Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Президенският проблем в Турция

Турският президент Сезер взе решение, което засега слага точка на споровете относно начина за избиране на държавния глава на страната.

В Турция ще се проведе референдум, за да се реши дали занапред държавният глава ще бъде избиран пряко от народа или както досега от парламента. Това оповести вчера сегашният турски президент Ахмет Неджет Сезер.

Решението за референдум представлява фактически вето срещу решението на парламента за пряк избор и вероятно ще усили още повече борбата за надмощие между популярното правителство на умерения ислямист Реджеп Таип Ердоган и държавния елит, към който се числят армейското ръководство, президентът и част от правосъдния апарат, коментира Дойче Веле.

В началото на май правителството на Ердоган предложи занапред президентът да се избира пряко от народа. С тази конституционна промяна кабинетът реагира на неприкритата намеса на генералитета, който потъпквайки всички правила на демокрацията осуети избирането от парламента на правителствения кандидат за най-високия пост Абдула Гюл.

Конституционната поправка, предвиждаща съкращаване на президентския мандат от седем на пет години и провеждане на парламентарни избори на всеки четири години, беше одобрена от парламента на 10 май. Президентът Сезер обаче наложи вето. След като в края на май депутатите отново одобриха плана за реформи, на него му оставаше избора или да приеме реформата или пък да назначи референдум.

Спорът около избора на държавния глава предизвика една от най-острите политически кризи в по-новата история на Турция. Впрочем краят на кризата още не се вижда. Все още не се знае кога ще се състои референдумът. Според закона народното гласуване може да се състои едва 120 дни след обнародването на решението в държавния вестник.

Тъй като правителството иска прекият избор на президента да се състои заедно с парламентарните избори на 22 юли, то прокара профилактично в парламента решение за съкращаване на този срок от 120 на 45 дни. Само че президентът Сезер може да наложи вето и срещу този проект. Освен това неговата канцелария съобщи, че той възнамерявал да сезира Върховния съд, за да наложи анулирането на всички конституционни поправки, предложени от кабинета на Ердоган.
(news>bg,17.06.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP