Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският премиер ще подкрепи отмяната на забраната за носене на забрадки

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред в. "Файненшъл таймс" днес, че иска да премахне забраната за носене на ислямски забрадки в университетите, като част от планираните промени в конституцията, съобщи Ройтерс.

Изявленията на Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието спечели нов петгодишен мандат в изборите през юли, може да възпламени отново напрежението с влиятелния светски елит, включително с армията, която го подозира в желание да увеличи ролята на религията в турското общество, отбелязва агенцията.

"Правото на висше образование не може да бъде ограничено от това какво носи едно момиче. Такъв проблем не съществува в западните общества, но в Турция има проблем и аз вярвам, че първо задължение на хората в политиката е да решат проблема", заяви Ердоган в интервю за в. "Файненшъл таймс" в Анкара.

Според Партията на справедливостта и развитието това е въпрос на свобода на изразяване. От партията напомнят, че забрадките са били забранени в университетските общежития през 1982 г. след военния преврат.

Правителството на Ердоган обеща да смени турската конституция, която е изготвена по време на управлението на военните, с нов основен закон, който ще постави акцент върху индивидуалните права и свободи и ще отговаря в по-пълна степен на изискванията на ЕС, към който Турция иска да се присъедини.

"Искаме конституция, която ще осигури и ще защитава държава, която е демократична, светска, социална правова държава", заяви Ердоган пред "Файненшъл таймс".

"Тази конституция ще насочи Турция в определена насока и наш дълг е да я обсъдим и да се консултираме с народа в най-широкия възможен смисъл", каза турският премиер.

Партията на справедливостта и развитието в момента обсъжда проекта за конституция, изготвен от екип юристи, но турските медии отбелязват, че все още няма едонидушие по въпроса за забрадките.

Турската армия, която смята себе си за гарант на светската система на управление, следи внимателно дебатите. Същото правят и финансовите пазари. Преди десет години армията, ползвайки се с широка обществена подкрепа, свали от власт правителство, което бе преценено като твърде ислямистко, припомня Ройтерс.

Dnevnik>bg,19.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP