Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Португалия потвърди, че целта на Турция е пълноправно членство в ЕС

Португалия, която предстои да поеме председателството на Европейския съюз от началото на юли, заяви днес, че целта на преговорите с Турция е тя да стане пълноправен член на Евросъюза, а не да се постигне "привилегировано партньорство" на Анкара с Европа, съобщи Ройтерс.

"Всички преговори за присъединяване има само една цел: членство, тогава, когато всички критерии бъдат изпълнени", каза на пресконференция държавният секретар по европейските въпроси Мануел Лобо Антуниш, цитиран от БТА.

Френският президент Никола Саркози казва, че не вижда възможност за ново разширяване на Европа и застъпва идеята за "партньорство" на Европа с Турция.

Лисабон даде ясен сигнал, че не смята позицията на Сарокзи трябва да бъде приета от ЕС. Антуниш заяви, че всяка страна членка е свободна да повдигне дебат на тази тема, но това няма да е приоритет на Португалското председателство. Според държавния секретар, председателството ще се концентрира върху завършването на договора за институционалните реформи на ЕС.

Европейският съюз в понеделник официално взе решение да отвори две нови преговорни глави с Турция по пътя й за членство в общността. От планираните от германското председателство за отваряне области обаче отпадна "Икономически и валутен съюз" по настояване на Франция. Новият президент Никола Саркози преди две седмици наруши обещанието си да не се противопоставя на турското членство до есента и се обяви срещу отварянето на главата, тъй като тя засяга вътрешния пазар.
(evropa>dnevnik>bg,28.06.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP