Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турци искат права в Гърция

Представител на мюсюлманите от Северна Гърция, който е кандидат-депутат от управляващата дясна партия Нова демокрация, заяви, че ще се бори ислямската общност да бъде призната за турско малцинство.

Орхан Хаджи Ибрам изтъква, че самият той се чувства турчин, а етническото самоопределение е право на всеки човек. Премиерът Костас Караманлис отказа да коментира изявлението на своя съпартиец от Ксанти. Той е подчертал, че мюсюлманите в Тракия са гръцки граждани с мюсюлманско вероизповедение. Досега десницата категорично оспорва правата на турското малцинство в страната.

Лидерът на социалистическата опозиция Георгиос Папандреу заяви, че от години говори за правото на лично самоопределение на гръцките граждани и че това е европейски принцип, валиден за всяка страна в ЕС. Атина постоянно е критикувана от Брюксел и Вашингтон, че нарушава правата на турското и славянското малцинство.

Експертите припомнят, че повечето турчеещи се мюсюлмани от Родопите са помаци и говорят български диалект. След етническото прочистване от 1922 г. в Гърция е забранено да се говори за турско малцинство.

class>bg,2007-09-10

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP