойдат в училище, оставят свободни косите си", разказва тя.
Според традицията моралните и спазващи религиозните традиции жени трябва да се покриват и да си стоят вкъщи. Тези норми все още са много силни, особено за семействата, които живеят извън големите градове. "Забулването прикрива половата същност на жената. Защото на жената се гледа като на полов обект, поради това е опасна и трябва да се покрива. За кого ли? Заради мъжете, разбира се! Вероятно това в миналото е било необходимо, но в ХХI век забулването на жените няма нищо общо със свободата на личността и е анахронизъм", обяснява известната социоложка Чиндем Кяътчъбашъ.
Много млади жени, дори да са завършили университет, щом се омъжат, си остават вкъщи. Те, естествено, се покриват по настояване на мъжете си или под натиска на средата. Върху нея веднага се нахвърлят с въпроса: "Ти не си ли мюсюлманка, та не се покриваш?" Или консервативните им мъже, за които приказките в кафенето в махалата са главният критерий за морала, ще ги накарат насила да се забраждат.
"В страни, където религията е отделена от държавата, няма такива случаи. Но в Турция диктува дирекцията по вероизповеданията, чийто общ годишен бюджет е колкото на осем министерства, взети заедно. Вместо за дирекцията тези средства биха могли да бъдат влагани за девически гимназии, за професионални женски курсове, за трудова заетост на младите хора, сред които има голяма безработица", казва Мустафа Гюнгьор, дългогодишен педагог.
Интересен факт е, че болшинство от покриващите се жени, а също и дъщерите на турските политици не работят, нямат професия, въпреки че някои от тях са високообразовани. Съпругата на премиера Реджеп Таип Ердоган - Емине, се покрила на 15 г. по настояване на брат й. Отначало била шокирана, дори помислила за самоубийство, но се примирила. Първата дама Хайрюнниса Гюл също я забулват на 15 години, когато я сгодяват за 30-годишния Абдуллах Гюл и тя оставя училището. Зейнеп Бабаджан, съпругата на външния министър, е завършила университета Хаджеттеепе в Анкара със специалност преводачка. Двамата се омъжват по сгледа. Сестрите я харесали за брат си. След годежа тя се забулила. Съпругата на бившия парламентарен шеф Мюневвер Арънч също оставя учителската професия, след като се омъжва.

standartnews>com,СРЯДА, 27 Февруари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP