Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Градски експерименти в Истанбул

В десетото издание на биеналето участват автори от 35 държави

Към изобилието от международни арт форуми това лято се прибавя още един - 10-о международно биенале в Истанбул, което ще се проведе от 8 септември до 4 ноември. Според организаторите му то няма да повтаря модела на стандартните тематични изложби, а ще следва символиката на няколко сгради с историческо и културно значение. Повечето то тях дори не се появяват на картата на Истанбул, но носят заряда на модерността и трансформацията на градския пейзаж.

В биеналето участват над 150 проекта на повече от 100 автори (впечатляващ брой от тях от Китай) и творчески екипи от 35 страни. Тазгодишното десето издание се фокусира върху града като място, където непрестанно нещо се ражда, и като пространство за размяна на енергии и идеи. Авторите превръщат градската среда в огромна лаборатория, в която цари творческа атмосфера, а публиката също е въвлечена в експеримента.

Всяка една от сградите, в които ще бъдат разположени изложбите, има свой собствен "ключ". Културният център "Ататюрк" например символизира мечтата за установяване на република и модерно общество. Затова той ще се превърне в сцена на един утопичен проект, отразяващ градската действителност. Съвременните дебати за настоящето и бъдещето на сградата предлагат добра възможност за разглеждане на теми като разслоението на обществото.

Биеналето тази година ще представи градската среда и архитектурната реалност като своеобразен контекст, в който модерността има много дефиниции.

Истанбулското биенале отстоява позицията на местната идентичност в световната културна общност. Според организаторите, освен че геополитически е мост между Европа и Азия, Турция е още символ на стремеж и оптимизъм, някакъв вид осъществима утопия.

След 20-годишно съществуване първото "не-западно" изложение, изглежда, е достигнало истинска зрялост. Тя се изразява в смелостта да се противопостави глобалното на местното, да се разкрият болезнените разминавания между реалността и стремежа да се достигне невъзможното.

Куратор на десетото издание е китаецът Хоу Ханру, който живее между Париж и Сан Франциско и преподава в Холандия и Белгия.

Dnevnik>bg,28.08.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP