Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

"Вашингтон пост": САЩ и Турция подготвят военна операция за залавяне лидерите на ПКК

Таен план за смазване съпротивата на кюрдите
Американски журналист направи сензационни разкрития

САЩ ще помогнат на Турция в борбата им с кюрдските лидери в Ирак, предаде АП, цитирайки публикация на Робърт Новак от в. "Вашингтон пост".
Американските и турските власти подготвят план за тайна военна операция за смазване на движението на кюрдските сепаратисти и залавянето на техните лидери. По този начин администрацията на Джордж Буш смята да не допуска нахлуването на турски военни части на територията на Ирак, който няма нужда от поредна война, пише Новак.
По данни на вестника през миналата седмица зам.-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Ерик Еделман е провел конфиденциален брифинг по тази тема за членове на Конгреса на САЩ, които съгласно американското законодателство в такива случаи трябва да бъдат информирани от представители на администрацията.
Еделман ги е информирал, че спецчасти на САЩ ще помогнат на турската армия да неутрализира върхушката на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК). Еделман при това е уверил конгресмените, че е убеден в успеха и при необходимост спецоперацията може да бъде тайна, което ще даде възможност да се отрича провеждането й.
"Вашингон пост" припомня, че преди да заеме сегашния си пост в Пентагона, Ерик Еделман е бил помощник на вицепрезидента Дик Чейни и бивш посланик в Турция.
В момента силите на ПКК действат по границата между Турция и Ирак, често се укриват в планините на иракска територия, пише изданието.
Представители на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието на премиера Ердоган, която спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори на 22 юли, нееднократно заявиха, че е необходимо твърдо противопоставяне на ПКК. Преди изборите Ердоган намекна, че "антикюрдската" операция в Ирак може да бъде проведена след 22 юли.
Край границата с Ирак Турция е разположила добре оборудвана армия от 250 000 бойци, срещу които се противопоставят едва 4000 въстанали кюрди.
(в."Монитор",01 Август 2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP