Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган играе опасна игра

Турският министър-председател Ердоган направи шумно посещение в Германия. Коментаторът на „Дойче Веле” Баха Гюнгьор смята, че Германия се превръща все повече в бойно поле на турската вътрешна политика.

Не е ясно какви точно са намеренията на Реджеп Ердоган. Дали желае да даде принос за интеграцията на турците в Германия? Ако е така, защо тогава се нахвърля така остро срещу асимилацията, окачествявайки я като престъпление срещу човечеството, и обвинявайки косвено Германия в опити за асимилация? Защо не каже най-сетне къде вижда

Границата между интеграция и асимилация?

Защо иска турски училища и университети в Германия и предимство за турския език, щом хората за които става дума са родени тук и ще живеят тук подобно на своите родители? Кой в Германия е искал турците да се откажат от културните и религиозните си корени?

Ердоган играе опасна игра, щом изтъква усъвършенстването на турския език като предпоставка за интеграцията. Най-вече затова, защото

след джамиите би се засилило влиянието на екстремистки секти и движения и в училищата и университетите

Онези близо 20 000 души, които се бяха събрали в Кьолнската арена, приветстваха Ердоган с думите, че Турция се гордеела с него. Цяла Турция? Поляризацията в страната главно между религиозните и лаицистичните сили застрашава сега и вътрешния мир в Германия, на която управляващата партия на Ердоган гледа явно все повече като на бойно поле за турската вътрешна политика.

Опозиционният лидер Дениз Байкал от нерелигиозната Републиканска народна партия бе вчера в Лудвигсхафен за погребението на деветимата турци, които загинаха при пожара там. Най-вече, затова защото семействата на жертвите са алевити и следователно класически поддръжници на неговата партия. Налице е дълбока пропаст не само между германци и турци, но и между различните лагери вътре сред турците в Германия.

Ердоган планира да даде право на глас и на турците в чужбина

Това означава, че половин милион хора, живеещи в Германия, могат да бъдат избрани в парламента в Анкара, но също и това, че турските партии ще водят предизборната си кампания и в Германия. А това крие рискове за целите на интеграцията, както и за сигурността на Германия.

bgnewsroom>com,11.02.2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP