Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският CeBIT организира за първи път кариерна борса

Даниела СТЕФАНОВА

В отговор на тенденцията за все по-трудно намиране на специалисти в областта на информационните и комуникационни технологии един от десетте най-големи хай-тек панаири в света - CeBIT Bilisim Евразия, ще организира за първи път и секция "Работа и кариери". Това съобщиха организаторите на изложението от "Дойче месе". Очаква се в специализираната зона да се срещнат младежи, които сега започват кариерата си, с точните корпорации и специалисти по човешки ресурси.

Традиционно изложението, което тази година ще се проведе от 2 до 7 октомври в Истанбул, се фокусира върху три основни секции - "Бизнес свят", "Дигитален живот" и "Телекомуникации". Очакванията са тази година в него да се включат над 1000 компании изложителки.

Засега българското участие на CeBIT Bilisim е скромно."Вече започваме кампания за набиране на участници сред българските компании, които имат интерес към турския пазар", каза изпълнителният директор на "Дойче месе България" Иван Георгиев. Водят се разговори и с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения за финансирането на национален информационен щанд на "Билишим" тази година.

Според проучване на interpro, представено от организаторите на изложението, пазарът на информационни и комуникационни технологии на Турция през 2007 г. се очаква да достигне годишен ръст от 17.5% и общ обем от близо 27 млрд. долара. От тях 6.1 млрд. долара се падат на информационните технологии, а 20.6 млрд. долара - на комуникациите. Най-бързо развиващите се пазарни сегменти през миналата година са били персоналните компютри, потребителската електрoника, софтуерът. В края на 2006 г. в Турция са били продадени над 2 млн. компютри, от които 40 на сто - лаптопи. Очаква се през 2007 г. техният дял на достигне половината от продажбите. Проникването на мобилните телефони сред населението на страната е над 50%, а данните за 2005 г. сочат 43 млн. абонати. Потребителите на интернет за същата година наброяват 16 млн. души, като силно нараства броят на абонатите на ADSL.
(dnevnik>bg,31 май 2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP