Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският премиер позволи намаляване на срока за провеждане на референдум

Реджеп Тайип Ердоган одобри срока за провеждане на референдум да се намали от 120 на 40 дни. Това ще позволи президентските избори да бъдат проведени заедно с парламентарните. Насрочената дата е 22 юли. Според изказване на Ердоган, по този начин се открива възможността народът да изрази своята воля.

На 29 май турският парламент прие промени в конституцията на страната, които предвиждат президентът да може да бъде избиран пряко от народа. Обсъжданията в пленарната зала продължиха до късно вечерта и бяха съпроводени със скандал и физическа саморазправа между някои от депутатите.

Промените в конституцията предвиждат за първи път в историята на Турция президентът да бъде избиран директно от народа, а мандатът му да бъде намален на пет години, с възможност за преизбиране за втори петгодишен мандат.

Преди първото четене на закона в парламента, президентът Ахмет Неджет Сезер наложи вето и го върна за доразглеждане. Според сегашната конституция президентът няма право да налага второ вето и е длъжен да утвърди закона или да предизвика референдум, на който той да бъде гласуван.

В крайна сметка промяната, предвиждаща президентът да се избира пряко от народа, беше приета с гласовете на 367 депутати.

В края на април и началото на май в големите градове на Турция се проведоха мащабни демонстрации в подкрепа на светския характер на страната. Те бяха предизвикани от опита на управляващата партия „Справедливост и развитие“ да използва мнозинството, което има в парламента и да избере настоящия външен министър Абдула Гюл за президент.

Партията „Справедливост и развитие“ е обвинявана от своите противници, че се бори против светския модел на държавата. Заради силния обществен натиск правителството на партията „Справедливост и развитие“ изтегли датата на парламентарните избори от ноември за 22 юли.(Bulgarian Post,01.06.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP