Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Германска евродепутатка определи картината в Турция като политически ислям

Ренате Зомер е обърнала внимание на желанието на общините, управлявани от ПСР, да въведат забрана за консумация на алкохол

В изказване на заседание на Европейския парламент на тема "Шериат в Европа" германската евродепутатка от групата на Християндемократите Ренате Зомер е посочила, че следи с безпокойство развитията в Турция, съобщават в."Миллиет" и турският телевизионен канал НТВ, цитирани от БТА. Зомер е определила картината в Турция като политически ислям и е отбелязала, че забрадката е политически символ.

Германската евродепутатка е заявила, че следи със загриженост повторното идване на власт на Партията на справедливостта и развитието и избирането на Абдуллах Гюл за президент. Според нея някои политически стъпки на премиера Реджеп Тайип Ердоган будят подозрения.

Според Зомер свободите в Турция се орязват бавно, стъпка по стъпка. Тя е обърнала внимание на желанието на общините, управлявани от ПСР, да въведат забрана за консумация на алкохол.

Германската евродепутатка се е спряла и на дискусиите по проекта за нова конституция и е изразила опасение, че ако с положение в новата конституция се разреши на младите момичета да влизат в университетите със забрадки, то тогава тези момичета, които не носят забрадки, може да бъдат подложени на социален натиск.

Зомер, която е съпредседател на смесената парламентарна комисия ЕС-Турция, е заявила, че ще продължава да следи процесите в Турция, за да не се стигне до превръщане на религиозните убеждения в инструмент за натиск в обществената сфера.

evropa>dnevnik>bg,18.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP