Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Неоислям с холивудски блясък

Г-жа Гюл вече реди гардероба си на първа дама на Турция

В очакване на новата си роля на евентуална първа дама на Турция госпожа Хайруниса Гюл вече е помолила известния австрийски дизайнер от турски произход Атил Кутоглу да направи новия й гардероб. Това включва и нов дизайн на прословутата й кърпа за глава, която събуди много емоции у светско ориентираните и породи много дебати в страната за мястото на исляма в политиката.

Кърпата, която носи г-жа Гюл, се превърна в символ на заплаха за разделените от десетилетия държава и религия. Въпреки че повече от половината туркини си забулват главата по мюсюлмански обичай, в Турция то е забранено на обществени места, училища, университети и държавни институции. Известната с проислямистката си ориентация г-жа Гюл даже е оспорвала това решение пред Европейския съд за правата на човека. Сега обаче тактиката й е друга: по всяка вероятност тя се опитва да превърне политическия проблем в... моден.

Изборът й на Атил Кутоглу никак не е случаен - той е любими дизайнер на Катрин Зита-Джоунс и Наоми Кембъл, а освен това отговаря за гардероба на австрийския външен министър Урсула Пласник. "Вече работя над новия дизайн. Не става дума само за кърпите, а за целия й гардероб", обяснява пред Ройтерс роденият в Истанбул Атил Кутоглу. "Това, към което се стремя, е съчетание от холивудски блясък със строгостта на позицията, която ще заеме. Вдъхновението ми идва от отоманските и турските мотиви - в крайна сметка това е и запазената ми марка."

Хайруниса Гюл срещнала Атил Кутоглу преди четири години в Ню Йорк. Оттогава тя е почитател на неговите кърпи и шалове, но не и на дрехите. Наблюдатели в Турция предполагат, че той ще й предложи вариант в стил София Лорен, но в крайна сметка тя ще реши колко коса да покаже изпод копринената кърпа.
Историята на Кутоглу е един от малкото щастливи примери за турци, успели да пробият до това високо ниво в Австрия. Що се отнася до позицията на Абдула Гюл, тя е лаконична: "Това и неин личен избор, пък и за президент съм се кандидатирал аз, а не тя." Почти сигурно е, че след трети тур на гласуване на 28 август той ще стане президент.
(dnevnik>bg,20.08.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP