Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турското правителство получи вот на доверие

Турското правителство получи днес в парламента вот на доверие, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Кабинетът, шестдесети по ред в историята на турската република, получи вот на доверие чрез открито гласуване в парламента, в което участваха 535 депутати.

Заседанието се състоя под ръководството на председателя на меджлиса Кьоксал Топтан. 337 от народните представители гласуваха "за", 197 - "против", а един се въздържа.

"Ще продължим напред оттам, докъдето бяхме стигнали", ангажира се премиерът Реджеп Тайип Ердоган в благодарствената си реч след вота. Министър-председателят посочи, че отличителна черта на правителството ще бъдат безпристрастността, непроявата на дискриминация и осигуряването на правосъдие навсякъде.

След днешния вот парламентът се оттегли във ваканция до 1 октомври.

Новият кабинет, одобрен миналата седмица от новия държавен глава Абдуллах Гюл, има 25 членове. Външен министър е Али Бабаджан, който в предишното правителство бе министър на икономиката и главен преговарящ с ЕС. Бабаджан запазва поста си на главен преговарящ и в този кабинет.

Партията на справедливостта и развитието, с ислямисткии корени, която е на власт от 2002 година, удържа на 22 юли голяма победа на парламентарните избори, свикани предсрочно, за да се излезе от институционалната криза, възникнала между правителствто и просветския лагер, в който е и армията, предизвикана от кандидатурата на Гюл за президент.

Новото правителство, чиято програма бе представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган на парламента в петък и обсъдена в понеделник, включва и личности без връзки с политическия ислям, които се присъединиха към Партията на справедливостта и развитието преди изборите през юли в рамките на стратегията за отваряне на партията, целяща да докаже, че тя е скъсала всички връзки с ислямистите и се ситуира като ясноцентристка, отбелязва АФП.

Dnevnik>bg,05.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP