Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Първият тур от президентските избори в Турция ще се проведе днес

В неделя граждани се събраха да протестират срещу издигането на кандидатурата на Абдула Гюл.

В турския парламент днес ще се състои първият тур от изборите за нов президент на Република Турция, на които за висшия държавен пост състезанието ще бъде между външния министър от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Абдуллах Гюл и депутата от крайнодясната Партия на националистическото движение /ПНД/ Себахаттин Чакмакоглу, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

Вчера малка опозиционна партия номинира свой представител за президентския пост, с което броят на кандидатите стана трима.

Демократичната лява партия издигна кандидатурата на Тейфун Ичли за поста, но решението й има по-скоро символичен характер, тъй като тя разполага едва с 13 места в 550-членния парламент, предаде Асошиейтед прес.

Вторият тур от изборите е насрочен за 24 август, а третият за 28 август. В случай че нито един кандидат не бъде избран на първите три тура, ще се състои и четвърти, планиран за 1 септември.

Социолозите предвиждат победа за кандидата на ПСР Абдуллах Гюл, който според прогнозите ще бъде избран на трети тур, когато е необходимо абсолютно мнозинство от 276 гласа. Управляващата партия разполага с 341 депутати в парламента.

Гласуването ще започне в 15 ч., а в залата ще трябва да присъстват най-малко 367 депутати, за да бъде вотът приет за валиден.
(dnevnik>bg,20.08.2007)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP