Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Газово трасе ще свърже Атина и Анкара

Газопроводът между Гърция и Турция ще бъде готов за пускане в експлоатация до края на септември, обяви гръцкият министър на развитието Димитрис Сюфас.

Трасето ще свързва двете държави от турския град Караджабей до гръцкия Комотини. По него ще се пренася природен газ от голямото находище Шах Дениз в Азербайджан, а вероятно и от други доставчици.

Димитрис Сюфас поясни, че са приключили работите по свързването на националните газопреносни системи на двете страни и че горивото ще потече към Гърция след 15 дни.

Пускането на гръцко-турския газопровод се оценява като първа стъпка от строежа на южния европейски газопровод между Турция, Гърция и Италия. В края на юли трите страни подписаха договор за неговото изграждане.

Гръцко-турският газопровод е с дължина 300 км., от които 86,6 км. се намират на гръцка територия. Капацитетът на тръбата е 11,6 млрд. куб. м. газ годишно. Обектът е на стойност 250 милиона евро.
Според предварителните разчети строежът на отсечката от газопровода между Гърция и Италия трябва да започне през юни 2008 г. и да завърши през 2011 г., Тя ще представлява продължение на турско-гръцкия газопровод и ще има за цел преноса на каспийски природен газ към страните от Западна Европа.

news>bg,13.09.2007

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP