Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Напрежение в Турция заради новата конституция



Проектът за нова конституция на Турция предизвиква напрежение в югоизточната ни съседка, сочат последните новини от Анкара. То е предизвикано от символното искане на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да падне забраната в турските университети и на обществени места да се носи ислямска забрадка.
"Правото на висше образование не може да бъде ограничавано заради облеклото на една млада жена. Такъв проблем не съществува в западните общества, докато в Турция го има. Затова според мен първо задължение на политиците е да го разрешат", отбелязва Ердоган в интервю, публикувано във в. "Файненшъл таймс". Интересен факт е, че по време на предизборната надпревара в Турция (парламентарните избори се проведоха на 22 юли) Ердоган старателно избягваше да отговаря на въпроси по темата, както и да обявява намеренията си в тази посока. Привърженик на идеята е и новоизбраният президент Абдуллах Гюл, чиято съпруга е известна с това, че носи ислямска забрадка.

Въпреки твърденията на премиера, че новата конституция ще запази основните ценности на републиката, реакцията срещу предложението не закъсня. Вчера Съветът за висше образование и Съветът на ректорите обявиха, че подготвеният проект ще отвори път за напрежение и липса на сигурност в обществото. Шефът на Съвета Ердоган Тезич и ректорите на университетите защитават идеята за забрана на забрадките в университетите. Според тях законът за тази забрана е установено юридическо положение и съответства на принципите на Ататюрк и в същото време не противоречи на нормите на Европейската харта за правата на човека.

Срещу отпадането на забраната за носене на мюсюлмански забрадки на обществени места се обяви и председателят на Върховната касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая. Според него това ще създаде впечатление за опити за налагане на олигархично управление, тъй като със съдебни решения вече са налагани забрани за носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места, а сега се предлага носенето им да се узакони в конституцията на страната.

Негативни сигнали дойдоха и от страна на генералитета. Висш турски генерал протестира остро срещу носенето на мюсюлманска забрадка от съпругата на президента Абдуллах Гюл. Това стана вчера при посрещането на президента Абдуллах Гюл на аерогара "Есенбоа" в Анкара след неговата визита в Северен Кипър. Началникът на Анкарския гарнизон и командир на 4-ти армейски корпус корпусен генерал Аслан Гюнер демонстративно напусна протоколния кортеж в знак на протест срещу преминаването на г-жа Хайрюниса Гюл, която носи религиозна мюсюлманска забрадка.

По повод националния празник Деня на героите началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът заяви вчера, че "турските въоръжени сили, които имат обичта и доверието на турския народ, ще съхраняват най-самоотвержено ролята на принципите на Ататюрк като пътеводител в живота на Турция." Валията на Анкара Кемал Йонал и висши военни, сред които началникът на гарнизона в Анкара корпусен генерал Аслан Гюнер, посетиха вчера Гробището на паметта и мавзолея на Ататюрк във връзка с празника.

(По агенция Фокус и Нетинфо>бг)
express>bg,20.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP