Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Строят нов супермодерен град край Босфора

Ерхан Муталибов, Варна

В момента турското правителство планира изграждането на втори чисто нов Истанбул край Босфора, но всичко това е все още тайна за обществото. Предвижда се новият мегаполис да бъде сеизмично устойчив, а първоначалната цифра за неговото население е 4 млн. жители.

Специалисти твърдят, че изграждането на нов супермодерен град ще струва не по-малко от 50 млрд. USD. В екипа за изготвянето на проекта са участвали най-елитни архитекти. Участват групи от американски, японски и турски учени, които разработват проект са създаването на втори Истанбул, поканени са и инженери от Purdue University и различни турски държавни агенции.

В последните години Истанбул се разраства със силата на лавина, през изминалата седмица още 42 общини се присъединиха към старата столица на света. По официални данни населението на града всяка година расте с 350-400 хил. души, но по неофициални данни тази цифра през годините вече надхвърля и един милион. Идеята за преместване на централната част на мегаполиса е поради нарастващата заплаха от силно земетресение в района на Мраморно море, където е разположен 15-милионният Истанбул. Според проучвания на сеизмолози в случай на трус с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер над 200 хил. сгради в града ще бъдат сринати, а жертвите ще са около 60-70 хиляди души.

В историята на града подобно земетресение от 7,4-та степен по Рихтер беше регистрирано през август 1999 г. То разруши няколко селища в Северозападна Турция и отне живота на 17 хиляди души.

В този смисъл държавните органи считат, че изграждането на сеизмично устойчив град в тази рискова зона изглежда напълно логично. Въпреки колебанията на специалистите дали турското правителство ще се ангажира с такъв мащабен и скъп проект, ще направят всичко възможно за реализирането му.

zaman>bg,25 Февруари-2 Март,Година:16,Брой: 9

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP