Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Европа инвестира в Турция

Турция става все по-привлекателна за чуждестранните инвеститори

Турция става все по-привлекателна за чуждестранните инвеститори, които бързат да се наложат на един динамично развиващ се пазар с големи човешки ресурси, коментира “РБК Дейли” във връзка с покупката на турска банка от гиганта ING.

Най-голямата холандска финансова група ING Groep NV обяви, че купува за 2,673 милиарда долара турската кредитна институция Oyak Bank. Сделката продължава серията от големи покупки, които европейските и американските инвеститори започнаха, след като правителството на страната взе решение да я направи по-открита за чуждо участие.

ING очаква бързо одобряване от турските регулаторни органи и смята да приключи сделката до края на годината. Стъпването на ING е дебют на холандците в Турция. Днес ING предлага финансови и застрахователни услуги в над 50 страни по света и е сред 20-те най-големи на световния пазар. Oyak Bank, която е открита през 1984 г. като пенсионен фонд за пенсионирани военни, обслужва 1,2 милиона клиенти в своите 360 клона и държи 3% от пазара.

„Oyak Bank ще бъде интегрирана в нашата схема за банкови услуги, а в течение на първата година след приключването на транзакцията нейното име ще бъде сменено с името на ING”, заявиха за „РБК Дейли” от институцията. В ING не крият за какво отиват в Турция. Председателят на управлението на банковата група Мишел Тилман споделя, че за тях е важно да се утвърдят на бързо растящия пазар на банкови услуги в тази страна.

„Покупката е част от нашата стратегия за поддържане на стабилен растеж на групата с възможни покупки, които ще осигурят на ING силна банкова платформа и внушителен потенциал за растеж”, заяви Тилман. С помощта на Oyak групата ING разчита да наложи в динамично растящата Турция своите продукти за управление на активи на физически и юридически лица.

В последно време турските власти последователно реанимират банковия сектор на страната, провеждайки структурни реформи и отварят границите за чуждестранни инвеститори. В страната вече са стъпили такива гиганти като Citigroup Inc. и General Electric Co. Националната банка на Гърция /собственик на българската ОББ/ купи контролния пакет от турската Finansbank, а Водафон купи местния мобилен оператор Telsim.

Руският телекомуникационен холдинг “Алтимо” притежава 13% от Тюрксел /един от неуспелите участници в наддаването за БТК/. Консорциумът Oger Telecom от Саудитска Арабия купи 55% от Тюрк Телеком, бившата държавна компания, която притежава стационарната телефонна мрежа. “Стъпването на ING на турския пазар изглежда целесъобразно. Турският пазар на кредитни и банкови услуги все още кипи.

В страната има прекалено много млади хора, на които им предстои да спестяват”, смята анализаторът на Theodoor Gilissen Bankiers N.V. Херман Ботс. Индустриално-аграрна Турция се сравнява с други страни с бурно развиваща се икономика и смята, че по нищо не отстъпва на Русия, Индия и Китай /темповете на растеж на БВП на страната от 2002 г. уверено се държат на нива от 7%/.

“Турската икономика в момента е в подем, затова има приток на чуждестранни инвеститори. Страната е богата на човешки ресурси. Въпреки че около четвърт от населението са възрастни хора, ние се различаваме от Индия и Китай по това, че те са образовани. Това ни дава някакво конкурентно преимущество, въпреки че същите ресурси в Индия и Китай струват естествено по-евтино”, заяви за “РБК Дейли” анализаторът на Oyak Bank Нурсу Кулач.
(Източник: Today>bg,22.06.2007 г.)

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP