Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Три часа сапьори се борят с адската машина


Полицейски камион откарва от паркинга в Анкара микробуса с експлозивите, след като сапьори ги обезвредиха
ФОТО АП

Анкара на косъм от кървава баня
300 кила бомба заложена на многоетажен паркинг срещу пазар

Анкара. Кървав 11 септември бе предотвратен в Анкара. В деня на шестата годишнина от атентатите в САЩ турската полиция осуети мащабен терористичен атентат. В центъра на Анкара беше открита 300-килограмова бомба. Според властите атентатът е трябвало да отбележи годишнината от трагедията в САЩ, съобщи АП.
Бомбата е открита от служители на реда, които патрулирали по улиците на турската столица. Полицейски кучета открили микробус, натъпкан с експлозиви, в многоетажен паркинг в центъра. Впоследствие се оказало, че возилото е с фалшиви регистрационни номера. Те съвпадали с номерата на открадната наскоро кола.
На метри от паркинга има голям открит пазар, къщи и хотел. Микробусът е бил
натъпкан с торби експлозиви
Вероятно в тях е имало амониев нитрат или някакъв вид изкуствен тор, който се възпламенява.
Обезвреждането на експлозивите отне на сапьорите три часа, съобщи шефът на анкарската полиция Еркюмент Йълмаз.
Предотвратено бе голямо кръвопролитие, коментира валията на Анкара Кемал Юнал.
Не бих искал дори да си помисля какво би станало, ако атентатът не беше осуетен, каза той. Паркингът, където бе открита колата, е на няколко нива. Той се намира в квартал Куртулуш, в гъстонаселената централна част на турската столица.
АП напомня, че Турция е един от съюзниците на САЩ в борбата срещу глобалния тероризъм.
Агенцията посочва, че Турция, която е светска държава с преобладаващо мюсюлманско население, е и ключов съюзник на САЩ в НАТО. Турция заедно с другите страни от НАТО осигурява подкрепа на операциите в Афганистан и Ирак. Именно поради това турската полиция засилила мерките за сигурност около шестата годишнина на атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.
Валията и други официални представители в Турция вчера се въздържаха да изкажат предположения кой би могъл да стои зад планираното кръвопролитие.
Сапьори работят на мястото, районът е отцепен
движението по съседните улици спряно, а жителите на близките къщи и един хотел в околността са евакуирани като предпазна мярка. Линейки и пожарни коли пристигнаха в района, където има жилища на военни и една болница.
През последните години в Турция станаха няколко смъртоносни атентата. Най-големите кръвопролития бяха през 2003 г. Тогава на 15 ноември заредени с експлозиви автомобили, шофирани от ислямисти, се взривиха в две синагоги в Истанбул. Пет дни по-късно експлозия вдигна във въздуха офиса на британска банка и генералното консулство на Великобритания в Истанбул. От двата атентата загинаха 63 души и 600 бяха ранени
Отговорността за нападенията бе поета от терористичната мрежа "Ал Кайда".
Сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) и крайнолеви организации обикновено са обвинявани от властите за честите атентати в големите градове и курортите на Турция.

"Стандарт нюз",12.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP