Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският президент постанови референдум за избора на държавен глава

Турският президент Ахмед Неджет Сезер днес постанови провеждане на референдум по конституционните поправки, предвиждащи пряк избор на държавен глава, съобщи РИА „Новости", позовавайки се на турския телевизионен канал NTV.

Сезер има намерение да протестира срещу законопроекта за поправките пред Конституционния съд.

Според NTV решението за референдум е насочено срещу правителството.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, оглавявана от премиера Таип Ердоган по-рано заяви, че планира референдум заедно с парламентарните избори.

Конституционните поправки бяха приети от турския парламент на 10 май, но действащият президент наложи вето на законопроекта като противоконституционен.

На 31 май меджлисът повторно одобри поправките в първоначалния вариант и ги изпрати за ратификация на президента Сезер.

Поправките в основния закон предвиждат пряк избор на президент на всеки пет години с възможност за преизбиране за втори мандат (сега държавният глава се избира за 7-годишен период). Според конституционните промени изборите ще се провеждат в два тура. Мандатът на парламента се съкращава от пет на четири години. Променя се и кворумът, който съгласно поправките се определя на една трета от 550-местния меджлис. Сега кворумът е две трети от гласовете - 347.

Заради липса на кворум гласуването на първия тур на президентските избори на 27 април беше отменено от Конституционния съд. След това единственият претендент за поста - външният министър Абдула Гюл, оттегли кандидатурата си.
След като изборът на президент беше поставен в задънена улица, управляващата партия нвесе в парламента проект за конституционна реформа.
(news>bg,15.06.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP