Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският премиер връща забрадките в университетите

Ректорите и опозицията готвят протести

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган обяви във вторник вечерта, че е взел решение да отмени текста за забрана на забрадките в университетите от новата конституция на страната. Той говори пред собствената си Партия на справедливостта и развитието (ПСР), а по-късно съобщи решението си и пред журналисти. Веднага след това ректорите на основните университети в страната и представители на опозицията изразиха негодувание и заплашиха с протести.

Комисията, изготвяща текста на новата конституция на страната, не можа да стигне до компромис по този спорен въпрос, затова остави последната дума на премиера. "Правото на висше образование не може да бъде ограничено от това какво носи едно момиче. Такъв проблем не съществува в западните общества, но в Турция има проблем и аз вярвам, че първо задължение на хората в политиката е да решат проблема", аргументира се Ердоган в интервю пред в. "Файненшъл таймс". Забраната за покриване на главите на студентките беше въведена след военния преврат през 1982 г. В последната една година въпросът за забрадките в Турция е станал основна медийна тема, както и обект на политически борби между светския елит и имащата ислямистки корени ПСР.

Въпросът е станал дотолкова важен, особено за военните, че във вторник забрадката на съпругата на новия президент на страната Абдулах Гюл - Хайруниса, стана причина за спешни протоколни промени в първата чуждестранна визита на Гюл в Северен Кипър. На летището Гюл не беше посрещнат с полагащите му се топовни гърмежи. Церемонията беше изпълнена едва вечерта на приема в президентството, където съпругата му не присъстваше, за да избегне среща в военните началници. Този прецедент беше широко отразен от турската преса вчера.
-----------------

Турски съд наложи на най-големия телекомуникационен доставчик "Тюрк телеком" да блокира достъпа до популярния сайт за гледане и качване на видеоклипове YouTube след оплаквания, че в него има клипове, обиждащи бащата на нацията Мустафа Кемал Ататюрк. Според турските закони обидата срещу Ататюрк или турската идентичност е криминално престъпление. Достъпът до YouTube беше вече веднъж забранен през март по същите причини, като сайтът тогава се съгласи да свали клипа.

Dnevnik>bg,19.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP