Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция окончателно разреши забрадките във ВУЗ

Днес турският парламент прие спорната поправка в конституцията, отменяща забраната за носене на хиджаб (забрадка или друг вид покривало при жените мюсюлманки) в университетите, съобщи Би Би Си.

По улиците на Анкара стотици граждани излязоха на протест в защита на светския характер на държавата.

Според инициаторите на поправката от управляващата Партия на справедливостта и развитието, забраната нарушава правата на гражданите и е честа причина девойките да не искат да учат в университетите.

Привържениците на светската държава - най-вече представители на университетите и армията, смятат, че отмяната на забраната ще доведе до прекомерно засилване на влиянието на религията в турското общество.

„Смятаме, че това ще навреди на светския характер на държавата. Ще навреди на демокрацията." - заяви ректорът на университета в Анкара - Урал Акбулут.

В сряда законът за отмяната на забраната беше приет на първо четен с 401 гласа „за" и 110 „против".

На студентките в турските висши училища беше забранено да носят забрадки през 1997 г., след като с помощта на военните беше свалено проислямисткото правителство. Армията но Турция категорично подкрепя светския характер на страната.

Според привържениците на законовата поправка страховете на опозицията от ислямизация са параноични.

Поправката снема забраната само за традиционните за Турция забрадки, но остава в сила за изцяло скриващите лицето кърпи, наричани чадор или паранджа.

В Турция две трети от жените носят забрадки, а допитванията до общественото мнение сочат, че поправката се подкрепя от населението.

news>ibox>bg,09.02.2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP