Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турците в Европа са дискриминирани от работодателите, сочи проучване

Процентът на безработицата сред етническите турци в България е 34,4 на сто, докато тази сред българското мнозинство е 9,2 процента, показват данните от доклад на ЕС за мониторинг на расизма, цитирани от турския вестник "Радикал".

Изданието посочва, че в много страни от ЕС турците са жертва на расистко и дискриминационно отношение, най-малкото колкото гражданите на африкански държави. Докладът е изготвен от Европейската агенция за основните човешки права.

Според него в Белгия най-голямата безработица е сред етническите турци и мароканци. При мъжете от тези етнически групи безработицата е 45 на сто, а при жените 56 на сто. Същевременно безработни са 10 процента от белгийците.

Според проучване на комисия на министерството на правосъдието в Холандия 60 процента от лицата, подали заявление за започване на работа и получили негативен отговор заради етническия си произход, са мароканци или турци.

В Германия турците се сблъскват с предразсъдъци и клишета по отношение на етноса си. В Берлин от 16 хиляди полицаи едва 150 са с различен от германския етнически произход.

Анкетирани етнически турци от самообявилата се за република северна част на остров Кипър твърдят, че в международно признатата Република Кипър се сблъскват с условия на работа, различни от тези на кипърските гърци. Много споделят, че заплащането им е значително по-ниско, а има и такива, които казват, че са подложени на тормоз на работните си места.

evropa>dnevnik>bg,31.07.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP