Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Търкат нарове по двойки в турски зандан

В "Байрампаша" лежат и българи, Анкара реже наполовина броя на затворите


"Байрампаша" се пръска по шевовете и освен нарове и маси не достигат бани и тоалетни
ФОТО ИНТЕРНЕТ
Истанбул, специално за "Стандарт", Нахиде ДЕНИЗ

Занданите у комшиите край Босфора се пръскат по шевовете заради вълната от престъпност, която залива в последно време Турция. Общо 458-те затвора, които има в страната, могат да "приютят" 78 318 провинили се. Но според правосъдното министерство през декември 2007 г. са регистрирани 90 000 затворници.
Особено трагично е положението в централния истанбулски затвор "Байрампаша", тъй като "възпитаниците" му са 4 пъти повече, отколкото може да побере. Капацитетът на зандана е 1200 души, но в момента е дом за 4400 осъдени и следствени", твърди служител в администрацията му.
За да закърпят положението, управата направила 3-ти етаж на наровете вместо досегашните 2, но някои от затворниците се налагало да делят постеля с още някой техен събрат по съдба или спели направо на пода в коридорите. По обясними причини това създава сериозни проблеми както за "обитателите", така и за надзирателите. Освен това не стигат масите за храна, много затворници се хранели прави или клекнали с чиниите в скута. Картината се усложнява още повече от това и че няма достатъчно бани и тоалетни. Неудобство е и фактът, че занданът се намира в гъсто населен индустриален квартал на града.
"Байрампаша" е най-старият затвор на Истанбул. Преди години в него излежаваха присъдите си и осъдените чужди граждани, сред които и немалко българи. Но след голямата затворническа стачка през 2001 г. нашенците излежават присъдите си в затвора на град Биледжик, в сърцето на Анадола, което е доста далеч от Истанбул.
Управата на "Байрампаша" се надява, че новата затворническа сграда, строежът на която се предвижда да завърши през март, ще облекчи до известна степен положението. Но според специалисти Турция се нуждае от генерална реформа, което е залегнало и в критериите за европейската перспектива. Парадоксално е, че в новите затвори от типа Х (с двойни и тройни килии), които могат да побират около 700 души, "населеността" е едва 600 обитатели. Това е така, защото там се изпращат главно осъдените за престъпления срещу държавата и режима, за тероризъм и за организирана престъпност. Експерти предлагат да се въведат наказания като домашен арест и неотклонение по местоживеене при леки престъпления от финансов характер, но засега тези предложения остават само на хартия.
След последната масова амнистия през 2000 г. броят на затворниците бе спаднал на 49 000. Но оттогава броят им е скочил почти двойно - на 90 000. С други думи, пандизчийският контингент се е увеличавал с по 1411 души всеки месец. Очаква се до юли той да надхвърли 100 000 души. Най-голям е броят на криминалните "грешници" - 78 803, следват ги тези за тероризъм - 4249, 4151 гледат света през решетки за организирана престъпност. За периода 2000-2007 са построени 41 нови затвора. Правосъдното министерство обаче парадоксално на ситуацията планира да намали броя на занданите в страната на 250 до 2013 г.

в."Стандарт нюз",ПОНЕДЕЛНИК, 4 Февруари 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP