Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция започна сухоземна офанзива в Северен Ирак

Турските сили за бързо реагиране са започнали сухоземна офанзива срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, съобщиха от армията. Нападенията са започнали в четвъртък вечерта.

По-рано военно-въздушните сили са обстреляли предполагаем лагер на забранената в Турция Кюрдска работническа партия в Кюрдистан.

Според неофициални данни в операцията участват повече от 10 хиляди войници.

Турският парламент одобри презграничните военни операции на армията на 17 октомври миналата година. Въпреки предупрежденията на международната общност правителството на премиера Реджеп Ердоган поиска и получи от депутатите пълномощията за военни операции в съседен Ирак. Разрешението за военна офанзива ще важи една година. По-рано бойци на Кюрдската работническа партия мнoгoкратно нападаха цели на турска територия от северните части на Ирак. По данни на правителството в Анкара от октомври при тези нападения са загинали десетки войници и цивилни граждани. Турският премиер ЕрдоганBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турският премиер Ердоган

Тогава експерти коментираха решението на турския парламент така:

"Презграничните операции срещу Кюрдската работническа партия в Северен Ирак представляват голям тактически и политически риск за Турция. Донякъде подобно решение е обяснимо заради зачестилите прояви на насилие от страна на кюрдите и новите смъртни случаи, но

въпросът дали презграничните военни интервенции ще довет до необходимия оперативен резултат, остава отворен."

Очевидно това решение обслужва политически цели, но дали ще бъде тактически ефективно. Не съм убеден, че този дебат е приключил в Турция.

Това заяви Ян Лесър - трансатлантически експерт.

От средата на месец декември военно въдушните сили на Турция проведоха няколко операции срещу кюрдски лагери в Северен Ирак. Турският външен министър Али Бабаджан обясни в началото на седмицата, че се обсъжда и възможността за сухоземни нападения. Сега започналата офанзива ще приключи, когато бъдат унищожени всички цели, се казва още в съобщението на армията. Целта на операцията е да предотврати превръщането на Северен Ирак в гнездо на терористи. Съединените американски щати и Ирак призоваха Турция, да не предприема мащабни военни операции в региона. Опасенията на двете държави са, че

сравнително спокойната обстановка в областта може да бъде застрашена.

Малко по-рано в четвъртък от армията отхвърлиха слуховете, че в Северен Ирак се е стигнало до сблъсък между турските военни и иракско-кюрдските бунтовници. От местната управа на кюрдския регион съобщиха, че "пешмерга"- силите за бързо реагиране в областта, са опитали да спрат настъпление на турски танкове в Кюрдистан.               Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: От Патриотическия съюз в Кюрдистан заявеха, че Турция е бомбардирала множество цели в планините Кандил и местността Рания.

Генералният щаб на турската армия бе категоричен, че подобни съобщения не отговарят на истината и че са манипулирани. Говорител на "пешмерга" също отрече твърденията.

В кюрдската автономна област на Северен Ирак населението от месеци насам живее в постоянен страх от мащабна турска военна офанзива. Затова мнозина вече са се евакуирали от домовете си.

Deutsche Welle,22.02.2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP