Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Абдулах Гюл ратифицира закон за фондациите

Турският президент Абдулах Гюл подписа закон, на който ЕС гледа като реформа за подобряване на личните права на немюсюлманското малцинство, съобщиха от неговия офис.

Законът за фондациите, който беше приет от парламента миналата седмица, позволява на религиозните фондации да се сдобият отново с някои свои имоти, конфискувани от турската държава, предаде Райтерс. Той също позволява на чужденци да отриват фондации в Турция. Критици заявиха, че законът е твърде ограничен, защото не позволява връщането на имоти, отнети и после продадени на трети лица.

БГНЕС,2008-02-27

Read more...

6 милиона жени не учат и си седят вкъщи

Омъжват ги невръстни, родителите им избират съпрузи


В понеделник в повечето висши училища в Турция момичетата, носещи хиджаб, бяха спирани още на входовете
ФОТО АП
Истанбул Нахиде Дениз
специално за "Стандарт"


Покрай кавгите в Турция около носенето на забрадки в държавните университети лъснаха някои доста наболели проблеми в страната. Като икономическата изостаналост на населението и робуването на племенните порядки. В Турция хиляди семейства дори в градовете живеят в бордеи, без тоалетни и вода. Вместо да ходят на училище, девойките са принудени да се женят, преди да навършат пълнолетие. Това показват данните от изследване, направено в региона на Малатия във вътрешен Анадол от университета Иньоню в града.
Истинска трагедия обаче са радикалните порядки в малките градове и махалите. Младите девойки ги женят, преди да навършат пълнолетие, срещу сумата от 1700 нови турски лири. Много разпространена форма са женитбите според племенната традиция бердел. Това означава вричане на две или няколко сестри за братя или роднини от друго семейство, които родителите уговарят още при раждането. Който пристъпи уговорката, го очаква смърт.
В повечето случаи женитбите стават по метода на сгледата, без младите да се познават предварително. Болшинството от семейните са само с религиозен брак. 75 на сто от жените обаче мечтаят за официален брак. Също толкова искат да живеят в апартамент. Според проучването половината семейства нямат перални и тоалетни, но пък имат телевизори, по които следят сериалите. Мъжете предпочитат сериала "Куртлар вадиси" - националистическа сага за геройствата на турските командоси срещу американците в Ирак. Жените пък гледат "Дженнет махаллеси", сапунен сериал за турските роми, изобилстващ със скечове и музика.
Освен това се оказало, че от всеки 10 девойки в Турция в ученическа възраст 7 не посещават училище и не работят. Около 6,5 млн. подрастващи и млади туркини си седят вкъщи. Данните са на най-голямата синдикална организация в страната - Конфедерацията на турските работодатели. Според проучването 60% от жените между 15 и 29 години изобщо не получават образование.
Според проф. Дурмуш Гюнай от университета в Зонгулдаг заради своята необразованост турските жени почти не участват "в икономическия живот". А проф. Тюркян Сайлан, която е шеф на "Дружеството за съвременен начин на живот", обяснява, че точно заради икономическата изостаналост момичетата в Анадола не учат. Тя дори разказва потресаващи случаи, при които на умни и схватливи девойки им отпускат стипендии, но семействата им ги притискат да не отиват да учат. В повечето случаи точно родителите настояват момичетата да се забраждат, когато излизат навън или отиват на училище. "Затова, като излизат от вкъщи, те слагат забрадките, а като дойдат в училище, оставят свободни косите си", разказва тя.
Според традицията моралните и спазващи религиозните традиции жени трябва да се покриват и да си стоят вкъщи. Тези норми все още са много силни, особено за семействата, които живеят извън големите градове. "Забулването прикрива половата същност на жената. Защото на жената се гледа като на полов обект, поради това е опасна и трябва да се покрива. За кого ли? Заради мъжете, разбира се! Вероятно това в миналото е било необходимо, но в ХХI век забулването на жените няма нищо общо със свободата на личността и е анахронизъм", обяснява известната социоложка Чиндем Кяътчъбашъ.
Много млади жени, дори да са завършили университет, щом се омъжат, си остават вкъщи. Те, естествено, се покриват по настояване на мъжете си или под натиска на средата. Върху нея веднага се нахвърлят с въпроса: "Ти не си ли мюсюлманка, та не се покриваш?" Или консервативните им мъже, за които приказките в кафенето в махалата са главният критерий за морала, ще ги накарат насила да се забраждат.
"В страни, където религията е отделена от държавата, няма такива случаи. Но в Турция диктува дирекцията по вероизповеданията, чийто общ годишен бюджет е колкото на осем министерства, взети заедно. Вместо за дирекцията тези средства биха могли да бъдат влагани за девически гимназии, за професионални женски курсове, за трудова заетост на младите хора, сред които има голяма безработица", казва Мустафа Гюнгьор, дългогодишен педагог.
Интересен факт е, че болшинство от покриващите се жени, а също и дъщерите на турските политици не работят, нямат професия, въпреки че някои от тях са високообразовани. Съпругата на премиера Реджеп Таип Ердоган - Емине, се покрила на 15 г. по настояване на брат й. Отначало била шокирана, дори помислила за самоубийство, но се примирила. Първата дама Хайрюнниса Гюл също я забулват на 15 години, когато я сгодяват за 30-годишния Абдуллах Гюл и тя оставя училището. Зейнеп Бабаджан, съпругата на външния министър, е завършила университета Хаджеттеепе в Анкара със специалност преводачка. Двамата се омъжват по сгледа. Сестрите я харесали за брат си. След годежа тя се забулила. Съпругата на бившия парламентарен шеф Мюневвер Арънч също оставя учителската професия, след като се омъжва.

standartnews>com,СРЯДА, 27 Февруари 2008

Read more...

Университети на бунт срещу забрадките

Не пускат забулени студентки в Турция

Турските университети въстанаха срещу забрадките. Те масово не пускаха забулени момичета да влизат в сградите им. Само 18 от общо 115 ВУЗ-ове в Турция не спряха от занятия студентките с покрити глави. В останалите още на входа момичетата бяха молени учтиво да свалят забрадките си и не бяха пускани, докато не го направят. Падането на забраната за носене на забрадки в университетите беше прието преди около месец от парламента и още тогава разбуни духовете. А сега, след началото на новия семестър, хаосът стана пълен. Ръководствата на повечето университети решиха, че няма да спазват новата конституционна поправка, въпреки че председателят на Съвета за висше образование проф. Юсуф Зия Йозджан бе изпратил наредба до ректорите да допускат в учебните заведения забрадени студентки. Дори някои от участниците в съвета се опълчиха срещу решението на шефа им. Те заявиха, че няма да изпълнят "заповед, която е престъпление по своята същност". Според тях, за да бъде законна и да влезе в сила заповедта, трябва да бъде променен и член 17 от закона за съвета. Конфликтът между академичните институции и съвета се изостри до такава степен, че се стигна до "словесни дуели", съобщи в. "Радикал".
Разделение имаше и в самите университети. Деканите и ръководителите на катедри бяха разединени. В същото време студенти протестираха срещу падането на забраната за носене на забрадки в университета, което беше направено от управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието. Според властите забрадката е въпрос на лична свобода. За разлика от тях повечето представители на опозицията смятат, че забрадката е символ на политическия ислям, а поправките в конституцията са атака срещу светското управление в Турция.

standartnews>com,СРЯДА, 27 Февруари 2008

Read more...

Строят нов супермодерен град край Босфора

Ерхан Муталибов, Варна

В момента турското правителство планира изграждането на втори чисто нов Истанбул край Босфора, но всичко това е все още тайна за обществото. Предвижда се новият мегаполис да бъде сеизмично устойчив, а първоначалната цифра за неговото население е 4 млн. жители.

Специалисти твърдят, че изграждането на нов супермодерен град ще струва не по-малко от 50 млрд. USD. В екипа за изготвянето на проекта са участвали най-елитни архитекти. Участват групи от американски, японски и турски учени, които разработват проект са създаването на втори Истанбул, поканени са и инженери от Purdue University и различни турски държавни агенции.

В последните години Истанбул се разраства със силата на лавина, през изминалата седмица още 42 общини се присъединиха към старата столица на света. По официални данни населението на града всяка година расте с 350-400 хил. души, но по неофициални данни тази цифра през годините вече надхвърля и един милион. Идеята за преместване на централната част на мегаполиса е поради нарастващата заплаха от силно земетресение в района на Мраморно море, където е разположен 15-милионният Истанбул. Според проучвания на сеизмолози в случай на трус с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер над 200 хил. сгради в града ще бъдат сринати, а жертвите ще са около 60-70 хиляди души.

В историята на града подобно земетресение от 7,4-та степен по Рихтер беше регистрирано през август 1999 г. То разруши няколко селища в Северозападна Турция и отне живота на 17 хиляди души.

В този смисъл държавните органи считат, че изграждането на сеизмично устойчив град в тази рискова зона изглежда напълно логично. Въпреки колебанията на специалистите дали турското правителство ще се ангажира с такъв мащабен и скъп проект, ще направят всичко възможно за реализирането му.

zaman>bg,25 Февруари-2 Март,Година:16,Брой: 9

Read more...

Хаос настъпи в турските университети заради носенето на забрадки

Хаос настъпи в турските университети вчера на първия учебен ден за студентите, след като в петък миналата седмица
турският президент одобри конституционната поправка, отменяща забраната за носене на ислямски забрадки във висшите учебни заведения, предаде БТА, като се позова на турския печат.

Председателят на Съвета за висше образование (СВО) професор Юсуф Зия Йозджан бе изпратил писмена инструкция до
ректорите да допускат в учебните заведения студентки със забрадки.

Много от студентките, забраждащи главите си, обаче не бяха приети да участват в занятията вчера, а пропастта заради
ислямските забрадки в СВО се задълбочи в резултат на "словесни дуели", пише тази сутрин в. "Радикал".

Изданието информира, че само 18 от 115 турски университета са допускали жени със забрадки. Разделени в позициите си са били също деканите и ръководителите на катедри, поради което дори в различните факултети на един и същ университет вчера бяха прилагани различни практики относно носенето на забрадки, пише "Радикал".

Някои от членовете на СВО пък заявиха в отговор на циркуляра на проф. Йозджан за допускане на забрадките, че няма да изпълнят "заповед, която по същината си е престъпление".

Според опонентите на Йозджан, за да влезе в сила изпълнението на заповедта, трябва да бъде променен и член 17 от закона за СВО. "Единствената ми мечта е един ден да мога да вляза, без да махам забрадката си. Ще останем тук, докато ни пуснат", каза студентка, която вчера не бе допусната забрадена в университета Мармара в Истанбул.

В същото висше учебно заведение се събра група от около 75 студенти, които протестираха срещу конституционните поправки
и управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише "Акшам" в информация под заглавие "Дуел
за забрадките".

dnevnik>bg,26.02.2008

Read more...

Пети ден продължават сраженията между турската армия и ПКК

[Reuters]
Над 100 турски войници и кюрдски сепаратисти бяха убити в северен Ирак при сблъсъци през последните три дни, откакто турската армия премина границата, за да атакува позиции на Кюрдската работническа партия ПКК, предава БТА. Сраженията, които продължават вече пети ден, стават все по-тежки. В неделя ПКК обяви, че е свалила турски хеликоптер, а нейни командири в Ирак призоваха кюрдите в Турция да се включат в боевете. Иракският шиитски лидер Муктада Садр поиска незабавно изтегляне на турските войски и заяви, че ще държи отговорни иракското правителство и американските сили за влошаващата се ситуация по границите. Нахлуването на турските сили е първата голяма военна операция в северен Ирак след падането на режима на Саддам Хюсеин. Тя бе предприета след месеци на растящо напрежение и въпреки настоятелните призиви на Вашингтон за въздържаност. Сблъсъците поставят Америка в незавидно положение. Турция е член на НАТО, важен партньор във военно отношение и съществен фактор за регионалната стабилност. САЩ показаха, че разбират решимостта й да изкорени терористките убежища зад граница. Но инвазията може да дестабилизира северен Ирак, да предизвика ожесточени антиамерикански настроения сред кюрдите, които широко подкрепят коалиционните сили, и да постави в опасност крехката коалиция в Багдад. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е също толкова притеснен. В продължение на месеци той отклоняваше исканията на турските военни за инвазия, която да разгроми лидерите на ПКК в изгнание и да осуети всеки опит за създаване на автономно кюрдско правителство в Северен Ирак. Турската армия е крайно недоверчива към г-н Ердоган и миналата година едва не заплаши с преврат заради избирането на президент-ислямист. Ердоган успя да избегне интервенция миналата година, само защото Америка обеща незабавно да ограничи ПКК в Ирак. Но армията, която се смята за пазител на светското наследство на Ататюрк, няма да се поколебае да предприеме действия срещу Ердоган, ако сметне, че той не може да се справи с ПКК, чийто тероризъм вече отне живота на над 40 000 души в източна Турция. Сега Багдад трябва да реши дали да удовлетвори турските искания. Колкото и силно да се изкушават иракските кюрди да окажат морална и военна подкрепа на събратята си в Турция, това в крайна сметка ще има катастрофални последици. ПКК е терористична организация и иракските кюрди, включително президентът Джалал Талабани трябва не просто да се разграничат от тях, но и да спрат презграничните им операции и да ги лишат от убежище на иракска територия. Турция трябва да демонстрира сдържаност и да ограничи операциите си. Но Анкара е скептична към кюрдските обещания, дадени миналата година по искане на Америка, които бързо бяха нарушени с възобновяването на "ударните" акции на ПКК в източна Турция. Малко вероятно е нови обещания от Вашингтон и Багдад да окажат съществено влияние върху турския генерален щаб. От интерес на Турция е обаче да внимава за евентуална ескалация. Тя отдавна смята автономен Кюрдистан за заплаха за националното си единство, тъй като се опасява, че този пример ще предизвика чувство на лоялност у 20-те милиона кюрди в Турция. По-голямата опасност със сигурност би била истинска война по границата й и разпадане на Ирак, което турската интервенция и окупация ще ускорят. Правителството на Ердоган отиде по-далеч от предшествениците си в изпълнение на въжделенията на турските кюрди. Сега то трябва да направи крачка назад, преди всички надежди за помирение да бъдат изложени на опасност.

dnevnik>bg,26.02.2008

Read more...

БАТ купи турските цигари

"Бритиш Американ Табако" стана собственик на турската цигарена компания "Текел", съобщи "Си Ен Ен Тюрк". В търга по приватизация на турската компания участваха 4 фирми. БАТ даде 1,720 млрд. долара на третия тур на търга и спечели наддаването срещу американската "Странд Инвестмънт" и консорциумите "Доган-Тютсаб" и "ЛИМАК-Пи Ай Турция". Директорът на отдела за покупки и продажби на БАТ Ричард Хъджсън обяви, че ще искат срещи със синдикатите и ръководствата на фабриките от турската компания за изграждането на нова стратегия за развитие.

standartnews>com,ВТОРНИК, 26 Февруари 2008

Read more...

Eurovision-Turkey


Read more...

Турция започна сухоземна офанзива в Северен Ирак

Турските сили за бързо реагиране са започнали сухоземна офанзива срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, съобщиха от армията. Нападенията са започнали в четвъртък вечерта.

По-рано военно-въздушните сили са обстреляли предполагаем лагер на забранената в Турция Кюрдска работническа партия в Кюрдистан.

Според неофициални данни в операцията участват повече от 10 хиляди войници.

Турският парламент одобри презграничните военни операции на армията на 17 октомври миналата година. Въпреки предупрежденията на международната общност правителството на премиера Реджеп Ердоган поиска и получи от депутатите пълномощията за военни операции в съседен Ирак. Разрешението за военна офанзива ще важи една година. По-рано бойци на Кюрдската работническа партия мнoгoкратно нападаха цели на турска територия от северните части на Ирак. По данни на правителството в Анкара от октомври при тези нападения са загинали десетки войници и цивилни граждани. Турският премиер ЕрдоганBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турският премиер Ердоган

Тогава експерти коментираха решението на турския парламент така:

"Презграничните операции срещу Кюрдската работническа партия в Северен Ирак представляват голям тактически и политически риск за Турция. Донякъде подобно решение е обяснимо заради зачестилите прояви на насилие от страна на кюрдите и новите смъртни случаи, но

въпросът дали презграничните военни интервенции ще довет до необходимия оперативен резултат, остава отворен."

Очевидно това решение обслужва политически цели, но дали ще бъде тактически ефективно. Не съм убеден, че този дебат е приключил в Турция.

Това заяви Ян Лесър - трансатлантически експерт.

От средата на месец декември военно въдушните сили на Турция проведоха няколко операции срещу кюрдски лагери в Северен Ирак. Турският външен министър Али Бабаджан обясни в началото на седмицата, че се обсъжда и възможността за сухоземни нападения. Сега започналата офанзива ще приключи, когато бъдат унищожени всички цели, се казва още в съобщението на армията. Целта на операцията е да предотврати превръщането на Северен Ирак в гнездо на терористи. Съединените американски щати и Ирак призоваха Турция, да не предприема мащабни военни операции в региона. Опасенията на двете държави са, че

сравнително спокойната обстановка в областта може да бъде застрашена.

Малко по-рано в четвъртък от армията отхвърлиха слуховете, че в Северен Ирак се е стигнало до сблъсък между турските военни и иракско-кюрдските бунтовници. От местната управа на кюрдския регион съобщиха, че "пешмерга"- силите за бързо реагиране в областта, са опитали да спрат настъпление на турски танкове в Кюрдистан.               Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: От Патриотическия съюз в Кюрдистан заявеха, че Турция е бомбардирала множество цели в планините Кандил и местността Рания.

Генералният щаб на турската армия бе категоричен, че подобни съобщения не отговарят на истината и че са манипулирани. Говорител на "пешмерга" също отрече твърденията.

В кюрдската автономна област на Северен Ирак населението от месеци насам живее в постоянен страх от мащабна турска военна офанзива. Затова мнозина вече са се евакуирали от домовете си.

Deutsche Welle,22.02.2008

Read more...

21-24.02.2008

ИФМОД и ИФТЕКС СОФИЯ 2008 От 21 до 24 февруари 2008 г. Интер Експо и Конгресен Център - София отново става домакин на организираното от МЕРИДИЕН – Турция изложение за турска мода и текстил ИФМОД и ИФТЕКС СОФИЯ 2008.

Експозицията цели разширяване и укрепване на бизнес контактите между българските и турските делови среди.

Редица водещи турски фирми ще представят най-новите си модели и колекции в следните продуктови категории : платове, аксесоари и материали за шивашката индустрия, мъжка и дамска конфекция, спортни облекла.

В рамките на програмата на IFMOD&IFTEX -SOFIA 2008 са предвидени редица събития и инициативи. Някои от най-известните български манекенки ще дефилират на модния подиум, предсавяйки най-новите тенденции от модата на Турция.

Очаква се изложението да бъде посетено от представители на браншовите организации, бизнеса и много граждани, любители на модата.

bulgarreklama>com

Read more...

Сняг и минусови температури парализираха Турция

Снимка: Ройтерс

Мъж храни гълъби в Истанбул. Силните снеговалежи и минусови температури парализираха трафика, а училища и университети в много от турските градове бяха затворени.

e-vestnik>bg,вторник,19 февруари 2008

Read more...

Пинокио е турчин

Мехмет Гуля се гордее със своите 14 сантиметра. Снимка: Afonbladet

Шведският таблоид Afonbladet откри човека, който вероятно притежава най-дългия нос на Земята.

Ако щете - вярвайте, но носът на 80-годишния турчин Мехмет Гуля е цели 14 сантиметра.

Това творение на природата, според изданието е по-дълго с 5 сантиметра от притежателя на рекорда, вписан в Гинес - отново турчин.

Мехмет Озурек обаче може да се похвали само с 9 сантиметра нос.

dnes.bg,18.02.2008

Read more...

Оценка на пазара на цигари в Турция

Турчин пуши докато играе с приятели в кафене в Анкара. Турция е осмият по големина пазар на цигари в света, като 60 процента от мъжете пушат. На пазара се борят шест световни производителя и държавното тютюнопреработвателно дружество Текел.

Снимка : Ройтерс


e-vestnik>bg,сряда,13 февруари 2008

Read more...

Турция влезе в програмата на ЕС за иновации

Турция е третата страна кандидатка за членство в Европейския съюз (ЕС) след Хърватия и Македония, която се присъедини към Програмата за конкуренция и иновации, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Целта на тази програма е да дава подтик на иновациите, предприемачеството и развитието на малките и средни предприятия в страните, които са се присъединили към нея.

Европейският съюз е най-големият износител в Турция и вносител от тази страна. Почти 50 от общият търговски обем на Турция е свързан с Европейския съюз и възлиза на 78 млрд. евро. Турция заема пето място в европейския износ и седмо във вноса на съюза от други страни.

news>ibox>bg,12.02.2008

Read more...

Да спрем мониторинга на Интернет/Искаме ли службите да следят личния ни живот

не на шпионирането

Read more...

Ердоган играе опасна игра

Турският министър-председател Ердоган направи шумно посещение в Германия. Коментаторът на „Дойче Веле” Баха Гюнгьор смята, че Германия се превръща все повече в бойно поле на турската вътрешна политика.

Не е ясно какви точно са намеренията на Реджеп Ердоган. Дали желае да даде принос за интеграцията на турците в Германия? Ако е така, защо тогава се нахвърля така остро срещу асимилацията, окачествявайки я като престъпление срещу човечеството, и обвинявайки косвено Германия в опити за асимилация? Защо не каже най-сетне къде вижда

Границата между интеграция и асимилация?

Защо иска турски училища и университети в Германия и предимство за турския език, щом хората за които става дума са родени тук и ще живеят тук подобно на своите родители? Кой в Германия е искал турците да се откажат от културните и религиозните си корени?

Ердоган играе опасна игра, щом изтъква усъвършенстването на турския език като предпоставка за интеграцията. Най-вече затова, защото

след джамиите би се засилило влиянието на екстремистки секти и движения и в училищата и университетите

Онези близо 20 000 души, които се бяха събрали в Кьолнската арена, приветстваха Ердоган с думите, че Турция се гордеела с него. Цяла Турция? Поляризацията в страната главно между религиозните и лаицистичните сили застрашава сега и вътрешния мир в Германия, на която управляващата партия на Ердоган гледа явно все повече като на бойно поле за турската вътрешна политика.

Опозиционният лидер Дениз Байкал от нерелигиозната Републиканска народна партия бе вчера в Лудвигсхафен за погребението на деветимата турци, които загинаха при пожара там. Най-вече, затова защото семействата на жертвите са алевити и следователно класически поддръжници на неговата партия. Налице е дълбока пропаст не само между германци и турци, но и между различните лагери вътре сред турците в Германия.

Ердоган планира да даде право на глас и на турците в чужбина

Това означава, че половин милион хора, живеещи в Германия, могат да бъдат избрани в парламента в Анкара, но също и това, че турските партии ще водят предизборната си кампания и в Германия. А това крие рискове за целите на интеграцията, както и за сигурността на Германия.

bgnewsroom>com,11.02.2008

Read more...

Ориент

Великата битка срещу забрадката

100-хилядно множество се стече на демонстрация срещу забрадките в Анкара преди повече от седмица. Това звучи впечатляващо, но не е белег за истинските настроения в Турция. През април миналата година 500 000 скандираха на митинг срещу Партията на справедливостта и развитието, но това не й попречи да спечели изборите.

Снимка: Ройтерс

Турция е силно разделена от опитите на правителството да отмени забраната за носенето им. Какво ще реши съдът?

От блога на Гренвил Байфорд*

Звучи толкова просто. Млади жени, които избират да носят мюсюлмански забрадки, а те са около 60 на сто, не могат да посещават турските университети забрадени. Преобладаващото мнозинство от турците подкрепят премахването на това ограничение и спечелилата отново изборите Партия на справедливостта и развитието. Тази партия заедно с опозиционната националистическа Партия за национално действие имат нужното парламентарно мнозинство от две трети, за да променят конституцията. Парламентарният вот бе само началото. Светското малцинство в Турция се окопава за решителна битка.
100-хилядното множество, което се стече на демонстрация срещу забрадките в Анкара преди повече от седмица, звучи впечатляващо, но Турция е страна на мащабните демонстрации. През април миналата година 500 000 скандираха на митинг срещу Партията на справедливостта и развитието, но това не й попречи да спечели изборите, и то лесно.

Истинската битка се води другаде

Настоящият опит да се отмени забраната за носене на забрадки, наложена първоначално от Висшия съвет по образование, не е първи. Премиерът Тургут Йозал направи опит през 80-те години на миналия век, но се сблъска с несъгласието на президента Кенан Еврен и съда. В крайна сметка през 1989 г. Конституционният съд реши, че носенето на забрадки в университета е "нарушение на светския принцип" и е в противоречие с чл. 2 на конституцията. Той гласи, че Турция е светска република, въпреки че този термин не е дефиниран никъде. И понеже чл. 4 забранява каквато и да било поправка на чл. 2, забраната не може да бъде отменена, казват привържениците на светската държава.
Опит от 1998 г. чрез Европейския съд за правата на човека се провали, след като съдът одобри забраната. Всъщност това, което реши съдът, бе, че след като забраната "прокарва законните цели за защита на правата и свободите на другите", тя не противоречи на Европейската конвенция за правата на човека.
Сегашният план на Партията на справедливостта и развитието и на Партията на национално действие е да се променят чл.10 и чл. 42 от конституцията, за да се гарантира правото на всички студенти да не бъдат ограничавани заради облеклото си. След като става дума за поправки в конституцията, ще бъде трудно на Конституционния съд да ги обяви за противоконституционни. От друга страна, ако те противоречат на

неподлежащия на редакция чл. 2,

каквато е логиката на съдебното решение от 1989 г., тогава вероятно ще трябва да бъдат отхвърлени. Друг проблем възниква, защото чл. 4 гласи, че поправка на чл. 2 "не може да бъде предлагана", и главният прокурор на Върховния административен съд на Турция заплаши да заведе дело за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Какво следва? Има няколко начина да се избегне конфронтацията. Първо, Висшият съвет по образование може да анулира разпоредбата за забрадките, а шефът му би предприел такъв ход. От друга страна обаче, мнозинството от членовете на съвета са против. Другата алтернатива е Конституционният съд да пренебрегне поправките на двете партии. Но той няма да го стори, ако светската опозиционна Народна републиканска партия, която е категорично против отменянето на забраната, настоява съдът да се произнесе.
Съдиите, разбира се, биха могли да вземат противоположно решение на онова от 1989 г., но това е съдът, който се намеси в изборите миналата година чрез наистина калпавото юридическо решение за кворума, нужен за избор на президент. Съдът може да вземе противоположно решение,

ако военните тихомълком им подскажат

да избегнат конфронтация, но дори и тогава те може да не го сторят. Шефът на Генералния щаб Яшар Буюканът казва, че "всеки знае позицията на военните", тоест те са против реформата. Но пък не е изключено да са и против конфронтацията.
Това, което прави проблема потенциално неразрешим, са неподлежащите на редакция клаузи в конституцията плюс широката им интерпретация от страна на съда. Въведени след преврата от 1980 г., те са продължение на военното управление с други средства. Наистина през 1983 г. конституцията бе ратифицирана с плебисцит, но дали това бе реален избор? И дали демокрацията позволява едно поколение да взема решения, с които обвързва децата си? Всъщност вече се разработва нова, по-либерална конституция.
Малцинство иска да запази modus vivendi на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременна Турция, който насърчаваше жените да вземат активно участие в живота на младата република, и елитът на драго сърце махна забрадките от главите им в съответствие с модата от 20-те години. На консервативните жени, които нямаха никакво желание да участват в обществения живот, бе позволено да останат забрадени. Всеки тогава прие сделката. Това се промени в края на 70-те години, когато дъщерите на все по-проспериращите консерватори в Турция се впуснаха да преследват образование и кариера.

Много от тях отказаха да свалят забрадките

Светският елит видя в това носа на пословичната ислямска камила, който се провира под палатката. Ако не се вземат мерки, скоро животното ще влезе вътре и всички жени ще бъдат принудени да покриват главите си. И това ще е само началото. В резултат забрадките бяха забранени в университетите през 1982 г.
Привържениците на светската държава са отчасти прави: камила има. Но тя не е ислямистка, а женска. Авангардът на забрадените жени не просто иска университетско образование. Скоро тези жени ще поискат премахване на регулациите, които ги спират от кариера в правото и политиката заради забраната да носят забрадки в обществени сгради. Умните привърженици на светското биха използвали пробен период, когато забрадките са само в университетите, за да прокарат антидискриминационни закони в защита на правото на жените да избират облеклото си, както вероятно биха направили в Америка. Те дори имат потенциален съюзник в лицето на премиера Реджеп Ердоган. Той твърди, че носенето на забрадка е "избор на жената" - либерална позиция и твърде приемлива теологически. Светските поборници биха могли и да признаят, че образованите, успели благочестиви мюсюлманки са най-добрата защита срещу истинските ислямисти.
Странното е, че най-яростните опоненти на забрадките са светските жени. Един американец например би предположил, че те биха подкрепили своите забрадени сестри в искането за пълноценно място в обществото. Младите обаче вероятно се ориентират в такава посока. Все по-обичайна гледка в Турция са смесените групи млади жени - някои забрадени, други - не, които правят това, което правят всички жени по света - пазаруват. Всички, които желаят доброто на Турция, трябва да се надяват, че този тип приятелство е бъдещето на страната. Кога ли обаче ще му дойде времето?
-------------------

*Авторът изследва и пише за Турция и мюсюлманския свят, бивш лектор в Kennedy School of Government в Харвард.

Read more...

Турция окончателно разреши забрадките във ВУЗ

Днес турският парламент прие спорната поправка в конституцията, отменяща забраната за носене на хиджаб (забрадка или друг вид покривало при жените мюсюлманки) в университетите, съобщи Би Би Си.

По улиците на Анкара стотици граждани излязоха на протест в защита на светския характер на държавата.

Според инициаторите на поправката от управляващата Партия на справедливостта и развитието, забраната нарушава правата на гражданите и е честа причина девойките да не искат да учат в университетите.

Привържениците на светската държава - най-вече представители на университетите и армията, смятат, че отмяната на забраната ще доведе до прекомерно засилване на влиянието на религията в турското общество.

„Смятаме, че това ще навреди на светския характер на държавата. Ще навреди на демокрацията." - заяви ректорът на университета в Анкара - Урал Акбулут.

В сряда законът за отмяната на забраната беше приет на първо четен с 401 гласа „за" и 110 „против".

На студентките в турските висши училища беше забранено да носят забрадки през 1997 г., след като с помощта на военните беше свалено проислямисткото правителство. Армията но Турция категорично подкрепя светския характер на страната.

Според привържениците на законовата поправка страховете на опозицията от ислямизация са параноични.

Поправката снема забраната само за традиционните за Турция забрадки, но остава в сила за изцяло скриващите лицето кърпи, наричани чадор или паранджа.

В Турция две трети от жените носят забрадки, а допитванията до общественото мнение сочат, че поправката се подкрепя от населението.

news>ibox>bg,09.02.2008

Read more...

Разговори на федералната канцлерка Ангела Меркел и турския премиер Ердоган

Според турския министър-председател Реджеб Таип Ердоган в Германия би трябвало да има турски образователни институции – гимназии, в които да се преподава на турски, което не би трябвало да представлява проблем за германското правителство – призова Ердоган по време на дискусия с турски и германски младежи в берлинското канцлерство. Във федералната република би трябвало да има и турски университети – каза Ердоган, обосновавайки се с думите: за науката няма граници. Отправената от него молба към федералното правителство бе да стори всичко възможно за живеещите в Германия почти три милиона души от турски произход. Както изтъкна премиерът – за да могат да говорят добре немски, мигрантите трябва най-напред да овладеят собствения си език Което в редица случаи на живеещи в Германия деца и младежи не е възможно. Затова и желанието е турски учители да бъдат изпратени в Германия.

Канцлерката Ангела Меркел реагира сдържано на предложението. По нейните думи – германският учител трябва да проявява необходимата откритост спрямо всички ученици. Тя заяви и, че не би могло да се твърди, че децата или хората с чуждестранен произход не могат да се развиват пълноценно в Германия.

dw-world>de,08.02.2008

Read more...

За отпадане на забраната за носене на забрадки в турските университети

Истанбул

Турският парламент одобри тази нощ на първо четене законопроект за отменяне на текст в конституцията, забраняващ на жените да носят ислямски забрадки в университетите, предоха Ройтерс и Асошиейтед Прес.

Промяната, срещу която категорично възразява светският елит в страната, ще бъде подложена на заключителен вот в събота. Очаква се законопроектът да бъде приет поради броя на депутатите от проислямската Партия на справедливостта и развитието, която е управляваща, и на опозиционната Партия на националистическото движение. Тези две партии са вносители на предложението за конституционна реформа.

Забраната за носене на традиционните ислямски забрадки във висшите училища действа в Турция от над 80 години. Тя е израз на един от основните принципи на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, който отдели религията от образованието, припомнят агенциите.

Ройтерс/АП/БНТ

bgnewsroom>com,07.02.2008

Read more...

В Турция пускат забрадките в университета

Турският парламент одобри на първо четене отмяната на забраната да се носят ислямски забрадки университетите, предаде АФП.

Според промяната носенето в университетите на традиционна ислямска забрадка, която се връзва под брадичката на жената, вече няма да бъде забранено. Световните агенции отбелязват, че управляващите все пак не настояват за разрешаване на носенето на тюрбан, който се разглежда като по-ясен символ на политическия ислям в страната. Обсъждането на второ четене на поправката трябва да се състои до 48 часа след гласуването на първо четене. За да влезе в сила, текстът трябва да бъде одобрен от президента Абдулах Гюл. Той вече подсказа, че ще подпише промяната

Инициативата на правителството обаче среща съпротивата на светския елит, а турският касационен съд вече отправи критики срещу нея и заплаши да я спре. Неговият зам.-председател Осман Ширин предупреди, че е абсолютно неприемливо светските принципи "да бъдат отслабени чрез преки или непреки действия".

Представителите на съдебната система са сред най-яростните защитници на светския ред наред с армията и възприемат носенето на ислямски забрадки като знак за принадлежност към политическия ислям.

news>ibox>bg,06.02.2008

Read more...

Спрете шпионирането!

не на шпионирането

Read more...

В Турция няма да има референдум за ислямските забрадки

Турският президент Абдула Гюл обяви, че няма да има референдум за правителствения план за вдигане на забраната за носене на ислямски забрадки в университетите.

Очаква се парламентът да гласува предложението тази седмица.

Това не е проблем за мнозинството от турското население, е заявил Гюл.

Повече от 120 000 протестираха в столицата Анкара и в други градове срещу реформата.

Турските интелектуалци вече изразиха тревогата си от плановете на управляващите, които не само биха върнали страната назад, но и биха я отклонили окончателно от важното членство в ЕС.

Според тях ислямските забрадки са символ на радикалния ислямизъм и вярват, че вдигането на забраната ще раздели страната.

news>ibox>bg,05.02.2008

Read more...

Децата на Асена -вълчицата, майка на турците

Мина Иванова

"Дълбоката държава" - сенчестата коалиция между ултранационалистите в армията, разузнавателния апарат, съдебната система и мафията, отново с гръм и трясък напомни за себе си.
Миналата седмица турската полиция разби националистическа организация, наричаща се Ергенекон, за която се смята, че е свързана с някои от най-обсъжданите през последните месеци убийства и нападения в Турция. Сред задържаните е о.з. генерал Вели Кючюк, предполагаемият лидер на формацията. Той обаче не е единственият военен в редиците на Ергенекон. В рамките на операцията полицията арестува също о.з. майор Зекеря Йозтюрк, о.з. полковник Фикри Карадаг и още няколко военни от запаса, а също такива, изгонени от армията.
Почти всички други арестувани също са с известни имена. Сред тях са говорителката на Турската православна патриаршия Севги Еренерол и адвокатът Кемал Керинчсиз. Името на Керинчсиз нашумя заради инициираните от него съдебни процеси по член 301 от наказателния кодекс за обида на "турската национална идентичност". Преследван от Керинчсиз по този член, който ЕС отдавна настоява Турция да премахне, бе и нобеловият лауреат Орхан Памук, автор на романите "Сняг" и "Името ми е Червен".
Памук е и един от "зайците", както ултранационалистите от Ергенекон наричали всички в прицела им, а за главата му била определена сумата от два милиона турски лири (над 1,1 милиона евро). Дори оръжието за убийството на световно известния
писател, било определено - пистолет Глок, австрийско производство.
Както Памук, така и другите "зайци" обаче били само стъпка към осъществяването на грандиозния план на Ергенекон - преврат, който трябвало да бъде осъществен през 2009 г. Убийствата на Памук и на кюрдските политици Ахмет Тюрк, Лейла Зана и Осман Байдемир, били планирани с цел да създадат хаос в страната и да подготвят почвата за осъществяването на военен преврат.
По тази причина ултранационалистическата формация се смята, че извършила и приписваните й нападения, сред които убийството през януари м.г. на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, бомбените атаки срещу в. "Джумхуриет",
атентата срещу Държавния съвет, убийството на католическия свещеник в Трабзон.
Чрез провокативни нападения Ергенекон се стремяла да тласне Турция към междуетническо напрежение, по-специално между турци и кюрди, за да създаде благоприятна почва за организирането на преврат срещу правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Разкритията от миналата седмица силно напомнят за друг скандален случай преди повече от 11 години, при който също наяве излязоха тайните връзки между структурите на държавната система и подземния свят и който коства оставката на тогавашния министър на вътрешните работи.
Без скандалния инцидент на 3 ноември 1996 г., днес турското градче Сусурлук вероятно щеше да се кичи единствено със славата си на местна почва като производител на зехтин, сапун и млечни продукти. Малкият град в Северозападна Турция обаче успя да даде името си на сензационен случай, при който бивш шеф на истанбулската полиция, лидерът на ултранационалистическата организация Сивите вълци и неговата приятелка - бивша Мис Турция, загинаха в катастрофа, а депутат от Партията на верния път бе ранен.
"Скандалът Сусурлук", както стана известен инцидентът, разкри, че Абдуллах Чатлъ, лидер на Сивите вълци и беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на полицията. След катастрофата у него бяха открити дипломатически акредитивни писма, предоставени му от турските власти, разрешително за оръжие, одобрено от правителството, шест фалшиви карти за самоличност с различни имена, оръжия и заглушители, наркотик и хиляди щатски долари.
Приликата между двата случая не се ограничава с разкриването на дълбокото срастване между крайните националистически елементи в държавата и в средите на организираната престъпност. Имената на някои от задържаните лица от Ергенекон са спрягани също и в скандала Сусурлук. О.з. генерал Вели Кючюк, например, е бил привикван да даде показания пред парламентарната комисия, разследваща случая от 1996г. Въпреки че не се явил пред комисията, срещу о.з. генерала не било предприето съдебно преследване.
Засега не е ясно дали двете организации са свързани помежду си. Имената им обаче са. Както Ергенекон, така и Сивите вълци произхождат от най-древната турска легенда, която разказва как вълчица успяла да избави турците от унищожение. Според една от популярните версии на легендата вълчицата Асена кърмила единствения оцелял турчин - малко момче с отрязани ръце и крака, родила деца от него и извела турския народ от равнината Ергенекон, оградена от железни гори.
Днес "децата на Асена" са навсякъде - от тъмния свят на престъпността до всички органи на държавната власт. Водени от своята кауза да бранят турската държава и народ, те са готови да престъпят всички закони - да убиват, да взривяват, да създават
хаос.
"Дълбоката държава" е "генетичното заболяване", от което страда турската държава, казва турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Мнението на един от неговите предшественици обаче е различно. Герои са "както тези, загинали за държавата, така и онези, убивали за държавата", смята г-жа Тансу Чиллер.

“БТА”/2008-01-31

news.utv.bg,04-02-2008

Read more...

Търкат нарове по двойки в турски зандан

В "Байрампаша" лежат и българи, Анкара реже наполовина броя на затворите


"Байрампаша" се пръска по шевовете и освен нарове и маси не достигат бани и тоалетни
ФОТО ИНТЕРНЕТ
Истанбул, специално за "Стандарт", Нахиде ДЕНИЗ

Занданите у комшиите край Босфора се пръскат по шевовете заради вълната от престъпност, която залива в последно време Турция. Общо 458-те затвора, които има в страната, могат да "приютят" 78 318 провинили се. Но според правосъдното министерство през декември 2007 г. са регистрирани 90 000 затворници.
Особено трагично е положението в централния истанбулски затвор "Байрампаша", тъй като "възпитаниците" му са 4 пъти повече, отколкото може да побере. Капацитетът на зандана е 1200 души, но в момента е дом за 4400 осъдени и следствени", твърди служител в администрацията му.
За да закърпят положението, управата направила 3-ти етаж на наровете вместо досегашните 2, но някои от затворниците се налагало да делят постеля с още някой техен събрат по съдба или спели направо на пода в коридорите. По обясними причини това създава сериозни проблеми както за "обитателите", така и за надзирателите. Освен това не стигат масите за храна, много затворници се хранели прави или клекнали с чиниите в скута. Картината се усложнява още повече от това и че няма достатъчно бани и тоалетни. Неудобство е и фактът, че занданът се намира в гъсто населен индустриален квартал на града.
"Байрампаша" е най-старият затвор на Истанбул. Преди години в него излежаваха присъдите си и осъдените чужди граждани, сред които и немалко българи. Но след голямата затворническа стачка през 2001 г. нашенците излежават присъдите си в затвора на град Биледжик, в сърцето на Анадола, което е доста далеч от Истанбул.
Управата на "Байрампаша" се надява, че новата затворническа сграда, строежът на която се предвижда да завърши през март, ще облекчи до известна степен положението. Но според специалисти Турция се нуждае от генерална реформа, което е залегнало и в критериите за европейската перспектива. Парадоксално е, че в новите затвори от типа Х (с двойни и тройни килии), които могат да побират около 700 души, "населеността" е едва 600 обитатели. Това е така, защото там се изпращат главно осъдените за престъпления срещу държавата и режима, за тероризъм и за организирана престъпност. Експерти предлагат да се въведат наказания като домашен арест и неотклонение по местоживеене при леки престъпления от финансов характер, но засега тези предложения остават само на хартия.
След последната масова амнистия през 2000 г. броят на затворниците бе спаднал на 49 000. Но оттогава броят им е скочил почти двойно - на 90 000. С други думи, пандизчийският контингент се е увеличавал с по 1411 души всеки месец. Очаква се до юли той да надхвърли 100 000 души. Най-голям е броят на криминалните "грешници" - 78 803, следват ги тези за тероризъм - 4249, 4151 гледат света през решетки за организирана престъпност. За периода 2000-2007 са построени 41 нови затвора. Правосъдното министерство обаче парадоксално на ситуацията планира да намали броя на занданите в страната на 250 до 2013 г.

в."Стандарт нюз",ПОНЕДЕЛНИК, 4 Февруари 2008

Read more...

Повече от 100 000 протестираха в Турция срещу забрадките

Повече от 100 000 протестираха в Турция срещу плановете на ислямистите в страната да върнат забрадките в университетите, предаде АФП.
Демонстрантите, събрали се при мавзолея на „бащата" на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, поискаха оставката на правителството.

Писателят Севги Озел е изразил възмущението си „не срещу забулените жени, а срещу опитите да се покрият със забрадка републиканските ценности в държавата".

Турските интелектуалци вече изразиха тревогата си от плановете на управляващите, които не само биха върнали страната назад, но и биха я отклонили оконателно от важното членство в ЕС.

news*ibox*bg,02.02.2008

Read more...

Революция в Турция: разрешават забрадки в университетите

Жени със забрадки протестират в Анкара срещу забраната за носене на кърпи в университетите. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е решено да позволи студентките да носят ислямски забрадки и да отмени забраната от 1989 година. Снимка: Ройтерс

Студентките в турските университети скоро може да получат правото да носят ислямски забрадки. Това е повратен момент за нарастващата набожна средна класа, която от дълго време се оплаква от дискриминация срещу религията й. Правителството на Партията на справедливостта и развитието, което се ползва с обществена подкрепа, и националистическа опозиционна партия постигнаха компромисно споразумение да премахнат забраната от

1989 година за носене на ислямски забрадки във висшите учебни заведения в Турция. Само преди няколко години тази стъпка беше немислима. Очаква се поправката да бъде одобрена в парламента в началото на февруари.

Съвсем неотдавна, през 1997 година, турските генерали, действайки с подкрепата на народа, свалиха правителство, което оцениха като прекалено ислямистко. “Премахването на забраната за ислямски забрадки в университетите е голяма крачка за Турция, макар и реформата да е недостатъчна. Това значи, че много жени, които страдат от забраната, ще могат да учат отново,” каза Неслихан Акбулут от Организацията за защита правата на жените АКДЕР. Турските светски среди, в това число генерали, съдии и ректори, смятат забрадката за символ на радикалния ислям и политическо предизвикателство към разделението на държава от религия.

99 процента от населението на страната, която е член на НАТО, изповядва исляма. Турската република е основана от Мустафа Кемал Ататюрк като светска държава през 1923 година като наследство от разпадащата се Османска империя. През последните две десетилетия хиляди жени избраха да не посещават университет заради забраната. Те се отказаха да учат в чужбина или бяха изключени от университетите заради носените от тях в знак на набожност кърпи.

Спорът за забрадките стига до самото ядро на сложната идентичност на Турция. Турската държава е млада демокрация, която се опитва да балансира между исканията на все по-проспериращото, но набожно мюсюлманско население и традиционния градски прозападен елит, който смята исляма за назадничав и за заплаха на статуквото. “Бях изключена от университета, защото нося забрадка. Как е възможно да изключиш някого в страна, която се смята за демократична и чието население е мюсюлманско?”, казва 31-годишната Юдже Йълмазоглу, която все още се опитва да завърши обучението си по право в Истанбул. “Това подкопава нашата демокрация.”

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се старае да се представи като демократична прозападна власт.

Протестиращи жени на митинга в Анкара. Експертите оценяват премахването на забраната за носене на забрадки в университетите като голяма стъпка напред в демократичните промени в Турция. Само преди години тази стъпка беше немислима. Снимка: Ройтерс

Тя следва курса на преговорите за членство в ЕС, разшири човешките права и положи усилия за либерализирането на икономиката, което привлече рекорден брой чуждестранни инвестиции. От дълго време партията иска да вдигне забраната за забрадките с аргумент, че това е въпрос на религиозна и лична свобода. Политиците обаче бяха много предпазливи, за да не разгневят генералите.

Корените на ПСР водят към забранена ислямистка политическа формация и затова решението й да прокара реформата показва смелостта й да предизвика позагубилия авторитета си бранител на светската система. Повечето от турците подкрепят правото на жените да носят забрадки в университетите, показват скорошни проучвания на общественото мнение. “Заставам зад премахването на забраната, защото винаги съм подкрепял човешките свободи. Един пълнолетен човек трябва да може да носи това, което иска”, каза Ердун Йозбудун, преподавател в университета Билкент в Истанбул, по време на разгорещена телевизионна дискусия.

Много жени от светските среди обаче са обезпокоени, че облекчаването на забраната е възможно да доведе до по-твърдолинеен ислям в Турция. “Може всички студентки да бъдат принудени да носят забрадки,” казва Иса Есме, заместник-председател на влиятелния Съвет за висшето образование. Акбулут от организация АКДЕР обвини политическите партии и част от медиите, че експлоатират неоснователните, по думите й, страхове. “Ако някой се плаши от паяци, той ще продължи да се страхува, независимо от това, колко се опитваш да го убедиш, че паякът не е опасен,” каза тя. “Точно както те имат избор да не носят забрадките, аз трябва да мога да следвам религиозните си убеждения,” добави Акбулут, която заминала да учи в чужбина заради наложената в университетите забрана. “В момента чувствам, че не съм гражданин на собствената си държава.”

По силата на новия проект за поправката, в университетите ще бъдат допускани само жени, които връзват забрадката си по традиционния турски начин - под брадичката. Забраната ще продължи да се прилага за забрадките, които се завързват по все по-популярния начин с увиване около врата. Тези забрадки се възприемат за символ на политическия ислям. Другите видове ислямско облекло, като например бурката, покриваща цялото тяло, все още са забранени.

“Комично е един закон да навлиза в такива подробности. Трябва ли университетите да си наемат дизайнери, които на входа да проверяват студентките?”, запита Йозбудун, специалист по конституционно право.

На неотдавнашен митинг в Истанбул в подкрепа на забрадките протестиращите призоваха на преподавателките и на държавните служителки също да бъде позволено да носят забрадки, като насочиха вниманието към възможен предстоящ конфликт. “Ако забраната е несправедлива за тези, които посещават университет, тя е такава и за заетите в областта на услугите като учителки и лекарки. Какво ще правят студентките като се дипломират?”, запита Рамазан Бейхан, участник в митинга в Истанбул. Основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия - заплаши да се обърне към съда с искане да анулира поправката.

e-vestnik,2 Февруари 2008/По БТА/

Read more...

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP