Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският премиер е заплашен от наказателно обвинение

Конституционният съд предприе безпрецедентни мерки спрямо Ердоган

Конституционният съд на Турция може да поиска да бъде повдигнато наказателно обвинение срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, обяви неговият председател Тюлай Тюкчу. Мотивът, който тя обяви на специална пресконференция е, че с последните си коментари за работата и решенията на съда Ердоган е преминал "всички граници на уважението и въздържаната враждебност".

През годините на своето управление Ердоган неведнъж е критикувал Конституционния съд, но до подобна безпрецедентна реакция досега никога не се беше стигало. Повод за твърдата позиция на Тюкчу станаха коментарите на премиера, че решението на Конституционния съд да обяви за нищожен вота за избирането на турски президент е "срам за съдебната система". Той също така постави под съмнение безпристрастността на институцията.

В началото на май партията на Ердоган реши да издигне кандидатурата на външния министър Абдулах Гюл за президент, но той така и не беше избран от парламента. Съдът тогава отмени първия тур на вота поради липсата на кворум. Това решение отложи задълбочаването на разрастващата се политическа криза в страната, която беше предизвикана от категоричната съпротива на армията срещу кандидатурата на Гюл поради ислямистките корени на неговата и на премиера Партия на справедливостта и развитието.

Решението на председателя на Конституционния съд да поиска повдигането на обвинение срещу министър-председателя задълбочава и без това трудната ситуация в страната и бележи поредния етап от противоборството и ненавистта между светските власти като съда и армията и Партията на справедливостта и развитието, често нападана заради своите ислямистки корени, коментират турските медии. Въпреки искането на Тюкчу за момента няма реални изгледи да се стигне до повдигането на обвинение срещу Ердоган, тъй като той се ползва с имунитет, който може да бъде свален единствено от парламента. Предвид мнозинството, което има неговата партия в него, е малко вероятно това да се случи.

Междувременно турските депутати вчера трябваше да гледат на последно четене предложените от Ердоган конституционни промени. Ако те бъдат приети, тогава президентът на страната вече ще бъде избиран пряко от народа, а не както беше досега - от парламента. До предложените промени в основния закон се стигна именно след блокирането на избора на нов държавен глава от Конституционния съд и заплахите на армията, която заяви категорично, че няма да приеме Гюл за президент. Миналата седмица президентът Ахмет Сезер върна пакета със законодателни промени с мотива, че не съществуват "оправдани и приемливи" причини за реформите. Въпреки позицията на Сезер управляващата партия върна за ново гласуване промените в пленарната зала с мотива, че само тяхното приемане може да изведе страната от създалата се криза.(dnevnik,31 май 2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP