Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Ердоган представи нов кабинет от реформатори


Реджеп Тайип Ердоган

[Reuters]

Промените целят да доближат Турция до членство в ЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган представи в сряда новия си кабинет, който веднага беше одобрен от избрания преди броени дни президент Абдуллах Гюл, предадоха световните агенции. Следващата сряда правителството ще бъде представено и пред Меджлиса, за да получи вот на доверие, а днес се очаква да бъде обявена програмата му.

Противно на някои прогнози за пълно обновяване на кабинета, в състава му, макар и разширен от 22 на 24 министри, са били нанесени малко съществени промени, пише в. "Файненшъл таймс". Според вестника целта на Ердоган не е била въвеждането на нови лица, а по-скоро създаването на сплотен екип от проевропейски настроени министри. Това от своя страна свидетелства за амбициите на премиера да проведе всички необходими политически и икономически реформи, за да ускори преговорите за присъединяването на Турция към ЕС. Плановете му очевидно се споделят и от президента Гюл, който заяви, че ще продължи да участва активно във външната политика на страната и в качеството си на държавен глава.

За наследник на Гюл на поста външен министър очаквано беше избран министърът на икономиката Али Бабаджан, който ще запази и позицията си на главен преговарящ с Евросъюза. Според турския делови всекидневник "Реферанс" ходът свидетелства за сериозността на намеренията на Турция да стане пълноправен член на съюза. Министерството на икономиката пък беше оглавено от Мехмет Шимшек, бивш мениджър в инвестиционната банка "Мерил Линч". Избирането на икономист с дългогодишен опит за позицията най-вероятно ще бъде посрещнато добре от западните финансови среди, прогнозират турските медии.

Досегашният министър на правосъдието и говорител на правителството Джемил Чичек размени поста си с вицепремиера Мехмет Али Шахин, а Кемал Унакътан остана начело на финансовото министерство. Най-съществените промени обаче засегнаха министерствата на вътрешните работи и околната среда. Бившият вътрешен министър Абдулкадир Аксу, който беше заменен от Бешир Аталай, предизвика немалко критики заради влошаването на ситуацията в размирния югоизточен регион на страната, населяван предимно от кюрди. А оглавяващия досега министерството на околната среда Осман Пепе пък се раздели с поста си заради неспособността да се справи с необичайно силната суша това лято. Дневник
------------

Над 100 хил. турски бизнесмени в Европа планират да създадат собствено лоби, за да подпомогнат икономиката на страната си, писа в. "Ню Анатолиън". Една от основните им цели е чрез различни начинания с участието на европейски компании, политици и градски власти да заздравят културните и икономическите връзки между Турция и ЕС. По думите на председателя на Европейско-турския бизнес съвет Азиз Шахин инициативата, която ще започне в страни като Германия, Белгия и Полша, вероятно ще получи подкрепата и на новия външен министър Али Бабаджан.

evropa>dnevnik>bg,30.08.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP