Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Авер на Гюл стана първи дипломат в Анкара

Новият турски кабинет - микс от ислямисти и светски лица


Дясната ръка на новоизбрания президент на Турция в кампанията му за присъединяване към ЕС Али Бабаджан оглави вчера подчиненото доскоро на Абдуллах Гюл външно министерство в Анкара, предаде АП. Гюл прие вчера в двореца Чанкая от премиера Реджеп Тайип Ердоган, негов приятел, списъка с проектокабинета, който според местните и чуждите медии със сигурност трябваше да одобри. Анализатори коментираха, че новото правителство ще е от 24 министри, смесица от хора с ислямистко и неислямистко минало, посочва АП. Съставът на кабинета след одобрението му от държавния глава ще бъде внесен след това във Великото национално събрание. Съгласно турската конституция в рамките на една седмица той трябва да бъде обсъден и гласуван от парламента. Консултациите и срещите в парламента по състава на новото правителство ще продължат два дни. На следващия ден ще се пристъпи към гласуване.
40-годишният Бабаджан е най-младият министър в досегашното правителство. Той отговаряше за икономиката на създадената от Кемал Ататюрк република и водеше преговорите за членство с ЕС. Възпитаник на Северозападния университет в САЩ, Бабаджан ръководеше също и икономическите реформи в Турция, подкрепени от Международния валутен фонд. Кемал Унакътан, родом от Одрин, и в този мандат ще остане шеф на финансите. Освен това поема функциите на вицепремиер.
Сред другите, спрягани за шефове на министерства, беше Ертугрул Гюнай, който избяга от основната опозиционна Републиканска народна партия, скършила през март мерака на Гюл към президентството, и влезе в редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Министерство ще оглави и Зафер Джаглаян, оглавяващ в момента индустриалната камара в Анкара. Бюлент Арънч, бивш председател на парламента, също бе споменаван за възможен министър. Арънч, съосновател на партията на Ердоган през 2001 г., се смята за дълбоко религиозен и много малко склонен към компромис.
В новия кабинет се очакваше да има повече жени, сред които и 46-годишната Едибе Сьозен, дипломирана в САЩ социоложка, която ръководеше връзките с медиите в партията на Ердоган. Единствената дама в последното правителство бе Нимет Чубукчу, оглавяваща въпросите на жените и семейството.
Прогнозите сочеха освен това, че Ердоган ще назначи двама отделни министри за културата и туризма. Досега двете области бяха под шапката на едно министерство. Туризмът е най-големият източник на приходи за страната, отбелязва АП.

в."Стандарт нюз",30.08.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP